用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?
樓主: xubin2008
go

今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?   [複製鏈接]

mikkbb 發表於 21-2-1 10:06
除咗面試日期一改再改之外,我都滿意學校整體嘅面試安排⋯我小朋友都一定唔係答啱晒,但我覺得學校又唔係話 ...

我都認同你所講,學校唔係只揀答啱晒嘅小朋友,反而係睇埋佢哋嘅應變能力⋯遇到難題時,有些小朋友可能無反應習慣等其他人幫手,有些可能會嘗試答,有些甚至會反問老師⋯題目設計得深,從中都睇到小朋友性格&特質

無疑 1. 播錄音,2. 倒數一分鐘,比較為難小朋友
這兩個細節都是面向年輕人及大人的模式,我認為確實不合適用於小朋友
這兩個細節起碼今年也很少見於其他小學的面試

我小朋友昨天表現也遠差於我的期望
但是我不會埋怨學校和小朋友
我傾向從我自己的教導小朋友方法裡面找原因
因為這是我唯一能控制的變數

今年其實採用 1. 錄影,2. 限時錄影,都比較為難
所以我想說的是今年大部分小學的做法都有一定程度問題
有爭議的不單單是培僑

培僑比較激起民憤,可能因為直私遊戲大部分受歡迎的已經完成面試,或完成第一輪派彩
剩餘未完成面試的為數不多:培僑,蔡繼有,九龍塘,王錦輝。。

最差的直私在全部小學裡面都不會是差的學校
參與直私的小朋友和家長在公海裡面,就算沒有任何學位,也不會是差的
小學和家長/ 小朋友,都處於各自的中上遊,配對不上也沒必要互相指責

經歷過報名幼稚園,直私小學
我體會到父母的用心,和持久力才是小朋友以後成長的關鍵。。

kfcnitsuj 發表於 21-2-1 00:30
In 完後,自問都唔會揀中我小朋友,因為佢九成都係唔識。學校遊戲規則係咁我地冇say. 只不過,今次後可慳番 ...
唉,我從來冇唔鍾意用錄音,考得深我都接受,時間上15分鐘也Ok,我不明白點解老師不停地催促小孩,完全好厭倦咁,其實如果老師講一句,小朋友可以下題啦,就可以了!我好想知道對學校表示滿意嘅家長,老師點對待個小朋友呢?我認為係有Nice老師,好冇彩有些家長冇撞到,但也不好講到我哋似乎好主觀去講衰間學校,我依家都欣賞學校嘅,淨係我哋唔好彩。考試形式OK,有D老師態度生硬啫。

回覆 Azzurro 的帖子

係!你講得精準又客觀!我認同啊!

PJ媽咪 發表於 21-2-1 10:29
唉,凡事都有兩睇。
我只係講出我觀點與角度,我明白家長嘅諗法,亦都明白學校嘅做法。
我係話數據化比較公 ...
我諗家長主要係呻下,等自我心理調節完成後,如果學校又有offer, 都會開心接受。
之前朋友女升中面試一間直資名女校,最後環節被校長chur到喊,家長一旁睇到心痛之至。出來鬧學校鬧到飛起,話有offer也唔會讀!
結果等到頸都長,最後終於有offer, 小朋友一樣開開心心入讀,而且依家唔知幾鐘意學校。就算打算全家移民去外國讀書,朋友女唔肯一起走,話要自己留港考DSE

63_house 發表於 21-2-1 08:44
我仔係普通政府學校學校本英文練習好淺
都有英文listening wo
而我仔平時好鐘意聽listening
冇心急,可能你哋好快就有offer了,就算有D家長間間注冊早晚都會放出學位,依家都裝備好個小朋友,音樂椅遊戲會玩到8月,加油!

請問大家面試時是不是沒有用咪?所以聽到內容?

Marcomike 發表於 21-2-1 11:13
請問大家面試時是不是沒有用咪?所以聽到內容?

我小朋友用headphone, 所以我唔知內容,嚟緊仲有一間zoom interview, 打算繼續唔聽內容,因為我小朋友話我喺隔離仲大壓力喎

因為我小朋友都係用耳筒,所以聽唔到內容及語氣聲調,奇怪各位怎麼那麼清楚?

xubin2008 發表於 21-2-1 11:01
冇心急,可能你哋好快就有offer了,就算有D家長間間注冊早晚都會放出學位,依家都裝備好個小朋友,音樂椅遊 ...

好明白你心情,遇到黑面老師的確會有bad feeling, 就當係一個經歷啦,樓上有家長都提到教育子女漫漫長路,相信仲有好多嘢要同小朋友一齊面對,各位家長都一齊努力!

回覆 Marcomike 的帖子

唔係我想聽,而係用耳筒中間個小朋友聽不到老師講嘢,我話再插一次耳筒,老師好冇耐心講唔駛了,冇時間就咁了

回覆樓主:

喺group見人有補考,係即時定係再安排其他日子?

mikkbb 發表於 21-2-1 10:06
除咗面試日期一改再改之外,我都滿意學校整體嘅面試安排⋯我小朋友都一定唔係答啱晒,但我覺得學校又唔係話 ...

同意,成二千人second in, 有心安排了online interview , 出難些去揀學生都可理解!好過一些學校睇完video 就即收學生,完全慳水慳力!

mercy2015 發表於 21-2-1 11:21

我小朋友用headphone, 所以我唔知內容,嚟緊仲有一間zoom  ...

系架,小朋友 有家長在場,表現會更差的。所以,每次由小朋友自由發揮更好,我自己就不會在場,除非學校要見埋家長啦…

kimlamb 發表於 21-1-31 12:43
我最唔鍾意佢有個老師係度都仲要播錄音...因為個interview對學校個感覺差咗
...

我都有呢個感覺

負責考我仔嗰個老師好好人喎,一開場已經同佢講笑,不斷鼓勵我個仔,見佢唔識答就同佢講話見到佢好努力去做,佢識答就讚佢做得好好好叻仔!其實我覺得播片冇乜問題喎,反而我唔鍾意啲老師口音唔正,或者講得無神無氣!
見咗成20幾間小學,老實講,今次佢考試內容話難唔難話淺又唔淺!我相信一定有人係識晒嘅!同埋佢啲題目兩日都一樣,我估最後最尾時間in嗰啲人應該收到風,做晒準備答得應該好好㗎!

回覆 soksk88 的帖子

可能都會睇翻1st in 條片,然後綜合評分卦...仲有之前幼稚園成績表同埋報名表過D

回覆樓主:

佢叫人交埋成績表,明顯學校成績係計分項目之一

我仔負責問問題同播聲帶系男老師,雖然無乜笑容,但都唔算黑面,應該系認真吧!

我仔是用ipad發覺d圖有d細,都睇得有d吃力!
會有3rd in 嗎?

回覆樓主:

10/3 下午6點後派彩啦,冇3rd in
‹ 上一主題|下一主題