用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三數學勁沮喪
樓主: qpalzm
go

小三數學勁沮喪

qpalzm 發表於 21-2-8 11:13
有冇人小朋友同樣經常有以下問題?

1. 唔記得進位/借位
男仔係咁上下.

有85分OK la.唔使理佢.
的小心問題大大下自己會改正.

qpalzm 發表於 21-2-8 18:34
好偶然, 佢會突然一日好有心機, 做得又快又令又準, 但呢D日子真係唔多。唔通考試都要睇心情咩…
不過我認我 ...

雖然好似肺話,但我嘅經驗係,佢自己想做得好,就會努力做到。。
佢自己覺得好麻煩、唔想做的話,就算每日做一本練習,都唔一定會進步。。

Hkmama818 發表於 21-3-4 18:25
雖然好似肺話,但我嘅經驗係,佢自己想做得好,就會努力做到。。
佢自己覺得好麻煩、唔想做的話,就算每日 ...
問題係, 佢人太hea, 任何事都欠缺動力, 亦唔會想將件事做好, 要等佢自覺可能要等佢一個月、一年、十年定一世都未知。

qpalzm 發表於 21-3-4 19:48
問題係, 佢人太hea, 任何事都欠缺動力, 亦唔會想將件事做好, 要等佢自覺可能要等佢一個月、一年、十年定一 ...

那你需要的可能不是做更多練習去找錯處,而是看看如何motivate 佢,發掘和發揮他的優點,令佢更有自信。

qpalzm 發表於 21-3-4 19:48
問題係, 佢人太hea, 任何事都欠缺動力, 亦唔會想將件事做好, 要等佢自覺可能要等佢一個月、一年、十年定一 ...

佢可能唔知點解要識計數,點解要快而準,只係知道老師要求,媽媽要求

Hkmama818 發表於 21-3-4 20:57
佢可能唔知點解要識計數,點解要快而準,只係知道老師要求,媽媽要求
...
佢唔係唔知, 點解要讀書道理呢D已經講左無限次, 快D做完快D玩已經講左無限次, 專心D做啱唔使再返手已經講左無限次, 佢就係選擇去搞呢樣個樣都唔肯做好佢。

964000 發表於 21-3-4 20:29
那你需要的可能不是做更多練習去找錯處,而是看看如何motivate 佢,發掘和發揮他的優點,令佢更有自信。
...
對於一個佛系無欲無求的小朋友都唔知點motivate佢。獎個下係開心, 但之後又唔會想得到更多獎賞而努力D。被罰係唔likey, 但又唔會諗下做好D下次唔會被罰。一大班人學野又選擇係則邊hea做。
我暫時都係keep住佢係中上游, 因佢如果D野太差會選擇逃避唔做, 反而逼下佢等佢知道自己都做到, 佢先有自信心。但係幾時放手都好頭痛。

qpalzm 發表於 21-3-4 23:14
佢唔係唔知, 點解要讀書道理呢D已經講左無限次, 快D做完快D玩已經講左無限次, 專心D做啱唔使再返手已經講左 ...

可能講到尾,佢唔覺得大人咁緊張要佢識嘅嘢有幾重要——做完先玩、錯要改等、佢可能唔認同要咁執著,個優次要放到咁高(點解讀書緊要過玩)。

qpalzm 發表於 21-2-8 11:13
有冇人小朋友同樣經常有以下問題?

1. 唔記得進位/借位
我小朋友也有類似問題,之前評估前庭發展不好(in laymans term 耳水平行),或者你留意下。若是,解救方法簡單到你唔信:去公園玩(最好有千秋和tum tum 轉),做幼兒找不同的練習,和球類運動

qpalzm 發表於 21-2-28 19:33
琴日同佢用pass paper做mock, 有85分其實唔差, 分析失左個15分:
2分: 思考題的真係唔識
2分: 數圖型之中的 ...

原來85分,咁幾好啦,佢只係一個正常的小朋友小三的數又真係可以幾煩,咁多運算,我地都寧願用計數機啦

Hkmama818 發表於 21-3-5 12:36
原來85分,咁幾好啦,佢只係一個正常的小朋友小三的數又真係可以幾煩,咁多運算,我地都寧願用計 ...
呢份85咋, 之前有份無心機亂做都廢事計分

qpalzm 發表於 21-3-5 13:45
呢份85咋, 之前有份無心機亂做都廢事計分

會好起來的 既然無心機就針對性啲,識做、基本嘢已頗熟就好了,做太多怕反感,計數(運算)都幾累

MrBeast 發表於 21-3-5 09:01
我小朋友也有類似問題,之前評估前庭發展不好(in laymans term 耳水平行),或者你留意下。若是,解救方法 ...
唔出去評估我都知佢肌張力低, 專注力偏低, 第九型人格。
運動有做都要逼的, 而且要小班教練睇實佢逼佢做, 唔係大班會hea做的, 問你死未。

qpalzm 發表於 21-3-5 14:00
運動有做都要逼的, 而且要小班教練睇實佢逼佢做,  ...
重點是球類不是運動和在愉快中練習,不過欣賞你在這方面的自信

qpalzm 發表於 21-3-5 14:00
運動有做都要逼的, 而且要小班教練睇實佢逼佢做,  ...

據我大班觀察經驗,運動hea 做唔算出奇㗎,而且都看你指的是什麼運動,基本操練可以好悶㗎!

Hkmama818 發表於 21-3-5 20:21
據我大班觀察經驗,運動hea 做唔算出奇㗎,而且都看你指的是什麼運動,基本操練可以好悶㗎!
...
細個大班學個時, 跆拳道教練示範完腳都懶提起, 游水係泳池邊玩水, 畫畫求其兩筆, 跳舞係咁依跳下, 全部學完等如無學。
兒家(泳池封前)一對一游水兩年, 體能好左好多, 連教練都話佢要逼的。再加籃球傳球無得避一定要參與, 我覺得呢個運動模式好work, , 至少跑步唔再跑第尾先。

但乜都要有人昅住先做, 0主動性真係令人好疲累。

qpalzm 發表於 21-3-6 09:13
細個大班學個時, 跆拳道教練示範完腳都懶提起, 游水係泳池邊玩水, 畫畫求其兩筆, 跳舞係咁依跳下, 全部學完 ...

會唔會係本身佢對跆拳道、游水、畫畫、跳舞都興趣不大呢。。。

又,會唔會係最初學游水時年紀較細佢未ready?運動方面佢好似有些自卑,覺得自己成日跑第尾。。咁玩起來真係未必好雀躍。。。或者首先建立自信

Hkmama818 發表於 21-3-6 11:58
會唔會係本身佢對跆拳道、游水、畫畫、跳舞都興趣不大呢。。。

又,會唔會係最初學游水時年紀較細佢未rea ...
簡單黎講佢對任何野都無興趣, 佢話weekend最理想係係屋企休息, 死未?
要逼佢去到某水平, 先有自信可言, 否則越差只會越自卑。不過有時諗都唔可以成世逼佢架, 好煩。