用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望am VS 民生am
go

德望am VS 民生am

兩間都係好學校, 未諗到點揀, 唔介意係男女校定女校

德小會收返大部分德幼學生, 近年是8成左右(今年因為疫情聽聞收到9成), 其餘的都係另謀高就(DG, Spcc)或叩到好津, 大部份人都會投GH一票(唔投/揀GH大多都係Concern女校), 如果你放GH好多人會多謝你

回覆 BearBearStitch 的帖子

明白。女校還是男女校我不是太在意,唯一是擔心萬一考唔返直資德望中學,黃大仙中學校區派位不是太理想,轉返屋企地址沙田區就有跌banding風險

讀德望的女仔,競爭力真系無得輸德望明顯高民生一線

10年前我有同樣既煩惱, 揀左GH, 呀女現在係GHS 讀中學, 成績OK 在精英班 !  佢的 KG 同學, 叻既都陸陸續續轉會去 DG, HY , SPCS, SPCC , 問返佢, 佢話讀得好開心, 無後悔

catf2 發表於 21-2-17 16:04
10年前我有同樣既煩惱, 揀左GH, 呀女現在係GHS 讀中學, 成績OK 在精英班 !  佢的 KG 同學, 叻既都陸陸續續 ...

咁仲有冇聯絡下考唔返德中,去咗Band2嗰D同學?

MegaKnight 發表於 21-2-17 19:05
咁仲有冇聯絡下考唔返德中,去咗Band2嗰D同學?

識既有幾個冇入返德中呀!但係讀1B, 1C學校,我唔識有同學入了Band 2學校,不過我唔係活躍既家長,唔係識好多其他家長就真

回覆 chichun1112 的帖子

多謝意見,都傾向揀德望,聽聞德望女仔整體上都純樸乖巧,希望適合女兒個性

catf2 發表於 21-2-17 16:04
10年前我有同樣既煩惱, 揀左GH, 呀女現在係GHS 讀中學, 成績OK 在精英班 !  佢的 KG 同學, 叻既都陸陸續續 ...
希望我女女都有機會直上喇☺️我真係鍾意德望校風,係有少少擔心黃大仙區較少Band 1校(其實都諗唔到咁多,9年可以好多變數)

YiuYiu.2R 發表於 21-2-18 00:12
希望我女女都有機會直上喇☺️我真係鍾意德望校風,係有少少擔心黃大仙區較少Band 1校(其實都諗唔到咁多, ...

小擔心,GH學生出外面考試叩都不會差,特別是英文程度,可以話係睇高一線