用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?
樓主: xubin2008
go

今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?  

好奇一問,有小朋友全部題都答出來且正確嗎?我女有兩題未答出。

唔識讀中文。但英文答到9成。真系好講運氣。個人認為今次問既問題比港同更全面,更深。

xubin2008 發表於 21-1-31 09:51
回覆 happygirl1284 的帖子

我自己嘅諗法,呢一類型嘅小朋友應該大部分會楝陳守仁,英華,男拔女拔類型學 ...

我in完亦有這樣感覺,outstanding既都揀神校。今日好難。參加佐就算。反正已經有其他offer,這樣安慰自己

euniceyuyan 發表於 21-1-31 11:08
好奇一問,有小朋友全部題都答出來且正確嗎?我女有兩題未答出。
有,因為我偷睇問題同估老師問乜,小朋友應該答啱晒。

回覆 Wonderful-Baby 的帖子

係啊,我都係咁安慰自己

回覆 PJ媽咪 的帖子

好奇一問,如果培僑比offer你,你會take嗎?

我最唔鍾意佢有個老師係度都仲要播錄音...因為個interview對學校個感覺差咗

kimlamb 發表於 21-1-31 12:43
我最唔鍾意佢有個老師係度都仲要播錄音...因為個interview對學校個感覺差咗
...

強烈同感!

回覆 kimlamb 的帖子

係嘅,好似好趕時間咁不停催小朋友,唉,我哋玩人哋嘅收生遊戲,只有接受

...

有同感!感覺小朋友嘅應對因為咁變得生硬,享受唔到個過程

xubin2008 發表於 21-1-31 12:48

係嘅,好似好趕時間咁不停催小朋友,唉,我哋玩人哋嘅收生遊戲,只有接受 ...

都唔係只有接受。一間學校收生時都無盡力顯示自己學校有幾好,而係播錄音,生硬問題叫小朋友比有創意答案。可想而知入到去老師係咪都會生硬教學但要小朋友交貨?

時間趕唔係理由,其他學校更多人報,港同zoom in仲趕但過程好開心生動,cky錄音拍片條錄音都生動好多。

...

都好,有機會認識學校多啲
有offer都唔洗考慮咁多

其實其他學校interview都有播錄音。
DGJS 1st in連叫小朋友出嚟排隊都播錄音,都無家長有意見⋯
所以做家長只好接受學校評核方法,可能學校覺得小朋友們都係聽同一段錄音,會公平D。

唉,我哋家長又可以點?唉

回覆 Funtoread 的帖子

係呀,都感覺不到學校嘅友善同親切

回覆 Funtoread 的帖子

我哋個老師都係全程黑面,隔著口罩我都感到老師好心急咁

FuLuFuLu 發表於 21-1-31 13:42
DGJS 1st in連叫小朋友出嚟排隊都播錄音,都無家長有意見⋯
所以做家長 ...

我哋冇考DGJS,但佢哋嘅做法,唔係成班考生一齊應考,聽錄音指示做tasks嗎?!但培僑今次係one to one interview,安排是否可以人性化啲?!又或者,正因為今次係zoom interview,家長可親身體驗到面試嘅過程,個人感覺不太feel comfortable ...

xubin2008 發表於 21-1-31 12:09
回覆 PJ媽咪 的帖子

好奇一問,如果培僑比offer你,你會take嗎?
其實會考慮,因為培僑有可取之處。但係唔係百分百會讀,咁就要再諗諗。

FuLuFuLu 發表於 21-1-31 13:42
所以做家長 ...
平心而論,我都覺得係因為學校希望公平對待所有小朋友,所以統一播放錄音。始終有啲老師的語氣不似家長預期,所以直接用錄音去問問題咁就最公平。