用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS討論區2021
樓主: smartlonglong
go

DBS討論區2021  

醒目開學勳章

kennyklt 發表於 21-2-2 12:28
實際情況我哋外人冇可能知道,不過奇怪係任何中學老師面試時都好少鬧學生,因為鬧人都要花時間,唔啱嘅快 ...

係啦,next 咪算

回覆 rockystone 的帖子

加油, 或許有更好的在前面 !

kennyklt 發表於 21-2-2 12:28
實際情況我哋外人冇可能知道,不過奇怪係任何中學老師面試時都好少鬧學生,因為鬧人都要花時間,唔啱嘅快 ...

面試閙學生,我和朋友的仔女在其他學校面試時都碰到過,有些學校是真的用這一招來測試學生的反應!但只要學生表現鎮定,個老師之後會笑番!

Soundervolt 發表於 21-2-2 12:07

因為唔清楚當時情況,大家無可能界定係唔係有「侮辱」成 ...
無論老師講乜,俾一位小六同學有被侮辱的feeling, 已經好唔應該。同學可以去DB面試,應該已經係叻仔,係人都有感覺,何況一位小六同學。可以喊出來話俾父母知,無論如何都係令人心疼的事。
老師有心也好,無意也好,都好難追究,也無人想追究對與錯。唔會放大到間學校點,也不會影響DB係大家心目中的神校。

不過,無論如何,從同學角度,多些鼓勵的說話,希望小朋友快些忘記走過陰影,更加重要。
父母也是,你哋睇得開,小朋友也會放低。

醒目開學勳章

rockystone 發表於 21-2-2 13:58
面試閙學生,我和朋友的仔女在其他學校面試時都碰到過,有些學校是真的用這一招來測試學生的反應!但只要 ...

或者可以講下其它學校面試用甚麼來鬧學生嗎? 也讓我們了解了這一招怎樣測試法?認真想知

回覆 rockystone 的帖子

謝謝分享!你安慰下仔仔啦~我地出來考學校,有時係會有些意想不到,不是幫學校講說話,不過老師可能想看學生在壓力下的反應,始終,這些學校,校內競爭也很大,大家要捱到考大學條路都好長,都希望收回去的學生抗壓力強。

我自己都會教定仔,吾識就認,老師講乜都話:多多指導;
我仔都俾老師challenge架,in完到今日都心思思一直揣摩老師點解咁問;
會一直緊張直至有結果為止。

回覆 piglet0529 的帖子

係呀我都想知點樣鬧,可以比囝囝一個心理準備呀,就快又有面試。我知道有些老師會專登刁難考生,去試吓佢哋識吾識反應。

同房?即同一時間有兩個學生在班房?

醒目開學勳章

PPPHOME 發表於 21-2-2 14:44

同房?即同一時間有兩個學生在班房?

係呀!兩個老師分中英文各in一個同學,之後對調。

我仔係一房一學生兩位老師;佢同一位老師傾緊果時,另一位老師係無in其他人等佢埋位架

醒目開學勳章

PPPHOME 發表於 21-2-2 14:57

我仔係一房一學生兩位老師;佢同一位老師傾緊果時,另一位老師係無in其他人等佢埋 ...

甘in你仔既情況好的,你也是30/1?朝早定下晝?

23號上午

我地都係一房有兩個學生,30/1。
似乎23同30號安排唔同喎

醒目開學勳章

chunchunchau926 發表於 21-2-2 15:49
我地都係一房有兩個學生,30/1。
似乎23同30號安排唔同喎

23/1應是見有联繫的小學,甘可能重視的?

不要想太多。我們23/1,有兩個學生。應該只是咁啱駁唔到兩個。

我以為聯繫小學係之前早早見左

醒目開學勳章

chansiub 發表於 21-2-2 16:05
不要想太多。我們23/1,有兩個學生。應該只是咁啱駁唔到兩個。

講起聯繫小學,見其他POST好似有提過幾間,睇返上年派位,DBS各收左數字如下:

APS - 15
SFA - 11
KTS - 4
TSL - 4

英華小學搵唔到資料,剩係呢4間都包左34個位,睇黎呢到都最少無左40個位。

chunchunchau926 發表於 21-2-2 17:06
講起聯繫小學,見其他POST好似有提過幾間,睇返上年派位,DBS各收左數字如下:

APS - 15
APS - 15
SFA - 11
KTS - 4
TSL - 4
英華-12

包左46個位

回覆 HM168 的帖子

慘慘