用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS vs SPC vs YWGS
go

HYS vs SPC vs YWGS [複製鏈接]

小女就讀港島區小學、級頭,剛收到協恩offer,有信心考到SPCS及YWGS(自一),三間學校各有各好,我同阿女都好鍾意,現想請教各位有經驗人士,我應該點揀呢?

住港島,公司有全額讀書資助,獨女

14    0    0    0

Anpanmannn 發表於 21-2-1 10:37
小女就讀港島區小學、級頭,剛收到協恩offer,有信心考到SPC及YWGS(自一),三間學校各有各好,我同阿女都 ...

SPCS / SPCC, Not SPC  

我投SPCS ~~~

根據多年EK 觀察所得,總結全港只有SPCC 及 DGS 值得比錢讀。其他直資不會比B1 津中好。應該好快有家長問為何不考慮MSS 及 BPS.

海之風    發表於 21-2-1 18:25
jacknetpass    發表於 21-2-1 14:27

creambun 發表於 21-2-1 10:55
根據多年EK 觀察所得,總結全港只有SPCC 及 DGS 值得比錢讀。其他直資不會比B1 津中好。應該好快有家長問為 ...

我知道呢!但公司幫我交學費,所以間間都一樣。小女剛收到DG decline email及不喜歡MSS及BPS,所以無需比較。

mcl203 發表於 21-2-1 10:51
我投SPCS ~~~

可否分享原因嗎?

creambun 發表於 21-2-1 10:55
根據多年EK 觀察所得,總結全港只有SPCC 及 DGS 值得比錢讀。其他直資不會比B1 津中好。應該好快有家長問為 ...

果d因為覺得唔值得俾學費。不過樓主有公司幫手俾,等於唔使考慮學費。如果咁,自然直資更加抵讀。

HYS

b3410 發表於 21-2-1 11:02
果d因為覺得唔值得俾學費。不過樓主有公司幫手俾,等於唔使考慮學費。如果咁,自然直資更加抵讀。 ...

明白,謝謝回覆

回覆 Anpanmannn 的帖子

如果3間都有offer, 唔會考慮HYS, 始終港島去九龍....除非有運動, 想好好咁去D1比一比
睇你係咩家庭, 有人會選SPCS, 因為NETWORK 好D, 有錢家庭多, 我自己會選YWGS, 校風樸素D, 女仔純D, 新校舍絕對可以比得上直資。

Anpanmannn 發表於 21-2-1 11:02
可否分享原因嗎?

個人偏好,若住港島,贏晒地形~~~

b3410 發表於 21-2-1 11:02
果d因為覺得唔值得俾學費。不過樓主有公司幫手俾,等於唔使考慮學費。如果咁,自然直資更加抵讀。 ...

其實一路私幼,直/私小讀上去的家庭,一般好少在意學費這問題。私幼8K, 私小約5-6K, 直中2-4K, 其實愈讀愈平。

Yanamami    發表於 21-2-1 20:51
jacknetpass    發表於 21-2-1 14:29

小女就讀港島區小學、級頭,剛收到協恩offer,有信心考到SPCS及YWGS(自一),三間學校各有各好,我同阿女 ...

如果三間都有offer

前提係樓主住港島區
我會覺得選擇SPCS  
升中四有IGCSE 選擇
地點又會近 返學方便過協恩

creambun 發表於 21-2-1 11:08
其實一路私幼,直/私小讀上去的家庭,一般好少在意學費這問題。私幼8K, 私小約5-6K, 直中2-4K, 其實愈讀愈 ...

唔知你識既呢類家庭有幾多,但我身邊既私幼、私小/直小既朋友、同學家庭,都是想可以慳得幾多得幾多只可惜,可慳既學校睇唔上佢地,其他唔駛錢既佢地又睇唔上眼,咁惟有繼續每月乖乖交學費,亦寄望有一日可脫離要交學費既日子。

IYY    發表於 21-2-1 19:37
jacknetpass    發表於 21-2-1 14:30

小女就讀港島區小學、級頭,剛收到協恩offer,有信心考到SPCS及YWGS(自一),三間學校各有各好,我同阿女 ...

學費唔係問題就HY

不過要計埋地點,住港島就YWGS

除非高中想避開DSE, 先會揀SPCS
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

PTL_L 發表於 21-2-1 12:42
唔知你識既呢類家庭有幾多,但我身邊既私幼、私小/直小既朋友、同學家庭,都是想可以慳得幾多得幾多:happy ...

識一對今年小一小朋友,他們是幼稚園同學。一個去讀耀中,一個派到MCSP。派MCSP那個真係開心到中六合彩咁。

PTL_L 發表於 21-2-1 12:42
唔知你識既呢類家庭有幾多,但我身邊既私幼、私小/直小既朋友、同學家庭,都是想可以慳得幾多得幾多:happy ...

多唔多好難講,總比只靠身邊三幾個朋友的消息就自以為好了解私幼,直/私小的家長好一點。難明一些家長選擇津小卻熱愛對自己無實際了解的直/私小,直中指指點點,誤導其他家長就不太好了!

creambun 發表於 21-2-1 13:11
多唔多好難講,總比只靠身邊三幾個朋友的消息就自以為好了解私幼,直/私小的家長好一點。難明一些家長選擇 ...
咁又或者呢類家長講得出,其實係真實比較過呢?我都經常同自己小朋友講,提出任何一個意見或睇法時,必須要真正自己了解過,呢個了解唔係只聽2/3個朋友咁簡單,而係要切切實實感受過。如果唔確定既,必須要前提講出「個人意見或個人想法」

creambun 發表於 21-2-1 13:11
多唔多好難講,總比只靠身邊三幾個朋友的消息就自以為好了解私幼,直/私小的家長好一點。難明一些家長選擇 ...
本人都幾欣賞呢類對直中有睇法的家長,知道自己小朋友所需,又唔冒目附和。當初所選,一定係欣賞直中,但人望高處,加上找到更適合而轉,無論比直中差或直中好都好,亦未嘗唔係好事,好過明知唔適合,仍然格硬配合,最緊要好嚟好去,而提出既意見唔係詆毁別人就可以呀。

PTL_L 發表於 21-2-1 13:24
咁又或者呢類家長講得出,其實係真實比較過呢?我都經常同自己小朋友講,提出任何一個意見或睇法時 ...

自己真實入讀同只聽某一兩個用家的意見其實差天共地。每間學校都有鐵粉同百彈齋主,只聽其中一面的意見都好難叫切切實實感受或比較過。

creambun 發表於 21-2-1 13:38
自己真實入讀同只聽某一兩個用家的意見其實差天共地。每間學校都有鐵粉同百彈齋主,只聽其中一面的意見都 ...
認同呀,所以雖然起EK知道頗多資訊,但吸收過後要懂得因應自己情況而作出選擇,唔可以人云亦云。深信上得ek既家長都是明事理、緊張小朋友,所以表達意見時,都是對事好啲。
‹ 上一主題|下一主題