用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學vs MCS
樓主: chasedream
go

協恩中學vs MCS  

cafeva 發表於 21-2-10 01:16
以2020 DSE計,中文5+比英文5+多236人。 中文5+英文無3比英文5+中文無3多19人。我信數字多D!
...
咁比例上中中或偽英中比真英中多?考生比例都唔-样……

PTL_L 發表於 21-2-8 16:01
自己感覺,所有學科範疇都有天份存在既影響,我小朋友從小中文科不用補習,一直都可以處於高分位,升中後暫 ...
同意吖~个人先天應該係有尐影響,我大女英文好但中文拉牛上樹,同-个阿媽生、相同資源環境,細女就中英文比較平均。实在好难講点教出黎……

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Yanamami 發表於 21-2-10 12:22
同意吖~个人先天應該係有尐影響,我大女英文好但中文拉牛上樹,同-个阿媽生、相同資源環境,細女就中英文 ...
你可能教細女已經微調過,自己唔知唔覺

我覺得經驗係慢慢積累出來,第一個通常有d懵查查,不過好勇,又肯去試,會比較驚險刺激,不過印象深刻。而第二個有經驗,識得微調,可能教得比較輕松,不過有時成功的經驗又未必適合,容易心急催谷。當然指小朋友資質差不多的情況。

Yanamami 發表於 21-2-10 12:22
同意吖~个人先天應該係有尐影響,我大女英文好但中文拉牛上樹,同-个阿媽生、相同資源環境,細女就中英文 ...
其實應用於數學方面,都見到天份既影響。教大女數學,好似拉牛上樹咁,概念、邏輯點教都教唔通,但細仔完全相反,一點就明,仲有時自己會行快幾步,所以我自己好相信天資係有影響的。無奈地,香港本地教育都是背誦佔多,女兒點都佔有優勢,細仔文科一般,唔能夠靈活運用詞彙、修辭等,加上粗心大意,數學成績往往是完全掌握,但做事不謹慎,分數上常常被班內女生佔優

Yanamami    發表於 21-2-10 13:30

b3410 發表於 21-2-10 13:01
你可能教細女已經微調過,自己唔知唔覺

我覺得經驗係慢慢積累出來,第一個通常有d懵查查,不過好勇 ...

PTL L会明我講咩~幼稚園時教英文同中文,英文好似海綿咁不断吸,吸極都仲可以,中文成個痴呆咁……阿妹中文就教得好快,举-反三。有人对中文就係生少條筋……

Yanamami 發表於 21-2-10 13:33
PTL L会明我講咩~幼稚園時教英文同中文,英文好似海綿咁不断吸,吸極都仲可以,中文成個痴呆咁……阿妹中 ...
我好明白,因為屋企都有一個教唔識的

Yanamami 發表於 21-2-10 13:33
PTL L会明我講咩~幼稚園時教英文同中文,英文好似海綿咁不断吸,吸極都仲可以,中文成個痴呆咁……阿妹中 ...

深有同感
以同齡我女閱讀能力高多我幾班,睇書多我幾倍,但唔多記得啲生字文法又欠佳。我自從中三開始睇英文書從未被老師話過詞彙唔夠,但佢年年都俾老師叫佢多閱讀,話佢詞彙不足

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-2-11 11:01
有老師提及都不錯,起码早啲知道是好。我女没有提过,不过提起都冇用,我都唔識。中文就知道会間中問一下 ...

係㗎。
我女呢啲凡夫俗子,唔能夠奢求好,惟有求穩。

chasedream 發表於 21-1-30 13:34
我女只係二線小學咋

好奇一問, 你話住符近mcs.. 你學業上都進取.. 點解會係二線小學? 無去直私? 或插班?

mcl203 發表於 21-1-30 13:16
我只係某啲場合去認識兩校學生,如上面已提,HYS係非常進取,MCS係比較輕鬆。亦有朋友囡囡原校MCSPS上中學 ...

MCS返而輕鬆??

Bluegene 發表於 21-2-1 22:08
HYS Physics 1班、Chem 2班、Biology 3班。Physics 根本冇咁多人鍾意讀,只係得十幾個揀,唔駛爭。
...

Delete

Mcs ! 我自己喜好。
成績不透明, 低調D,但其實知道每年也非常好。
自由獨立
輕鬆D!

AAmother 發表於 21-1-30 20:21

我係過來人,放棄HYS叩門入MCS

我家的放棄SPCC入MCS。嫌舟車勞頓,嫌校服吾型等,係鐘情于紅磚校舍可以自由分配時間溫書。

Rpp 發表於 21-9-14 22:41
我家的放棄SPCC入MCS。嫌舟車勞頓,嫌校服吾型等,係鐘情于紅磚校舍可以自由分配時間溫書。
...

我同意仔女的志願一定是最最最優先的,佢唔想點迫都冇用,如果佢想的時候奇蹟就發生。
你比佢果2個選擇都已經是最好,她選擇那邊都一定成功。

回覆 chasedream 的帖子

I will pick MCS as well

twinsbaba 發表於 21-2-7 12:43
奉勸入MCS的家長,自己要搞掂中文一科,眼見不少同學去到中四也是用「捱」去形容中文科!

去到中三、四, ...

好擔心這科,亞女都係偏英文。

HYS、MCS⋯⋯真係擲骰仔入邊間也冇錯啦!

獨立、自主、初中輕鬆D,一定MCS。

各個體育、中西音樂團隊,機會也是MCS多,因為老師放手,視奬項如無物,有少許志在參與感覺,訓練也自由D,全放手給正副隊長搞。

整體HYS會在各項目會強勁D,重視獎項,訓練也偏向少許軍事式。

老師和學生之間的關懐及親密感,HYS整體強烈D。

DSE成績,過去5年,MCS勝三年負二年,近二年HYS有後追之勢,但未來未知數。

外表協會,一定選MCS,校舍古蹟維維修近乎無上限,政府包底, HYS有少少日久失修之感,但欣賞將資源請多D老師,冇記錯,HYS教職人員多近30人,但學生二間差唔多學生。