用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學vs MCS
樓主: chasedream
go

協恩中學vs MCS  

twinsbaba 發表於 21-2-3 13:15
如果講小組,有直資可以一級分七小組上堂!

好多直資d老師都好流射波仲多,教了2個學期都唔記得個學生叫乜名!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

twinsbaba 發表於 21-2-3 13:12
小班定小組?

分清楚
兩者差異好大?分小組/班目的係咩?都是希望少啲學生,藉以提升教學質素,那小組不是比小班更好?如必須要比較下。

PTL_L 發表於 21-2-3 13:18
小兒那間準津中,4班分5班直到中三,雙班主任直到中四。

小兒?不是講緊MCS比HYPS咩?可能你兒子學校要比返某男校直資資源才可。

津校點砌,常額老師有上限,直資食兩家茶禮,一方面收人頭政府津貼、一方面收學費,教職員基本上可以冇上限。。。

twinsbaba 發表於 21-2-3 13:23
小兒?不是講緊MCS比HYPS咩?可能你兒子學校要比返某男校直資資源才可。

津校點砌,常額老師有上限,直資 ...
因為你提到津中冇小班教學,我才表達意見!

PTL_L 發表於 21-2-3 13:23
兩者差異好大?分小組/班目的係咩?都是希望少啲學生,藉以提升教學質素,那小組不是比小班更好?如必須要 ...

我意思津校餅就咁大,某年級如MCS在中一做適應學年做小組,推一下外校生英文、推一下小學部中文,其他年級便冇資源做,明白嗎?

PTL_L 發表於 21-2-3 13:25
因為你提到津中冇小班教學,我才表達意見!

咁我更正:我不是說冇,是資源上mcs冇直資HYPS 咁多!

twinsbaba 發表於 21-2-3 13:23

津校點砌,常額老師有上限,直資 ...
認同,所以我都補充一句,較有歷史的學校會頗多舊生支持,小兒間準津中雖則是津中,但每年舊生會捐數十萬多聘老師,讓師弟師妹可以有直資學校既小班教學及雙班主任既得著。

Vitsoi00 發表於 21-2-3 12:08
回覆 Bluegene 的帖子

HAHA, 我20年前讀書年代我都係覺得CHEM 難過PHY
我的年代 CE及AL Physics 難過 Chem,Physics 解題也不易。女仔計數問題,女校少人讀 physics 好正常。

twinsbaba 發表於 21-2-3 13:29
咁我更正:我不是說冇,是資源上mcs冇直資HYPS 咁多!

MCS 教學人員總數 =70 人、HYPS 教學人員總數 =92人,大家一級5班,學生人數差唔多!

twinsbaba 發表於 21-2-3 13:31

MCS 教學人員總數 =70 人、HYPS 教學人員總數 =92人,大家 ...

一個老師一年當成本60萬,多咗22個,共1320萬,錢從何來?!

twinsbaba 發表於 21-2-3 13:27
我意思津校餅就咁大,某年級如MCS在中一做適應學年做小組,推一下外校生英文、推一下小學部中文,其他年級 ...
所以大部分直資名中成績理想,是應該的。

twinsbaba 發表於 21-2-3 13:35
一個老師一年當成本60萬,多咗22個,共1320萬,錢從何來?!

要去到要準確地知「錢」從那裏來,那要是學校行政又或家教會又或舊生會成員才會知道吧!作為小小家長的我只透過學校open day及校刊了解。學校open day中,我問學生學生說的,我想學校唔會教自己學生講大話掛。

PTL_L 發表於 21-2-3 13:36
所以大部分直資名中成績理想,是應該的。

同意呀!

一開波我便說橙要比橙,一個資源不對等、一個自主100%收生!

HYS比MCS、不如GHS比HYS或DGS比HYS

註:MCS在這劣勢因素下,和HYS 比五年的DSE成績,MCS超值啦,抵讀,五年比也不會輸!

PTL_L 發表於 21-2-3 13:41
要去到要準備地知「錢」從那裏來,那要是學校行政又或家教會又或舊生會成員才會知道吧!作為小小家長的我只 ...

其實知嘅!

如高主教,張建宗為首舊生揼$吡高主教書院做小班教學!

有例子,但以老師成本,也是杯水車薪!也不是太多津校舊生做到!

twinsbaba 發表於 21-2-3 13:47
其實知嘅!

如高主教,張建宗為首舊生揼$吡高主教書院做小班教學!
係呀,所以我都係表示會有,並唔係完全沒有。

PTL_L 發表於 21-2-3 13:23
兩者差異好大?分小組/班目的係咩?都是希望少啲學生,藉以提升教學質素,那小組不是比小班更好?如必須要 ...

小組/小班也要睇資源!

小組主要目標分程度去教,事半功倍,但也要老師足夠才可以。

小班制,是基本上資源本身夠而多些關顧學生各方面需要。

twinsbaba 發表於 21-2-3 12:58
不過二間成績不分上下,橙比橙,HYS 100%自主收生,近一、二年DSE成績好D也正常,如果100%自主收生,成績差 ...

你好,按47樓的留言,我理解HYS 即使去到2020的DSE成績,也不是100%自主收生,而仍然是由協小直升的學生考出來,即跟MCS一樣。所以HYS今年做到好好的成績。當然, MCS 成績也一直很好。相信HYS 轉直資後,成績也可以繼續保持平穩。

反而我想知道 ,MCS 在DSE各科的成績是怎樣的,英文肯定是她們的強項。

Mamago 發表於 21-2-3 13:56
你好,按47樓的留言,我理解HYS 即使去到2020的DSE成績,也不是100%自主收生,而仍然是由協小直升的學生考 ...

以收小學部,已經大不同

HYS由2018年開始,只收小學部次第A、B同學加上特異少部分C等共40多人約40%多少少,全部band 1A-band 1B

MCS⋯⋯直屬位99個,但年年數字告訴大家,收小學部大約120人,有band 1,band 2

至於MCS年年校網會公布四年輪動的DSE數據,不差的DSE成績,平穩的全港十佳成績呀,有興趣可以上去校網睇!

twinsbaba 發表於 21-2-3 14:04
以收小學部,已經大不同

HYS由2018年開始,只收小學部次第A、B同學加上特異少部分C等共40多人約40%多少少 ...

只能說,現任HYS校長好勵害,短短三年搞到有聲有色,相信未來DSE成績也會繼續超MCS趕DGS。

Mamago 發表於 21-2-3 13:56
你好,按47樓的留言,我理解HYS 即使去到2020的DSE成績,也不是100%自主收生,而仍然是由協小直升的學生考 ...

我樓上表達過去5年,3:2 MCS勝,走勢HYS強勢到冇得輸啦!

現任校長目標正確加上2018年拋棄50多%的小學部收出面精英,3、4年後有力平DGS也不出奇!