用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問現在小一私人補習收費是多少?
go

請問現在小一私人補習收費是多少?

想請上門私人幫小一嘅小朋友跟功課及考試小測,請問現在通常收費是多少?

回覆 yekichow 的帖子

一個貼心完全可以幫到手嘅老師,不會少於350HKD/h,去功課班好過啦~

yekichow 發表於 21-2-1 08:42
想請上門私人幫小一嘅小朋友跟功課及考試小測,請問現在通常收費是多少?
...

大學(中大丶港大)本科生約130-150/小時,可以好好的,要睇彩數,貴不一定好,試過。

公價150-250
但有好多人在EK誠徵老師版搵食
好多年輕老手在打混
一開就開400以上
自己小心
Check清楚學歷經驗同知識
不然賠了夫人又折兵

回覆樓主:

對,我識一個剛教中學,中大畢業,有教育文憑的老師,專科補,她才收250元,當然也有有經驗的現職老師補公開試學生收400-500或更高一小時。但小學唔會好貴。

初初搵補習我會睇學歷決定用唔用,價錢就睇自己比唔比得起。但發覺學歷無咩用!自己考得叻唔等於識教人

好似中文,第一個係中文現職老師,價錢我覺得ok,但完全唔掂。用左一個月 經ek友介紹轉左去小班教學。老師咩學歷唔知,只憑口碑試下,學費唔洗$200,一個月後明顯改善,唔敢講中文好叻,但中文科已升左去精英組

數,遭遇差不多,試過2個dse 5*/5** 大學生,他們教得算OK但有同樣問題~甩底,夠膽在小朋友考試大日子照甩底,咁搵你做咩!試過小班,大量練習,攪到我女由數差变左憎恨怕數。之後經家長介紹搵左個私補,掂,不用做大量練習(補左成年唔夠10題)就能日短時間內提升我女,考試亦試過滿分。數學唔算叻,但都去左數精組

個人認為最緊要小朋友同老師溝通倒,價錢自己能接受就OK, 學歷有時高唔等於識教

仔仔錫錫你 發表於 21-2-5 10:42
初初搵補習我會睇學歷決定用唔用,價錢就睇自己比唔比得起。但發覺學歷無咩用!自己考得叻唔等於識教人

好 ...

Check學歷係防騙子同讀水泡科買砂紙
有冇遇見過讀醫護唔識人體結構?
讀歷史唔識中史同西史
讀國際掛名留學生但唔識用英文對答呢?
十問九唔識佢真是係有張砂紙畀我睇都冇用

Check經驗係防新手/騙子搵快錢
夠膽死話教小學但唔識呈分試
好多靚仔靚妹當無知家長係羊祜
畀佢地呃完錢仲教壞埋個細路仲弊

回覆 yekichow 的帖子

我知有D有經驗的香港註冊教師, 一上門都$4XX 一個鐘, 但真係教得好有心機, 好清楚, 至於大學生$1xx 都有

謝謝大家(emoji)(emoji)‍♀️

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

真係咩人都有,貴唔代表好,平又要小心係咪痴線佬⋯

TAIOU4 發表於 21-2-4 19:20
公價150-250
但有好多人在EK誠徵老師版搵食
好多年輕老手在打混

hkd400 per hrs?Dse 5ss專補高中都唔會咁貴啦。其實p.1補習Hkd150一定揾到
:-D :-?

仔仔錫錫你 發表於 21-2-5 10:42

好 ...

你好,可否介紹一吓補習老師,中、英文都想補。現讀小五。(emoji)

csbaik 發表於 21-2-17 18:46
hkd400 per hrs?Dse 5ss專補高中都唔會咁貴啦。其實p.1補習Hkd150一定揾到

非常同意。HKCEE 8A並經中大暫取入CU的畢業生都不用這麼貴,而且仲教高中添。

其實一分錢一分貨,太平嗰啲,亦都唔敢請啦!
請,一定請啲有經驗嘅老師,尤其是低年班,基礎好緊要,
越有經驗教低年班嗰啲,其實收得貴都正常,由佢咩都唔識,教都識喎
尤其是小一,字都唔識多個,什麼都從頭教起!
負擔得起嘅,寧願請啲有料

littlehoneymum 發表於 21-3-18 17:23
其實一分錢一分貨,太平嗰啲,亦都唔敢請啦!
請,一定請啲有經驗嘅老師,尤其是低年班,基礎好緊要,
越有 ...

唔實佢地一樣咁補,要睇下夾唔夾。
:-D :-?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 csbaik 的帖子

我又唔覺得一樣咁補,教導方法確實有不同!