用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boy Waiting
樓主: loversuperb
go

St Paul Boy Waiting [複製鏈接]

為食仔 發表於 21-2-10 23:59
其實又唔係喎,這幾年真係都唔小,但SPC 比較傾向讀LAW
每間傳統名校都有學術上游,中游和下游的學生。其實學術上游嗰班學生間間名校都差唔多(dse 數據唔作得準,有啲去外國或者考IB),反而我覺得友校可以比到一個環境同校園比冇咁專注學術嘅學生去發揮其他所長(當然有啲學術好勁嘅學生音樂或者體育都可以好勁),而係其他學校如果你係中下游就好似乜都唔得咁。其實畢咗業喺社會度,當然我哋需要學術好勁嘅人,但其實有其他專長嘅人都一樣好需要,可以貢獻好多比社會。

更何況學術呢樣野, 就算SPC (now referred as SPB) 隨着時間都可以大起大跌。而家入medic/law 的學生其實唔係特別多,我20年前入到 medic 直情係稀客 (大戶係 spcc dg db lsc sjc qc)。希望家長繼續以謙虛的心欣賞學校而唔係去踩低其他學校來抬高自己。

timchan13245 發表於 21-2-12 20:59
每間傳統名校都有學術上游,中游和下游的學生。其實學術上游嗰班學生間間名校都差唔多(dse 數據唔作得準, ...

十分正確!所以在另一post 也提過,家長要認真了解同做功課,研究一下每年校務年報。同時亦要清楚各學校的教學特色和文化、自己小朋友的性格特質,和將來升學的方法和風險等,衡量自己小朋友是否適合。如充份評估後,無論選擇那一間都心安理得,唔會後悔!
之於入medic ,很多名校也有一定數量學生入讀,SPC 近年又唔係很多,但又唔算好小。然而其實除了這科,大學也有很多好的科目,同學們也都可多選他們的興趣發展;將來在社會上有著不同範疇的貢獻和發。

pharaoh 發表於 21-2-11 23:39
男校之首?

已過咗皇仁,喇沙?真的嗎?

各校成績可參考以下分享

2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3819456&pid=48838298

Poyau 發表於 21-2-12 22:28
各校成績可參考以下分享

2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01)

其實皇仁/喇沙/SPC 係DSE 成績都係差唔多

皇仁無小學,要入既就要先抽到軒官,再係呈分排 B1,或者係各大小學呈分級頭,就可自行去入或者抽奬入

喇沙小學可以世襲,或者靠大抽獎入,再去叩門又得,之後 85% 可上返中學

SPC 直資,可以升小時直接投考,缺點係有 offer 後無得大抽奬搏神津

其實如認為小朋友有競爭力,SPC 係升小時係有最多位開放競爭,運氣要求較低,當然,真係出類拔萃既去叩門都可以,但都可以先攞SPC offer 再去叩門架嘛

chicken9 發表於 21-2-13 12:26
其實皇仁/喇沙/SPC 係DSE 成績都係差唔多

皇仁無小學,要入既就要先抽到軒官,再係呈分排 B1,或者係各大 ...
DSE 距離大家小朋友12年, 每間學校成績都可以大轉 (spc 可以變好, 也可以變壞), 更何況有資源家庭嘅小朋友中學去外國嘅情况可能會越來越多, 更多變數 (我個年代 SPC 好少人去外國讀書, 所以外國學校唔係好識 SPC, 而家希望好D).

想問問 SPB 附近大型重建幾時開始? 遲D報小時都可能要諗諗. 好似好近咁.

timchan13245 發表於 21-2-13 16:51
DSE 距離大家小朋友12年, 每間學校成績都可以大轉 (spc 可以變好, 也可以變壞), 更何況有資源家庭嘅小朋友 ...

華富邨重建,去年撥款已批,應該會很快會開始前期工作,的確可能是一個考慮點。
至於這些年,如查看近年年報,比較多同學會去UK,其次是AUS,USA 和Canada。學校有提及SPC 在英國比較多人認識,不須太擔心。

http://www.spc.edu.hk/content.php?id=82&mid=8-126

希望幫到你。

timchan13245 發表於 21-2-13 16:51
DSE 距離大家小朋友12年, 每間學校成績都可以大轉 (spc 可以變好, 也可以變壞), 更何況有資源家庭嘅小朋友 ...

老實講,未考小前直頭連 SPC 都未聽過,一直耳聞既都係個幾間出名既學校,所以考小前都要做下功課先,唔好剩係按印象來報名,早排聽左 Data sir 針對三私一直 vs 有 B1 龍既學校,都刷新左睇法

當然啦,如再考慮到家庭情況,會唔會去外國讀書等,更加係要清楚自己小朋友適合咩學校,所有講既分析都只係按大部分普通人情況而論

‹ 上一主題|下一主題