用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS討論區2021
go

DBS討論區2021   [複製鏈接]

今日終於都完成左面試,啊仔同我都可以鬆一口氣啦。唔知呢ROUND面試時重有幾多個位呢? 因為都見唔少人講呢個階段其實唔係剩好多位,究竟係咪真係呢?
   48    0    1    0

醒目開學勳章

smartlonglong 發表於 21-1-30 20:01
今日終於都完成左面試,啊仔同我都可以鬆一口氣啦。唔知呢ROUND面試時重有幾多個位呢? 因為都見唔少人講呢 ...

我仔都係今日,想知x2

回覆樓主:

我爬樓睇,應該冇幾多位剩,有聯繫嘅小學收咗不少,再加d特異。。。競爭激烈,誇張d講,500人爭十幾個位。

Jacba 發表於 21-1-30 21:07
我爬樓睇,應該冇幾多位剩,有聯繫嘅小學收咗不少,再加d特異。。。競爭激烈,誇張d講,500人爭十幾個位。
...

甘機會真係渺茫,唔知係咪面試見埋今個星期?

1/23一批,1/30一批,唔知仲有冇。大家知唔知幾時有結果?

smartlonglong 發表於 21-1-30 20:01
今日終於都完成左面試,啊仔同我都可以鬆一口氣啦。唔知呢ROUND面試時重有幾多個位呢? 因為都見唔少人講呢 ...

回覆 smartlonglong 的帖子

今日多唔多人見

我地去時可能咁岩無人,沿路入去都好靜,心諗點解咁少人,入到去原來都已有唔少人。出黎聽我老公講,原來我地入左去後開始一個接一個黎未停過。

醒目開學勳章

smartlonglong 發表於 21-1-31 00:34
我地去時可能咁岩無人,沿路入去都好靜,心諗點解咁少人,入到去原來都已有唔少人。出黎聽我老公講,原來我 ...

佢分流做得幾好,流水式。

piglet0529 發表於 21-1-31 04:40
佢分流做得幾好,流水式。
都係。感覺DBS比另一間神校有誠意。應該係話DBS整個面試安排都算唔錯.  上星期IN完另一間,感覺好像好趕時間,前後見完2間房都係大概10分鐘。有時諗諗下其實係咪真係可以係10分鐘對咁多小朋友作出了解,我相信好多小朋友既學業成績其實分別唔太大,所以面試應該係一個好好機會去了解佢地,明白學校礙於時間資源,但10分鐘呢D真係太過求其。

請問23號IN嘅,幾時會有通知2 IN?

DBS應該係一TAKE過,無2in

smartlonglong 發表於 21-2-1 00:07
都係。感覺DBS比另一間神校有誠意。應該係話DBS整個面試安排都算唔錯.  上星期IN完另一間,感覺好像好趕時 ...
我諗我地上星期都係見同一間,真係10分鐘,仔仔話兩個老師都好惡同唔耐煩,趕住收工咁。相對之下DBS真係好好多,仔仔見完好開心,幾驚上星期既面試嚇親佢。

smartlonglong 發表於 21-2-1 00:07
都係。感覺DBS比另一間神校有誠意。應該係話DBS整個面試安排都算唔錯.  上星期IN完另一間,感覺好像好趕時 ...

路過的........

我估我知你講邊間神校, 我仔都係咁同我講, 不過佢無講時間好趕, 只係講D 老師好嚴肅, 無笑容.........

另外當校工叫 果段時間的 學生排隊啦, 一條龍咁排, 都其實好乖啦, 但D 老師大大聲叫, 喂, 你地排開D呀...... (係阿仔講返出來的)

其實D 學生真係仲係小學生, 將要面試時, 個心都驚驚地啦, 係無咩防疫意式, 會自動隔1 - 1.5米排.
但係D 老師卻好似無咩禮貌咁......阿仔話都有D估唔到咁

真係印象麻麻地......

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

DBS SPCC 都有報亦有早場面試機會,由收到DBS第一個電話開始到阿仔每次去到學校面試簽承諾書,上至副校,下至教職人員保安態度都非常好,我比較烏龍所以麻煩咗佢哋好多次,但佢哋都不厭其煩咁講解,由小事睇到一間學校嘅質素。面試完時阿仔同我講咗句:我好鐘意DBS嘅老師!
祝大家都能如願以償入讀心儀的中學

winnie7753118 發表於 21-2-1 14:18
DBS SPCC 都有報亦有早場面試機會,由收到DBS第一個電話開始到阿仔每次去到學校面試簽承諾書,上至副校,下 ...

由面試過程已知學校質素,請問你仔仔係之前有特異果批?Congrats

winnie7753118 發表於 21-2-1 14:18
DBS SPCC 都有報亦有早場面試機會,由收到DBS第一個電話開始到阿仔每次去到學校面試簽承諾書,上至副校,下 ...
我仔仔係2個Miss見,您仔仔係咪BEFORE 23/1見啊?

smartlonglong 發表於 21-2-1 15:10
由面試過程已知學校質素,請問你仔仔係之前有特異果批?Congrats

係吖!謝謝!

chunchunchau926 發表於 21-2-1 15:15
我仔仔係2個Miss見,您仔仔係咪BEFORE 23/1見啊?

阿仔話兩個都係阿sir,聖誕節前已簽承諾書。

我都有同感喎! DBS比我感覺都好親切, 尤其啲教職人員, 保安, 好友善, 又主動幫忙...個仔咁大我都係第一次參觀DBS 校舍
‹ 上一主題|下一主題