用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
樓主: b3410
go

新年假期之後有冇可能復課?  

bbc2018 發表於 21-3-7 13:22
咁我上面回應已經不是再講面授時間,你又一再再提自己學校,如此語氣

真係

其實我唔太明點解你無端端講咁多叩門或考中學前嘅事,因為好似一直都講緊面授,所以禮貌上我都答返你”OIC”....... 再見到你又比較自己學校,雖然唔知道你講緊邊間學校,不過都無所謂啦,始終覺得成日比呢啲無謂嘅嘢無乜用,教快教慢教深教淺到最終讀完晒中學都會識晒成個DSE syllabus ,到時自己想再識多啲,咪再去追求囉,好似你咁讀咁多書,又叻又勁,計數又咁精準,係咪?

咁HTC面授時間確實少,你哋X學校好過HTC就一定㗎啦,你自己都話X學校多HTC一倍,再目測其他網友學校大部分都多過HTC,我認為自己無講錯!

如果我嘅”如此語氣”,可以令你”好好笑”,都算weekend做了一件好事。

咪咁小氣嬲豬啦~

其實你哋兩個都係對自己學校

唔知點解越講越亂

我之前最不滿意仔果間,學費最貴,返學時間最零丁。不過睇到學校管理層之後的努力,算係咁喇。

都係一句話,希望學校多為學生福祉考慮。

b3410 發表於 21-3-7 14:20
其實你哋兩個都係對自己學校

唔知點解越講越亂

哈哈!你都知上年我都對HTC一肚火,不過經過咗呢兩年,發現正常返工返學都係奢侈行為時,當堂無晒無謂嘅火,只求正正常常生活就算了......

gigayan 發表於 21-3-7 14:33
哈哈!你都知上年我都對HTC一肚火,不過經過咗呢兩年,發現正常返工返學都係奢侈行為時,當堂無晒無謂嘅火 ...
老師也可以接種疫苗了,唔知是否有接種,就唔使定期檢測?兩個方法都可以幫到全面復課?
好期盼

今次囡學校中招,全部人都要強制檢測,不如順便搞定時檢測,儘快復課好嘞

b3410 發表於 21-3-8 15:31
老師也可以接種疫苗了,唔知是否有接種,就唔使定期檢測?兩個方法都可以幫到全面復課?
好期盼 ...

如果穩陣計,都應該接種咗都暫時要定期檢測嘅...... 好似外國嘅經驗接種咗都有機會中招

希望今年社會可以正常運作,見到今日香港大型戲院院線都要倒閉,真係好唏噓........

b3410    發表於 21-3-8 16:08

b3410 發表於 21-3-8 15:31
好期盼 ...
檢測完可以全校返2星期,又放復活假了,之後再算

b3410    發表於 21-3-8 21:50

回覆樓主:

其實教育局以咩準則決定學校可以無條件全校復課呢?
苦了學生與教師。

bbc2018 發表於 21-3-7 12:35
我講自己那間,您又可以拉埋令一間,真係

其實我想講同一間學校,分別亦可以好大

有冇睇Netflix behind her eyes?

S-Kwok 發表於 21-3-9 21:42
其實教育局以咩準則決定學校可以無條件全校復課呢?
苦了學生與教師。

擔心今年都唔使旨意全面復課了
疫情控制唔到 0感染,教局都唔會出聲話全面復課,萬一有學校爆疫,全部入佢數。

不過,我覺得,點解公司復工還是WFH自行決定,點解唔可以俾學校自己決定如何安排返學?
學校也可以徵求教職員,家長意見,再各自安排。

教局又唔係防疫專家,點解要佢指指點點如何如何?出d規定都係千奇百怪,刁難學校
乜法律規定,教局可以一直唔俾返學?
邊間學校爆疫情,要停課,強制檢測,我都可以理解,為了疫情控制。

不過,全港學生一年,兩年,只返幾日學,為什麼?
返幾日,返半日,返幾粒鍾,真係痴線到一個點!

網課就等於萬事okay ? 好多學校網課都只係吊鹽水。

你話疫情嚴重,短時間停課1個月,我都可以接受。

已經唔上唔落已經幾個月,繼續擠牙膏,真係唔可以接受!

唔好意思,係呢處發脾氣

b3410 發表於 21-3-10 08:47
擔心今年都唔使旨意全面復課了
疫情控制唔到 0感染,教局都唔會出聲話全面復課,萬一有學校爆疫,全 ...
呢個政府係咁上下㗎嘞,唔好問点解,好多野無常理無得解。

Yanamami 發表於 21-3-10 08:55
呢個政府係咁上下㗎嘞,唔好問点解,好多野無常理無得解。

最冇用係EDB
凡事唔係為學生著想

半日返學,唔俾食飯,裝隔板,加強消毒,搞一大餐,話,唔好意思,都係唔可以返。老師檢測,1/6返學,1/3返學,一刀切。補習社返得,學校唔返得。

你直接話大家不要再生,世界上沒有小朋友,就沒有了學生,也就不用勞煩你EDB!

b3410 發表於 21-3-10 09:00
最冇用係EDB
凡事唔係為學生著想

唔好話EBD,搞教育既唔识教育,搞衛生健康果位“姑娘”亦乜都唔識,搞經濟既唔曉經济,成个政府者边一部門為市民著想?边個部門有用?我想知……人地要放棄呢代年青人嘛……唔講嘞,又踩界要禁言……

annielui    發表於 21-3-10 14:12

Yanamami 發表於 21-3-10 09:09
唔好話EBD,搞教育既唔识教育,搞衛生健康果位“姑娘”亦乜都唔識,搞經濟既唔曉經济,成个政府者边一部門 ...
放棄年輕人,唔得喎!依家咁唔俾返學,真係影響到3歲到23歲。疫情也已經年幾,而且見唔到尾。還在一個拖字訣

衛生健康部門就真係唔好彩,撞正疫情,我估換邊個都未必做的好。經濟更加唔好彩,大環境都唔好。

EDB唔同,佢純粹自己搵來搞,越搞越亂,越幫越忙。

b3410 發表於 21-3-10 09:33
放棄年輕人,唔得喎!依家咁唔俾返學,真係影響到3歲到23歲。疫情也已經年幾,而且見唔到尾。還在一個拖字 ...

唔洗為其他部門justify 嘞~佢他做既野有幾make sense人人有眼睇。天下太平時庸材可以側側膊过骨。發生事先係考驗你有無料到,好明顯全部係忠誠既垃圾。

b3410    發表於 21-3-10 10:13

Yanamami 發表於 21-3-10 10:10
唔洗為其他部門justify 嘞~佢他做既野有幾make sense人人有眼睇。天下太平時庸材可以側側膊过骨。發生事 ...
早兩日見到洪金寶嘅訪問, 佢嘅回應真係好感慨~
所以, 考到好好嘅學校又點呢? 入到都返唔到入學校正常上課......    真係死未?

簽名被屏蔽

gigayan 發表於 21-3-10 12:13
早兩日見到洪金寶嘅訪問, 佢嘅回應真係好感慨~
所以, 考到好好嘅學校又點呢? 入到都返唔到入學 ...

你一矢中的!所以家長安排提早出国亦像無可厚非,起碼可以正常上堂,正常过学校生活,唔好虛度青春。香港?如洪話齋……南柯一夢。

b3410 發表於 21-3-10 09:33
放棄年輕人,唔得喎!依家咁唔俾返學,真係影響到3歲到23歲。疫情也已經年幾,而且見唔到尾。還在一個拖字 ...
唔好再諗個大環境會幾時去返Normal, 往壞處想, 可能以後面對的大環境都係咁樣, 今日解決了covid-19, 唔知道幾時又會有新的疫症/新的世界挑戰, 好好利用科技, 善用在家學習的工具, 改變自己從來都比改變世界來的輕易........

Yanamami 發表於 21-3-10 13:10
你一矢中的!所以家長安排提早出国亦像無可厚非,起碼可以正常上堂,正常过学校生活,唔好虛度青春。香港 ...
出國都要好好選擇地方, 最終我地都同女講, 你要利用手上的工具, 去學習你認為對自己有利的東西, online/書本/自己去搵資源, 我地覺得嚟緊嘅世界唔再係坐定定去吸收知識.......

Yanamami 發表於 21-3-10 10:10
唔洗為其他部門justify 嘞~佢他做既野有幾make sense人人有眼睇。天下太平時庸材可以側側膊过骨。發生事 ...
唔明香港d高官可以咁高人工....
林鄭人工高過侵侵...
連d局長人工都可以高過 Boris Johnson...真荒謬!