用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學vs MCS
樓主: chasedream
go

協恩中學vs MCS   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-1-30 12:39
你的標準好personal 喎

簡單直接

係呀!千算萬算,結果分分鐘都唔係當初所算。論成績,兩者差異不大,論舊生網絡,我估都是差不多。那差異就是在於宗教、學費、遠近、津直模式,見另一post所提到津直之別,大多在於可選之考試type、選科、體藝發展、外出交流機會等等,但要自己小朋友有體藝特長先能代表學校,又要學校交流活動是給予所有學生參加才有機會外出交流,否則又是揀人。
早幾年,我都會同好多家長一樣,希望給予小朋友能力範圍內最好的,期望小朋友能夠裝備好自己,踏出社會會更容易適應,但這段日子都令我有所反思,都要對自己好啲,太多事情未知,既然差異不大,MCS起自己家附近,點解要捨近取遠呢?又要揀一間要交費的學校呢?錢留起自己身邊好啲又或準備海外升學。

jacknetpass    發表於 21-1-30 15:33

PTL_L 發表於 21-1-30 13:27
係呀!千算萬算,結果分分鐘都唔係當初所算。論成績,兩者差異不大,論舊生網絡,我估都是差不多。那差異就 ...

同意,留錢未來如有需要海外升學更好   

mcl203 發表於 21-1-30 13:22
視乎邊啲小學,以我所知,HYS唔係一定要收甚麼級幾~~~

我女只係二線小學咋

回覆 PTL_L 的帖子

2020DSE成績看,應該不是差不多

gznoc 發表於 21-1-30 17:22
回覆 PTL_L 的帖子

從2020年DSE成績看,應該不是差不多

兩所都是有歷史的傳統名校,要睇就要睇多年,不能以一年作準呀。根據香港爸爸數據顯示,HY 19-20 5+ 平均50.7% ;MCS 19-20 5+ 平均44.2%,是有6大%距離,但能夠肯定自己小朋友是呢50.7%5+範圍內嗎?我覺得兩間都係好學校,入到邊間都開心。

回覆 chasedream 的帖子

選擇會公布DSE成績的學校

都係差唔多,咪又係喺香港,又係喺大灣區,無咩分別

PTL_L 發表於 21-1-30 17:29
兩所都是有歷史的傳統名校,要睇就要睇多年,不能以一年作準呀。根據香港爸爸數據顯示,HY 5+ 平均50.7% ; ...

不能再同意了!

如有特異功能,我估協恩會在這方面會好啲。mcs純粹考慮讀書多啲。

PTL_L 發表於 21-1-30 17:29
兩所都是有歷史的傳統名校,要睇就要睇多年,不能以一年作準呀。根據香港爸爸數據顯示,HY 5+ 平均50.7%  ...

Hys average before 20 was 41%, mcs was 46%. 同意兩間差唔多。如果有團隊運動想參加比賽可能協恩好DD,唔係就唔值得比$啦!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819612&extra=page%3D19

PTL_L 發表於 21-1-30 13:27
係呀!千算萬算,結果分分鐘都唔係當初所算。論成績,兩者差異不大,論舊生網絡,我估都是差不多。那差異 ...

我係過來人,放棄HYS叩門入MCS

現在是受到HYS 的OFFER了嗎?如果收到袋住先。

jiang_rabbit 發表於 21-1-30 21:25

現在是受到HYS 的OFFER了嗎?如果收到袋住先。

未收到!

cafeva 發表於 21-1-30 20:05
Hys average before 20 was 41%, mcs was 46%. 同意兩間差唔多。如果有團隊運動想參加比賽可能協恩好DD, ...
用平均成績計並不能作準,因為協恩轉直資後第一批2018畢業,近年成績有所提升,上年更大幅上升。

Bluegene 發表於 21-1-30 21:48
用平均成績計並不能作準,因為協恩轉直資後第一批2018畢業,近年成績有所提升,上年更大幅上升。 ...
你地老師有無話D學生平均表現好左?係咪多左拔尖活動?

cafeva 發表於 21-1-30 22:18
你地老師有無話D學生平均表現好左?係咪多左拔尖活動?

平均應該係再上升中,因為2018開始和協小脫鈎,收更多外來精英。
由中一開始已分班分組施教,精英組已較多特別活動。學校已超多各種活動(疫情之前),各活動也要很多時間練習或籌備。

creambun 發表於 21-1-30 12:17
MCS 一樣不是全收小學部學生,自行收生亦盡收其他B1A 生。為何不是擇優而取?SMCC 就真正不是擇優而取。
...
名直資總唔會起收生階段收band 2生掛(有特異除外),但一定點到即些。MCS點都要收部分band 2生,因直屬85%,自行得54個位,影響會有幾多呢?又網友話2018年是脫龍後第一年畢業生,有亮麗成績當然唔出奇呀!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Bluegene 發表於 21-1-30 22:36
平均應該係再上升中,因為2018開始和協小脫鈎,收更多外來精英。
由中一開始已分班分組施教,精英組已較多 ...

拭目以待HYS來緊幾年成績!
好奇問下前兩個月DGS收插班有無人轉會?定係個個都好有歸屬感。
如果講一樣協恩缺點會係咩?你覺得學校係咪ready 同識教全班都係叻女?
唔好意思咁多問題有興趣知多D。
‹ 上一主題|下一主題