用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS vs SPC vs YWGS
樓主: Anpanmannn
go

HYS vs SPC vs YWGS

PTL_L 發表於 21-2-1 13:52
認同呀,所以雖然起EK知道頗多資訊,但吸收過後要懂得因應自己情況而作出選擇,唔可以人云亦云。深信上得ek ...

對呀! 所以最好對鐵粉或非用家的意見避之則吉!減少中伏的機會!

PTL_L 發表於 21-2-1 13:24
咁又或者呢類家長講得出,其實係真實比較過呢?我都經常同自己小朋友講,提出任何一個意見或睇法時 ...

就算真正用家都未必準確,始終心態,取向,理解或行為都不一樣,亦未必有真實資訊去比較他校。小學階段最明顯,所以去到中學階段可以靜晒~~~

Bobo1210    發表於 21-2-1 15:14
Bobo1210    發表於 21-2-1 15:14

creambun 發表於 21-2-1 13:59
對呀! 所以最好對鐵粉或非用家的意見避之則吉!減少中伏的機會!
...

咁又好難避免到太多,因為問得人意見,首先要識尊重、接納唔同睇法,加以自己分析同意見,因為取向是好個人。如果先前設別人意見是會令自己中伏,咁不如唔好問,按直覺行事(我有時會咁)。

mcl203 發表於 21-2-1 14:03
就算真正用家都未必準確,始終心態,取向,理解或行為都不一樣,亦未必有真實資訊去比較他校。小學階段最 ...
呢樣認同既,所以唔可以只聽一兩個,要問多啲,聽多啲。不過而家興問責,久而久之,會嚇怕願意表達意見既人,到時想聽想知都冇得知喇。

Bobo1210    發表於 21-2-1 15:16

回覆樓主:

回覆樓主先,費事愈講愈遠......!
以下是自己私人意見:因為打算將來安排小朋友海外升學所以會target 英文出色及有IGCESE 的 SPCS. 如果你小朋友運動出色,HYS 應該是一個好選擇,不過地點真是有些吊腳。YWGS 無特別留意!

樓主比較YWGS,是想考DSE了?

DSE 三間都很好,看用家喜歡的。若想將來考試多選擇或放洋,就HYS /SPCS。

既然這樣,用家對SPCC DGS 有什麼看法,如喜歡又有OFFER 就更容易選擇

Anpanmannn 發表於 21-2-1 10:37
小女就讀港島區小學、級頭,剛收到協恩offer,有信心考到SPCS及YWGS(自一),三間學校各有各好,我同阿女 ...
個人選擇鍾意近家既,如果差異不大,所以會揀spcs

P1001S 發表於 21-2-1 13:05
識一對今年小一小朋友,他們是幼稚園同學。一個去讀耀中,一個派到MCSP。派MCSP那個真係開心到中六合彩咁 ...
其實幫小朋友揀學校都要睇階段,升小時,家長是可以主導多啲;但升中,主導權應該起小朋友身上,因為讀書係自己既事。另外,每年慳埋慳埋啲學費,真係可以有大把用途,當然前設要係自己鍾意的津校、學校種類等。

其實YWGS 都好似個個月都要俾一個費用 大約 $600-700 蚊

利申 : 非用家 都係之前聽聞過

creambun 發表於 21-2-1 14:27
以下是自己私人意見:因為打算將來安排小朋友海外升學所以會tar ...
我係咁睇,升中選校好個人,每個家庭,小朋友都有自己的考慮。
樓主唔使考慮學費,已經少咗一大主要考慮因素。其他會考慮的,我自己就會第一位睇KPI (公開試成績),之前SPCS優勝,不過近兩年HYS升上來,而YWGS一直差強人意(雖然我一直覺得同搬去深水埗有關,依家搬返來有轉機),所以 HYS =SPCS >YWGS

第二考慮師資,同學。師資方面HYS比較進取,我估學校捉KPI好緊,老師會努力教書。SPCS比較傳統,也嚴格。YWGS老師比較溫和,氣氛會relax d, 所以三間打和。同學,應該分別不大,也是打和。

第三考慮校園生活,是否豐富?是否享受學習過程?教學方法適不適合自己孩子? 因為唔係用家,而且每個人感受唔同,這些主觀問題要樓主自己搵答案。不過HYS 課外活動最多,運動方面非常出色,當佢贏一分先。

第四就係距離交通,自行評估。

第五校園,設施,校服,午膳好唔好食 (如果前4條打和,就靠第5 來決定,而且小朋友最緊張呢d )

校服SPCS贏,校舍YWGS贏。

IYY    發表於 21-2-1 19:42
jacknetpass    發表於 21-2-1 17:48

b3410 發表於 21-2-1 17:36
樓主唔使考慮學費,已經少咗一大主要考慮因 ...

第四,第五,似乎,要加分落SPCS喎~~~

講交通方便 應該 SPCS 贏

除非真係住另外兩間附近

午膳 都係SPCS 贏啦 周圍咁多野食

其實師資真係好難預計,縱有好課程但遇到差的老師都無用。每間學校都有好和差的老師,真係靠用家自己體會同睇夾唔夾!未入讀前家長只能靠公開試成績去估算一下。

creambun 發表於 21-2-1 14:27
以下是自己私人意見:因為打算將來安排小朋友海外升學所以會tar ...

有諗出國升學,但彈性好大,可以中二、中四、考DSE前或後,所以面對三間好學校,要早些開始比較及攞意見,謝謝你(emoji)(emoji)

jacknetpass 發表於 21-2-1 14:52
樓主比較YWGS,是想考DSE了?

DSE 三間都很好,看用家喜歡的。若想將來考試多選擇或放洋,就HYS /SPCS。

考唔考DSE都得,視乎阿女意願,現在這刻佢係想讀本地中學,未開始諗外國升學,而我都支持佢的決定。即係HYS vs SPCS!

SPCC / DGS 對於小女來講高了一個層次,佢唔想去到做中下游。

jacknetpass    發表於 21-2-2 11:34
IYY    發表於 21-2-1 19:44

PTL_L 發表於 21-2-1 15:52
個人選擇鍾意近家既,如果差異不大,所以會揀spcs

謝謝(emoji)(emoji)

謝謝你的意見,你提出的意見正是我們考慮的因素,發覺各有優勢,但似乎HYS / SPCS分數略高,要再過濾下大家的意見,謝謝你(emoji)(emoji)

mcl203 發表於 21-2-1 17:52
第四,第五,似乎,要加分落SPCS喎~~~

這兩項SPCS 真係攞滿分,唯一擔心係SPCS小學部升中比例偏高,外來生去到未必輕易融入!

Anpanmannn 發表於 21-2-1 18:28
這兩項SPCS 真係攞滿分,唯一擔心係SPCS小學部升中比例偏高,外來生去到未必輕易融入!
...

今年疫情會有些微影響,冇面授,同學之間會少咗一些直接接觸。但我深信外來生不難融入。課堂上很多分組、group discussion, 好容易湊合。
當然由小學升上的,許多已經是接近十年的交情(連幼稚園和幼兒園),但我見呀女的平常都不局限於小學部同學溝通。

SPCS 以學制有GCE, 中四又可考 IGCSE, 多d 選擇。☺️☺️

Anpanmannn 發表於 21-2-1 18:28
...

Form 1
多數外來生大約70幾人
分班會分埋一齊
大家都係黎自四湖五海
好快可以混熟