用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三數學勁沮喪
go

小三數學勁沮喪

有冇人小朋友同樣經常有以下問題?

1. 唔記得進位/借位
2. 計計下加數無啦啦變減數, 減數變加數, 借位變進位, 進位變借位
3. 抄錯題目/抄錯答案
4. D字太核突/太亂, 自己都睇錯
5. 懶係簿草算用心算, 但又成日計錯

佢都做左唔少練習, 但感覺做多千百本都唔會改到D問題, 可以點呢? 佢解題係完全無問題的。

qpalzm 發表於 21-2-8 11:13

1. 唔記得進位/借位

質量重要過數量!  不如每日給小朋友十條 數來重點複習和改改善, 先加強小朋友的信心, 然後慢慢提升準確度。

1. 唔記得進位/借位

咁其實本身都識做,如果其他科目沒有問題,只是做數,我覺得係冇心機/不小心,因為小學的數主要是運算,真係好悶,比我明咗就算,愈操愈冇心機,我相信大大下會好D。
不過我知講就容易,始終local學制求學就要求分數

964000 發表於 21-2-8 16:30
咁其實本身都識做,如果其他科目沒有問題,只是做數,我覺得係冇心機/不小心,因為小學的數主要是運算,真 ...
好偶然, 佢會突然一日好有心機, 做得又快又令又準, 但呢D日子真係唔多。唔通考試都要睇心情咩…
不過我認我有D硬嘅, 佢唔識個D我會教佢, 但擺明唔小心無心機懶個D我會叫佢自己搵錯處, 佢就會發皮4, 不過我覺得呢D佢係需要負返責任, 唔係下下叫人幫佢做。

回覆 qpalzm 的帖子

嘗試做一些加法和減法練習。但是只有很短的時間。例如1分鐘 ,
測試完成了多少. 像比賽遊戲一樣對待. 增加註意力

qpalzm 發表於 21-2-8 18:34
好偶然, 佢會突然一日好有心機, 做得又快又令又準, 但呢D日子真係唔多。唔通考試都要睇心情咩…
不過我認我 ...

教到發脾氣,只是反效果,更討厭更無心機做,不如唔好教
考試真係幾睇心情,所以一定要保持個朝心情愉快。

964000 發表於 21-2-10 23:38
教到發脾氣,只是反效果,更討厭更無心機做,不如唔好教。
考試真係幾睇心情,所以一定要保持個朝 ...
但係由得佢求其做完就算, 又唔係正面教材呢
個人求其, 真係好難搞

若只是十一x/, ipad 很多這類apps, 遊戲中學習最有效。but note 水能載舟 亦能覆舟

3有的吧

MrBeast 發表於 21-2-13 07:30
若只是十一x/, ipad 很多這類apps, 遊戲中學習最有效。but note 水能載舟 亦能覆舟 ...
佢本身已經極有潛質做宅男, 懶得郁動, 見到任何一個screen都會飛埋去, 所以平時都少用電子產品。

qpalzm 發表於 21-2-11 20:08
但係由得佢求其做完就算, 又唔係正面教材呢
個人求其, 真係好難搞

你話佢有心情時做得又快又準又靚,似乎都不是能力問題,可能要改變下「操練習」的教法。
另外是否考慮評估下,ADHD或資優都可能係咁。

964000 發表於 21-2-14 09:15
你話佢有心情時做得又快又準又靚,似乎都不是能力問題,可能要改變下「操練習」的教法。
另外是否考慮評估 ...

我自己評估, 佢肯定唔係蠢, 但又未到資優, 專注力係低D, 但點先為之專注力不足呢?
親戚之中都有SEN架, 自閉、資優、讀寫障礙乜都有。

1. 唔記得進位/借位

deleted

1. 唔記得進位/借位
你好似講緊我小朋友....咁多項中晒

醒目開學勳章

我仔三年級,係全科都好沮喪!

琴日同佢用pass paper做mock, 有85分其實唔差, 分析失左個15分:
2分: 思考題的真係唔識
2分: 數圖型之中的圖型, 數漏, 似唔識
2分: 買3送1變左買3收多1
2分: 畫直線懶用間尺畫左條曲線
4分: 漏進位/借位
1分: 抄錯答案
2分: 計錯數

都唔知可以點改進

1. 唔記得進位/借位

我有個朋友個仔都係咁,差d以為講佢

回覆 qpalzm 的帖子

2分: 畫直線懶用間尺畫左條曲線=>discipline
4分: 漏進位/借位 =>有時間檢查嗎?
1分: 抄錯答案=>有時間檢查嗎?
2分: 計錯數=>有時間檢查嗎?

除了提升集中註意力並改善式機器計算(進位/借位),學習如何檢查. 但這需要耐心,因為人們不願意花時間"重做"

1. 唔記得進位/借位
1-5 ....全部有齊