用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何能從候補生被取錄?
go

如何能從候補生被取錄?

不少直資已出了結果, 但我仔仔兩間心儀的學校都是候補生,請問係咪只有等學校通知,有咩可以做?
係咪到叩門階段,都可以試叩直資?

醒目開學勳章 王國長老

LittlesheepJC 發表於 21-2-1 22:11
不少直資已出了結果, 但我仔仔兩間心儀的學校都是候補生,請問係咪只有等學校通知,有咩可以做?
係咪到叩門階 ...

Keep住寫信補充資料(不過今年好難,咩比賽活動都無,好難有嘢補充)

LittlesheepJC 發表於 21-2-1 22:11
係咪到叩門階 ...

考慮寫求位信

我唸我知你講其中一間係邊間,果間我都收waiting 老實講wait到機會真係幾微,除左spcc db 真係無邊間可以令d有offer既放位。不過keep positive! 就算wait唔到總有適合的學校!

我都會寫求位信,叫做盡左最好努力。Good luck!

回覆 happygirl1284 的帖子

其實Wait的機會並唔細喎,之前考直道我都係Wait,但學校正取生注冊完,下個星期一就打電話比我啦!我都意外,希望都好大啊!

回覆 xubin2008 的帖子

恭喜你呀! 介唔介意講邊間?

回覆 happygirl1284 的帖子

我啱啱打錯字,所以你冇留心,真道呀,可能唔係神校所以好快有call

我玩左兩年,第一年寫到手跛都冇用。可能小朋友唔夠勁。
第二年,咩都冇寫,兩間備取變收左。基本上學校做完第一輪註冊即CALL。其實我覺得係學校手上小朋友的分數比求位信緊要。當然到越後期,可能救位信會換來一個再IN或入學的機會。但我真心覺得靠求位信就搵到個位的機會不大。
但都係個句,想寫,就寫吧。免得日後不甘。

回覆 tummypooh 的帖子

我都覺得係咁,學校真係有有自己個套,平常心面對就可以了

回覆 tummypooh 的帖子

好同意呀, 我都覺得學校有自己的計分同call waiting制度, 唔係寫一兩封信就會call, 之前有人話call waiting入到有寫信都係因為排位本身係比較前啫, 唔係完全關寫信事, 總有其他原因不過寫信只係為求自己安心, 叫做試過, 但寫完都要調節自己心態, 唔好抱太大期望. 如果學校一開始係覺得小朋友唔適合, 勉強都無幸福

tummypooh 發表於 21-2-2 11:36
我玩左兩年,第一年寫到手跛都冇用。可能小朋友唔夠勁。
第二年,咩都冇寫,兩間備取變收左。基本上學校做 ...
Agreed.  有D學校(especially top schools) 在面見完學生之後, 成班面見的老師, 副校同校長開會決定收生, 之後將D學生排好晒位, 跟隊call waiting, 好難因為一封求位信而俾個位你
不過如果waiting, 除了等放位始終沒有什麼可以做, 寫信可能令校長有印象, 將來WAIT唔到插班可能會記得你!
阿豬媽

回覆 lilycngai 的帖子

家長寫信係一份誠意,淨係呢個用途!

lilycngai 發表於 21-2-2 14:40
Agreed.  有D學校(especially top schools) 在面見完學生之後, 成班面見的老師, 副校同校長開會決定收生,  ...

的確
主要是跟分排,行政上都好合理

回覆 Poyau 的帖子

12/4 是什麼特別日子?

Macy 發表於 21-2-2 21:49
回覆 Poyau 的帖子

12/4 是什麼特別日子?

睇錯 小學無關係

去年經驗,唔覺得求位信在此階段有好大影響。去年無寫過求位信,但收waiting的,也陸續在三至六月call到我們。我相信面試排位影響更大。我覺得表達誠意無壞,但別有太大期望。不過去到暑假尾又可能是另一回事。祝大家好運。

lambeanmama 發表於 21-2-2 22:14
去年經驗,唔覺得求位信在此階段有好大影響。去年無寫過求位信,但收waiting的,也陸續在三至六月call到我 ...

多謝你分享上年的情況,請問當時3-6月係一兩個架零星咁call,定一批批咁call呢?

聽講以往大概call 20-30個,上年都係差不多嗎?

多謝你!

大波大 發表於 21-2-2 22:32
多謝你分享上年的情況,請問當時3-6月係一兩個架零星咁call,定一批批咁call呢?

聽講以往大概call 20-30 ...

每間學校做法可能不一樣,但大致上都會在註冊日後call一批候補,然後會隔一輪再call,去到尾段才會零星咁call。

回覆 LittlesheepJC 的帖子

can u tell which school is waiting.