用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
樓主: b3410
go

新年假期之後有冇可能復課?  

Jane1983 發表於 21-1-30 12:16
返學校考試好過zoom考,係BK睇到唔少投訴,覺得有同學出貓,唔係咁公平。
...

最擔心係樓上鑽野裝修,上次標測試過一次,家姐測到勁忟憎,集中唔到精神,另外又怕 一陣網絡出問題,printer出問題,scanner出問題, 通常急先嚟出事。

b3410 發表於 21-1-29 21:42
我覺得情願病一次,也唔想再停課

停課停得太耐淨係上 Zoom ,有時個人真係會 short short 地,話說我仔昨日先有個笑話,早前佢份 UT用 zoom 做 ,老師改完之後 whatsApp 問我仔,佢话 “你錯晒喎今次唔合格” (因為我仔呢科係级一.一向成绩好好,老師可能都覺得好奇怪),跟住我仔答佢 “因為寫咗落下行”,老師再答 “啊-原來如此”。
我睇完同仔都笑到反肚 ,好彩呢次唔計平時分咋

YmOra    發表於 21-2-2 07:08
b3410    發表於 21-2-2 05:01

kirstyau 發表於 21-1-30 12:21
最擔心係樓上鑽野裝修,上次標測試過一次,家姐測到勁忟憎,集中唔到精神,另外又怕 一陣網絡出問題,prin ...

出呢d問題,真係好唔抵。所以都係返學校考好d。

教育局長楊潤雄今日(2月1日)表示,對於全港中小學及幼稚園延長暫停面授課堂及校內活動,將在本周內落實相關安排及公布,希望在農曆新年假期後循序漸進恢復更多面授課堂,但仍以半日上課為原則。

有d希望了

YmOra    發表於 21-2-2 07:06

b3410 發表於 21-2-2 05:01
教育局長楊潤雄今日(2月1日)表示,對於全港中小學及幼稚園延長暫停面授課堂及校內活動,將在本周內落實相 ...

見到曙光  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-2-2 07:29
見到曙光
希望在明天

妹妹頭 發表於 21-2-2 09:26
希望在明天

要再試一試冬季校服,我哋一直冇著過希望還可以用到。

還有可能要準備好多一張data卡,萬一半日返學,半日online

b3410 發表於 21-2-2 11:23

還有可能要準備好多一張data卡,萬一半日 ...

我女上個月已經又要換校服,Zoom時代最大得益係勁減到肥,e+細咗幾個碼。

YmOra 發表於 21-2-2 12:12
我女上個月已經又要換校服,Zoom時代最大得益係勁減到肥,e+細咗幾個碼。
...
點解你女可以減到肥吖!我哋keep住增肥
最近發明飲水大法,每日戒汽水,飲清水,才瘦了1kg

b3410 發表於 21-2-2 12:29
...
我女已經不喜歡飲汽水, 但冇得游水, KEEP住做肥妹, 都唔知點算

b3410 發表於 21-2-2 12:29
...

阿女由Zoom初期嘅一星期2次跟"鄭多燕"做運動增加至3次,e+幾乎日日都有做停唔到,佢話Zoom世代時間多咗,成日响屋企唔搵D嘢做下會好悶,初時與同學仔一齊做,之後靜番佢一個繼續。

YmOra 發表於 21-2-2 12:36
阿女由Zoom初期嘅一星期2次跟"鄭多燕"做運動增加至3次,e+幾乎日日都有做停唔到,佢話Zoom世 ...

即刻返去話俾囡知!

YmOra    發表於 21-2-2 12:44

b3410 發表於 21-2-2 12:38
即刻返去話俾囡知!

你試下鼓勵佢堅持1個星期唔停咁做,你會發現幾有成果,之後就會願意Keep住做了。

YmOra 發表於 21-2-2 12:12
...

一樣。
我女30腰減到27。

YmOra    發表於 21-2-2 18:06
b3410    發表於 21-2-2 14:15
洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-2 13:57

YolandaTam 發表於 21-2-2 13:45
一樣。
我女30腰減到27。
30腰?

妹妹頭 發表於 21-2-2 14:05
30腰?

肥妹變少少肥

b3410 發表於 21-2-2 11:23

還有可能要準備好多一張data卡,萬一半日 ...

11月時訂咗阿仔冬季厚校褸,停課期間返貨,特登山長水遠返學校攞,點知一次都冇著過,宜家已經開始回暖了。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 21-2-2 12:36
阿女由Zoom初期嘅一星期2次跟"鄭多燕"做運動增加至3次,e+幾乎日日都有做停唔到,佢話Zoom世 ...

點解我一星期做五日emi wong 都未瘦㗎,雖然係15-20分鐘,但係都流晒汗㗎
其實最難係最初階段,依家做開,都基本上一星期係做到5/6日。

S-Kwok 發表於 21-2-2 20:47
點解我一星期做五日emi wong 都未瘦㗎,雖然係15-20分鐘,但係都流晒汗㗎  。
其實最難係最初階段 ...

我睇網上資料話,要"燒脂"一定要做足半小時以上的帶氧運動,開始燒脂係第31分鐘開始產生作用。你要繼續努力呀!

早前教育局長楊潤雄表示,農曆年假後會循序漸進恢復面授課堂。教育局今日(3日)傍晚指,考慮到疫情最新發展、衛生專家的意見及學校的準備情況後,決定所有幼稚園及中小學、補習學校在農曆新年假期後,面授課堂時間可增加至以不多於全校人數三分一為限,上課時間仍以半天為限。
教育局又指,如果學校能安排全校教職員在復課前14天內完成檢測,並定時接受檢測,可向教育局申請全校恢復半天面授課堂。