用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
go

新年假期之後有冇可能復課?  

唔知放完新年假,有冇機會復課?
日日都係幾十個,完全見唔到希望

子女好想返學,就算返去考試,見下人都好。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-29 21:33

b3410 發表於 21-1-29 15:50

同感但估計希望唔大,最好快啲,唔好變成復活節後,阿仔有可能會進化成宅男完全體。

akys 發表於 21-1-29 16:01
同感但估計希望唔大,最好快啲,唔好變成復活節後,阿仔有可能會進化成宅男完全體。 ...
我女12/1~25/1 都有返學考試, 27~28/1 都有返學對卷..... 慶幸

我女學校已出通告 (我估復課機會不大), 已作出特別安排, 每日一級返學面課, 即星期一係S1返學, 星期二係S2, 星期三係S3, 星期四係S4, 星期五係S5..... 其他日子, 唔駛面課既, 就照舊ZOOM 上堂, 都好, 一星期都有一日面課, 見下同學, 唔駛咁悶

我都想佢地復課

學生除左知識上,應該有群體生活㗎,呢D網課做唔到

呢一年就咁流走,sports day, swimming gala,  camping, school picnic,  X' Mas Party完全消失 ,呢D係中學生青春的回憶!

宜家連最基本面授課都冇,好悲哀

b3410    發表於 21-1-29 16:45
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

同感但估計希望唔大,最好快啲,唔好變成復活節後,阿仔有可能會進化成宅男完全體。 ...
OMG,唔好復活節好似之前返半日都好呀

妹妹頭 發表於 21-1-29 16:20
我女12/1~25/1 都有返學考試, 27~28/1 都有返學對卷..... 慶幸

我女學校已出通告 (我估復課機會不大), 已 ...
可能因為你哋中三,要準備揀科,所以返多d.我女學校都係留俾中三,中六返果  1/6,其他年級一直網課。不過學校staff又有confirmed case, 結果都係返唔到。

仔學校就係時間全部留俾IBDP最後兩年的同學,其他年級都是網課。

gracelam 發表於 21-1-29 16:34
我都想佢地復課  

係啦, 岩岩收到通告, 領袖培訓果個訓練營 (8-10/2) 都取消了, 阿女一定好失望

b3410    發表於 21-1-29 17:10

真係好難樂觀,1型未曾擊退,變種2型又開始蠢蠢欲動了。

回覆樓主:

我都唔樂觀,第一次考試先延期,再取消,嚟緊3月unit test,但我都覺得可能會取消或改zoom 考,因為嚟緊2月中新年,唔外出都有團拜啦,到時都唔知有幾多群組

依家為咗比阿仔多啲見下其他人同講下嘢,幫佢報咗嗰視像英語,一星期兩堂。

我都想佢地復課  

係囉,中學生活最多姿多采,尤其是初中,依家只有zoom 回憶。 仔學校無論小學定中學都好多活動,小六已經冇晒啲excursion, PBL, camping...中一又冇咗迎新營、黃埔軍校..., 我好期待黃埔軍校㗎嘛,可以有人幫我教仔,返到香港起碼乖幾日

希望快啲復課,好多活動已經錯過,中一新生營、水運、陸運、社際活動、級社活動,甚至班會活動,都幾乎停止。
而且網課質素始終不如實體課

今日睇新聞,袁國勇話政府而家用「霹靂手段」,盼過年前每日確診10宗內。

我認我天真,希望農曆年假後可以返學。

我都想佢地復課  

係啦,查實我仔都想返。佢哋其實都好惨,去年S4已經不斷停課,學嘅少咗、活動又少咗,今年S5又冇乜點返,又係冇晒啲活動,好多嘢要靠自己自律,明年就畢業,高中生涯就過咗冇乜美好回憶,如果自己冇主動學下嘢,真係連 SLP/OEA 都冇咩嘢好寫

妹妹頭 發表於 21-1-29 16:52
係啦, 岩岩收到通告, 領袖培訓果個訓練營 (8-10/2) 都取消了, 阿女一定好失望

...

我仔去年仲惨,本來代表學校跟老師出國交流一星期順便去玩下,老師訂好晒機票酒店樂園全部都比嗮錢,最终要取消冇得去佢都好失望,仲有部份錢冇得退添

giver    發表於 21-1-30 11:16
b3410    發表於 21-1-29 21:41

nillnill 發表於 21-1-29 19:38
希望快啲復課,好多活動已經錯過,中一新生營、水運、陸運、社際活動、級社活動,甚至班會活動,都幾乎停止 ...
我覺得情願病一次,也唔想再停課

過年後復課真係唔太樂觀
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主:

阿女都返學校考左個試。

Hello  龍珠 fans ?   

我期望返到架!上年已經係冇乜上堂既情況下升班,今年開學至今又係停停停,小朋友都由原本積極都變懶晒了!每天做完功課只掛住打機看電視,一啲溫習意欲都冇,仲要上網課都唔認真,屋企實在太多誘惑了!

kirstyau 發表於 21-1-30 00:44
阿女都返學校考左個試。

返學校考試好過zoom考,係BK睇到唔少投訴,覺得有同學出貓,唔係咁公平。