用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?
樓主: xubin2008
go

今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?   [複製鏈接]

Pixy 發表於 21-1-31 18:44
小朋友遇到咩類型老師,真係睇運氣。我女in港同時,就遇到位黑口黑面既老師。
...
其實想要請教大家,會唔會係我嘅錯覺,點解我總係感覺到宗教學校嘅老師們似乎有禮貌又NiceD呢?請大家比多D你哋感覺,我哋討論一下

整體黎講我覺得老師唔錯
只係題目有啲深
小朋友唔識gei地方
老師都話唔緊要
讚佢very good
我小朋友平時成日陏黎陏去
但今日面試居然可以坐定定
已經好安慰
一面完試即刻成個人鬆晒
雖然阿仔好多唔識
但可能我要求唔高
收貨

PJ媽咪 發表於 21-1-31 21:22
我同意你所講,老師需要一視同仁去教導小孩,因材施教。但現在講緊嘅係面試,並唔係教導學生嘅方式。
我所 ...

對,老師面試可以很主觀,但怎樣將主觀感受對學生的得分影響降到最低,關乎學校評定標準和對老師的要求,而不需用冷漠、零互動的方式進行。數據化評核和人性關懷並不矛盾,播錄音也可以播得nice D。

In 完後,自問都唔會揀中我小朋友,因為佢九成都係唔識。學校遊戲規則係咁我地冇say. 只不過,今次後可慳番,遲下唔洗幫細仔報。一啲都唔識得專重啲小朋友。除錄音外,大把方法可以公平。你要錄音而令到公平,最好老師個樣都唔好show,正如有啲家長話有啲老師黑面,有啲又nice,咁都已經冇公平可言啦。播果把聲成個機械人咁,以k3靠聽果段咁既錄音,就要知點做條題目,根本將成件事簡單複雜化。識答都變唔識答,唔識既又會比黑口黑面,零語氣既老師搞到好失落。又廿秒,又一分鐘。其實根本就咁口述解釋題目,佢地答,反而佢地會識點應對,大部份其實反而係被段錄音帶到無遠弗屆咁遠,而唔理解究竟要做啲乜?
睇圖講故事,又要講到又廿秒又一分鐘,嘟聲完又唔比指引。簡單講句:睇完三幅圖後,你試下形容下。要計時老師咪自己計時,到夠鐘,個老師咪自己開口叫佢答囉,答到超時,你咪停佢囉。洗乜同佢講又廿秒,又一分鐘呢?你想佢知有時間限制,你不如show埋個倒數鐘喺度啦。

看圖揀句子,又話唔知要幾秒,又話只需講數字,我估學校make sure 佢地唔係撞中,所以又話要朗讀句子。
咁你咪好地地講番人話解釋: 隔離邊句句子係可以描述幅圖。小朋友答岩既,你再叫佢讀出黎。 格硬要一大段錄音,一次比哂兩個instructions.

某交通工具有咩其他用途,好地地照直問唔得架,又要格硬問有咩其他本領,扮生動有趣。架輪船有咩本領?本領係形容人架,定係佢覺得果段咁死板既錄音可以做到擬人法既效果。

答到晒小朋友一定好叻叻,神校都收哂,點揀都揀唔到培僑啦。

咁既形式如果係想公平的話,我個小朋友就慘子,個老師好審犯咁。不過都好好彩zoom in,等我了解到間學校係咁樣。

PJ媽咪 發表於 21-1-31 14:09
平心而論,我都覺得係因為學校希望公平對待所有小朋友,所以統一播放錄音。始終有啲老師的語氣不似家長預期 ...

認你講法,但老實講,無論學校怎做總有人說不好的。
港同 有人說考5分鐘否定其小朋友就不公平。但其實,學校給每位面試者都是5分鐘的呢…
培僑俾15分鐘,題目深又話離地,播錄音又話機器人沒感性。但其實神校同樣是播錄音的,同樣限時作答,只是家長不在場不知道怎考就無意見。
反而,我覺培僑今次出題系有心思,有能力分到小朋友水準的,有學術,有創意,有生活自理傾計部分。內容有水準,相信能夠一次面試就分到小朋某些能力,這些能力都不是一時三刻可做到,真睇得出該小朋友平日的努力的,所以學校可以一試就出offer,不用拖拉太久。
我小朋友第一 日考,老師好nice完全無覺老師有任何不友善,反而好有耐心,每題都有讚賞朋友做得好。最後也很開心結束面試。

唯一做得不好是 等候時間長,途中還自動彈了出meeting room,要再登入返。
成個面試,個人感滿意。須知,學校今次好似2日in2千人,班老師每日in不少人,應該很辛苦了。
希望有心人到心儀學校啦…學校也選對適合的人,家校合作很重要的,大家互不認同,難以合作。
ps, 不喜勿插。

kfcnitsuj 發表於 21-2-1 00:30
In 完後,自問都唔會揀中我小朋友,因為佢九成都係唔識。學校遊戲規則係咁我地冇say. 只不過,今次後可慳番 ...

讚同妳既分析。講中曬。總之問心未in前我會好欣賞學校,in完就大打折扣。唔係我地小朋友唔夠醒目,而係成件事非常唔合理化。anyway我地感恩有其他offer,本來爸爸唔讚成我再in培僑,但我話當多一個經驗,我亦喜歡培僑。可惜最後……志在參與。已經讚賞小朋友好努力完成件事。失落佐亦唔會覺得可惜今次。

kfcnitsuj 發表於 21-2-1 00:30
In 完後,自問都唔會揀中我小朋友,因為佢九成都係唔識。學校遊戲規則係咁我地冇say. 只不過,今次後可慳番 ...

十分認同!我覺得錄音非必要,如果
冇疫情下面對面見咪又係老師直接問問題,唔通以前就叫唔公平咩?
播完錄音嘟完我女都未知要講答案,老師又冇指引,到想講時又話夠鐘,其實老師講一句'小朋友請問邊一句係形容緊幅圖?' 成件事簡單化好多。
看圖講故事又要求元素,又比時間指令,聽完都覺得複雜。
英文交通工具認真難,一時三刻要諗加2個functions,大人都未必諗到。
講真幼稚園生應該都冇咩試過聽錄音做指令,唔講以為中小學考緊listening,可能我小朋友反應唔夠快,真係想知培僑收生標準去到邊。

我仔係普通政府學校學校本英文練習好淺
都有英文listening wo
而我仔平時好鐘意聽listening
雖然我估今次佢今次都應該唔識
但其他幼稚園真係無listening呢part咩?
(好奇一問)

好多間神校唔係又出d好離地gei題咩?
一樣有好評有差評
就算係差評,都大把人去面試
希望學位
真係會留返比有心讀gei小朋友
唔好有offer 間間都註晒册
到最後再揀
我地呢啲一個offer都無gei家長真係急壞

WONGKACA 發表於 21-1-31 18:31
琴日in我仔D老師都好好...我仔卡住咗..D老師都好耐心引導我仔...自由傾過陣,仲引的我仔笑癲咗甘...最尾都 ...

PJ媽咪 發表於 21-1-31 21:22
我同意你所講,老師需要一視同仁去教導小孩,因材施教。但現在講緊嘅係面試,並唔係教導學生嘅方式。
我所 ...

我仔入唔到神校2nd in亦都無經驗係面試時聽錄音作答,今次依個模式真係令我有d surprised,連大人都覺得很大壓力,尤其是嘟個下。但我地個老師好nice, 幾次我仔答完都有讚佢。講故事一分鐘過左我仔都未講完,中文配詞20秒完左我仔先答,俾建議我仔只講到一樣,英文有五六個字讀錯左但都有盡力讀。其實面試內容夠全面,係設計得不錯,只係覺得個錄音好冷冰冰,感覺真係唔太好,尤其是宜家講緊既係考一個5-6歲的小朋友。就算計時都可以由老師講或者提一提,感覺會好好多。cky都係錄音但好活潑生動可以令小朋友放鬆,可能今次培僑係想測試埋小朋友的應變能力掛。
不過我欣賞我小朋友雖然表現唔理想但都好努力完成個面試,所以考完都大大力攬下佢同獎佢食雪糕。我地控制唔到學校點考但正正因為面試好難更加需要讚賞小朋友。

菩提子 發表於 21-2-1 01:30

認你講法,但老實講,無論學校怎做總有人說不好的。
每個小朋友單獨有15分鐘時間?如果真係咁,已經算好有心了喎!
唔知要面試幾多candidates? 以我所知,就算升中面試,也好少學校可以俾到15分鐘 one to one

唔計題目深淺,有冇耐心引導小朋友回答,只係每人15分鐘,已經比每人5分鐘,或者更短時間,要付出的更多了。

回覆 Funtoread 的帖子

我仔好活潑,超多嘢港,沒聽明白仲舉手問老師是咩意思添...既然我仔有問問題,冇理由老師睇到唔話我仔知啊...同埋,與其話老師引導,不如話我仔真係話多到逗到老師沒辦法唔同佢講嘢

WONGKACA 發表於 21-2-1 09:18
回覆 Funtoread 的帖子

我仔好活潑,超多嘢港,沒聽明白仲舉手問老師是咩意思添...既然我仔有問問題,冇理 ...

小朋友一樣咁做,老師黑面唔出聲wor,小朋友再問多次,老師就話你回答啦!

b3410 發表於 21-2-1 09:06
每個小朋友單獨有15分鐘時間?如果真係咁,已經算好有心了喎!
唔知要面試幾多candidates? 以我所知,就算 ...

系呀…in咁多間,呢間唔知系咪最深,始終無睇曬其它考乜。但間學校其實好想盡量做親身面見的,所以改了許多次期,最後zoom in..但學校第1 round是拍片入2nd in的,所以學校說 俾多d 機會小朋友,就選左2千人入2nd in(應該無乜邊間咁多人入2nd in的了,咁多人,其實系好花學校資源去做2nd in的,為乜呢? )
2nd in好似得2日,即1日要in成1000人左右,而且每位小朋友 都花15分鐘去 in..考的內容也豐富的,中英不用說,且中英考的不是一般認讀,真系好考到小朋友平日是否有努力學習的,而且有創意題(似乎無乜學校有),自理能力題...算有心思出題的,有一定能力可1round 分別到小朋友間的差距的。
好似因技術問題,仲有人要補考,但考題很多已流傳了,相信學校會公平處理吧…

但當然了,IT技術及 處理等候時間上(等太耐),學校要改善一下的,但做家長的我,總體上是感謝學校安排的。相信學校已盡量做到 俾多d機會小朋友,俾多d時間小朋友去發揮,也 辛苦了學校的老師,希望無論 小朋友發揮得好/未如理想 的家長也好,多欣賞學校安排,疫情下相信每間學校也盡量按自己能力安排好面試給小朋友的,讓自己和小朋友 多點欣賞和感恩學校的付出會更開心。

我小朋友帶headphone獨自面試,所以我完全唔知過程。面試完問返佢覺得點,佢扮返段機械人式講話俾我聽,相信就係大家所講嘅冷冰冰感覺⋯小朋友都有講個老師個樣好嚴,不過讀英文時有字唔識個老師都有話唔緊要,照讀識嗰d就ok。最後小朋友都有好開心咁同老師講byebye。

Galaxymommy 發表於 21-2-1 09:24
小朋友一樣咁做,老師黑面唔出聲wor,小朋友再問多次,老師就話你回答啦!
...
可能個別老師問題,不過一下子見如此多小朋友,可能全校老師都要出來幫手,可能在此表示不滿的,都係見果幾位老師

63_house 發表於 21-2-1 08:44
我仔係普通政府學校學校本英文練習好淺
都有英文listening wo
而我仔平時好鐘意聽listening

有listening 做,但係係好正統既listening practice, 有老師用真人,lead 住做 “ listen the story and answer the question,” 然後段listening  錄音係好生動既故事,完左自己做。

我只可以講培僑呢啲唔係同level listening。只係比instruction 囉

或者,今年校方係好有心思既。但我比個冇表情得黎,就加黑黑地面既老師,係冇禮貌。就浪費哂啦。

我地都有in神校,都知形式 佢in 完係好開心。唔係好似今次咁。今次培僑明顯係想模仿某男神校,由round 1拍片個形式就係啦。

好彩已有今次再係打算拎多個interview 經驗, 因為本身已有offer.。

除咗面試日期一改再改之外,我都滿意學校整體嘅面試安排⋯我小朋友都一定唔係答啱晒,但我覺得學校又唔係話一定要揀答啱晒嘅小朋友⋯喺面試問題同模式,我都覺得學校係有別出心裁用心設計過,好多問題都會問你why,比起5分鐘hea in,其實問嘅野都比較深入,應該可以較客觀地喺2千多人入面大約分類到小朋友程度水平⋯至於播錄音,我個人覺得可以接受,畢竟係standardize到個面試模式⋯至於老師黑唔黑面,呢樣野我無咩comment,好subjective...好難估嘅⋯笑晒口又唔代表有著數,黑面又代表佢唔滿意你小朋友⋯

純個人感受,咩都有人讚有人彈,overall 我就覺得ok

唉,凡事都有兩睇。
我只係講出我觀點與角度,我明白家長嘅諗法,亦都明白學校嘅做法。
我係話數據化比較公平。如果要講求真正嘅公平,咁呢個世界上大致上冇公平可言。

Happy School,唔係揀happy學生,而係揀top top學生,公平咩?
見你生得靚啲,家底好啲,老師又對你好啲,公平咩?
全級頭30,學校資源俾晒個30,明明交同一樣學費,但所有資源都比晒佢哋,公平咩?
老師嗌其他學生名字後面嗰兩個字,淨係嗌你個小朋友全名,公平咩?
要個五歲嘅小朋友過五關斬六仗去面試,咁細個面對咁嘅制度,公平咩?

世界上有太多太多太多唔公平嘅情況出現。一係退出,一係調整心態。

每一間學校都有做得好,亦有唔好既方面。只希望每一間學校下次會做得更加好。
‹ 上一主題|下一主題