用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 JS6901 Vs JS4601
go

JS6901 Vs JS4601 [複製鏈接]

港大JS6901 Vs 中大JS4601

理學大類,大家會點揀呀?thx.thx

0    0    0    0

YmOra 發表於 21-2-2 12:43

兩個收分查實差唔多,我覺得要視乎孩子想讀咩。
據聞港大擅長生物,中大擅長物理,或者朝呢個方向睇睇

YmOra 發表於 21-2-2 12:43

Why not   HKUST  JS 5101   or    HKU  JS 6688   ?l

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-2 13:33
兩個收分查實差唔多,我覺得要視乎孩子想讀咩。
據聞港大擅長生物,中大擅長物理,或者朝呢個方向睇睇 :fu ...

阿女未有方向,暫時對數學、生物、物理和化學皆有興趣,故想知道兩大學的兩"大類收生"中邊間邊科較為有特色。乜原來港大擅長生物,而中大強物理我就知道,以前仲有天文學讀添,但e+無咗了。

giver 發表於 21-2-2 14:34
Why not   HKUST  JS 5101   or    HKU  JS 6688   ?l

阿女對"科研"不太感興趣。

giver 發表於 21-2-2 14:34

真係期待JS6688收乜嘢分,會唔會有狀元報讀。得20個位, 競爭應該好激烈。

YmOra    發表於 21-2-2 21:23

YmOra 發表於 21-2-2 18:05
阿女對"科研"不太感興趣。

咁 ... 如果以「畢業後即時就業」計,6901 有啲 major 個名幾貼地而有景嘅,例如 Decision Analytics, Risk Management ... ;  Minor in science entrepreneurship 都幾好吖;我估 HKU 嘅 internship 都應該着數啲?
1st year 成績好嘅仲可以入 YYS, young scientist scheme 乘機去吓英美勁校交流,甚至可以第三及第四年在英國劍橋完成課程,有 youtube 介紹:  https://youtu.be/eL3E_QcRqSI

年輕人大把精力,可能大一之後興趣更濃,越讀越享受哩。香港的大學生活一般都比中學開心好多 !

YmOra    發表於 21-2-8 15:01

P1001S 發表於 21-2-2 19:52
真係期待JS6688收乜嘢分,會唔會有狀元報讀。得20個位, 競爭應該好激烈。
...
Non-Jupas 報咗,co 都 set 得好高呀!

giver 發表於 21-2-7 01:47
Non-Jupas 報咗,co 都 set 得好高呀!

介唔介意分享一下CO條件?

P1001S 發表於 21-2-7 09:44
介唔介意分享一下CO條件?
co 提醒佢暫時未夠班,要好努力考到科科星先得囉。但 Non-jupas 因應個別 profile 有不同考量,不能作準。建議大家喜歡便報讀吧!
不過正如樓主所言,目前的孩子不喜愛看來枯燥的科硏,應該選 6901 和 4601,我哋唔好離題,集中比較返呢兩科先。
‹ 上一主題|下一主題