用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 香港國際學校 vs 英國公立學校
go

[小學] 香港國際學校 vs 英國公立學校  

成日都聽人講移左民去英國讀公立學校,等於慳番幾百萬向香港讀國際學校。

但其實英國啲public school真係等同於香港嘅國際學校嗎?英國教育唔係都行精英制,頗demanding架咩?

有無家長可以分享英國公立學校的教學係點樣?

回覆 booboozi 的帖子

https://jupas.mingpao.com/overseas/bno-平權-放眼英國公立學校-入讀英國中學機會增/

應該等如香港讀官立/津貼學校,有啲人成日有個錯覺,講英文嘅學校就係國際學校,大錯特錯!

我有個朋友,讀讀下state school,最後頂唔順都要轉走,俾錢讀私校,質素可以差到你想像唔到,如果真係過去要小心研究

booboozi 發表於 21-1-30 13:21
成日都聽人講移左民去英國讀公立學校,等於慳番幾百萬向香港讀國際學校。

但其實英國啲public school真係 ...

好難咁比較,英國公立等如香港津校,質素和同學背境可以很參差,好的難入唔好的尤如寶校,不過最好的始終是私校都係要比錢的,你看D皇子皇妃都係入私校不會入公立,我朋友一早移了民的afford到的都係入私校。
不過你如果讀開local school,覺得有外國學制及有NETS便等如IS你也可以咁稔的,不過其實英國有些學校仲係好傳統,傳統過香港的IS.

回覆 booboozi 的帖子

同意,英國嘅優質教育都係要俾錢,大概一年30至50萬左右,唔會平過喺香港讀國際學校。公立學校都係大班教學,同學質素非常參差,背景可以好複雜,睇你接唔接受到。
當然有好好嘅公立學校,但係競爭非常激烈,本地人都爭奔頭。

英國公立學校唔可以求其揀。公立學校有很好的但好難入,亦有好差的。最大問題係入到唔好的,小朋友交的朋友背景複雜,老師學校也不會咁有心機幫你入好大學,絕對不能和收費昂貴的香港國際學校相比

964000 發表於 21-1-30 15:21
好難咁比較,英國公立等如香港津校,質素和同學背境可以很參差,好的難入唔好的尤如寶校,不過最好的始終 ...

如果本地津校同英國公立比較,可能分別明顯d,亦都justify點解要轉去英國讀書。但係如果讀開香港IS,轉去英國公立似乎唔多「著數」,畢竟香港IS普遍質素高,公開考試成績唔錯,要入到差不多甚至更高level的英國學校,無論係公立定係私立,都唔係話咁易,而且洗費未必會少左,咁倒不如喺香港 IS讀到畢業,先至出國讀大學。

如果ESF同英國公立學校比較呢?

回覆 candykinder 的帖子

你可以睇返IB vs British Curriculum 學制,英國IB學校集中在私校,state school 好小,而且小學IB更小

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3850733&extra=page%3D2

deleted

siuta 發表於 21-1-31 10:02
回覆 candykinder 的帖子

幾間學校同幾千間學校點比,幾千間裏面一定有好嘅。你睇下ESF一年又幾多人升G5,  ...

唔好意思,想請教咩係G5....因為我係新手,我仔今年8月先讀k1....thanks!

candykinder 發表於 21-1-31 10:13
唔好意思,想請教咩係G5....因為我係新手,我仔今年8月先讀k1....thanks!

英國最好果5間大學

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/G5%E8%B6%85%E7%BA%A7%E7%B2%BE%E8%8B%B1%E5%A4%A7%E5%AD%A6

小寶貝兒 發表於 21-1-31 10:31
英國最好果5間大學

明白,唔該晒!

candykinder 發表於 21-1-30 22:33
如果ESF同英國公立學校比較呢?

ESF IB成績可比英國頭20位IB私校

Top Independent IB Schools
https://www.best-schools.co.uk/uk-school-league-tables/list-of-league-tables/ib-schools

Poyau 發表於 21-1-31 18:38
ESF IB成績可比英國頭20位IB私校

Top Independent IB Schools

相信就算計IGCSE成績ESF也會比英國state schools 的average 高。
其實ESF和其他本地British curriculum 的IS小學定期都會做assessment, 成績是和全英國比較列出個人percentile, 基本上大多數都高過英國50percentile(其實好多人都>90percentile).

964000 發表於 21-1-31 20:23
相信就算計IGCSE成績ESF也會比英國state schools 的average 高。
其實ESF和其他本地British curriculum 的 ...

聽落好似留港讀IS會好過過去U.K.

candykinder 發表於 21-2-1 05:29
聽落好似留港讀IS會好過過去U.K.

去英國讀state school, 如果純考慮讀書,我相信對本身已在香港well established IS讀緊的學生不太吸引,反而對在港讀緊local school又負擔不到IS的家庭比較吸引。認識一個本地ESF家庭因為其他原因會去英國讀state school , 佢都話最唔捨得係間學校。

看報導説local school好多人退學,IS反而不多,我地全級冇人走,我問過其他IS都是零星的走,又好多local申請IS.

booboozi 發表於 21-1-30 13:21

但其實英國啲public school真係 ...

BTW英國免費的公立學校主要係state school.
叫Public school 的反而係昂貴的私校。

964000 發表於 21-2-1 08:12

去英國讀state school, 如果純考慮讀書,我相信對本身已在香 ...

IS 大把學生已經有外國護照,唔駛用BNO平權。

就算要返祖家,都唔想入state school.

964000 發表於 21-2-1 08:12

去英國讀state school, 如果純考慮讀書,我相信對本身已在香 ...

(反而對在港讀緊local school又負擔不到IS的家庭比較吸引)

If so, 負擔到移民英國???

我成日覺得 移民去英國的,先決條件是 一定要有錢!

英國公立學校叫state school, 即香港嘅津校,你到埗後去你住嗰區嘅council ,佢哋會睇下邊間state school 有位,就會比你,冇得揀。好唔好就睇彩數,當然你住嗰區,如香港41網,咁啲學校唔會差得去邊,但呢啲區嘅樓價一定唔平。
到中學有多一種公立學校叫Grammar school ,成績超好,可自行收生,但計catchment zone , 大把英國人爭入。
Public school 係私校,要比錢架