用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人會咁選科,M2+physics+中史
go

有冇人會咁選科,M2+physics+中史

M2+physics+中史

英文弱串英文字更弱
所以chem bio econ geog hist通通死得
因為dse串字會串死佢

數強
M2應該可以入到
中史,佢暫時當故事睇就可以去考,但唔知中四仲可唔可以捱到。
Phy,因為有d數計下,佢自己想讀。

有咩問題?學校應該無問題。
應付唔到之後應該可以drop嘛

16tea 發表於 21-1-28 23:42

讀中文中學對嗎?

如果學校有ICT,選ICT比中史更適合。

無問題,DSE鬥高分,揀科第一興趣,第二能力。

不過中史超多野記,而且高中中史再唔係記故事咁簡單。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實 econ 都冇咩字要串,不過當然要識寫,講真英文弱一定要攪攪佢,大學都會用英文, 唔襯而家追返好蝕底。

王家爸爸    發表於 21-2-2 22:39

gracelam 發表於 21-1-29 08:09
無問題,DSE鬥高分,揀科第一興趣,第二能力。

不過中史超多野記,而且高中中史再唔係記故事咁簡單。

信心及高分最緊要。
亦見過小兒中學有修hist+m2+bio的個案。然後加必修都只係通識係中文,其他用英文。
所以都未必關中中抑或英中事。

如果強數,Phy都應該應付得嚟!ICT都應該有能力的呢!為何不選擇?孩子不喜歡嗎?

nicolemummy 發表於 21-1-29 07:30
讀中文中學對嗎?

如果學校有ICT,選ICT比中史更適合。

係英中,
佢英文弱,唔想再花時間串字死背,
現在有d科,佢已經要全份功課google translate 中文去睇

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-29 09:35
其實 econ 都冇咩字要串,不過當然要識寫,講真英文弱一定要攪攪佢,大學都會用英文, 唔襯而家追返好蝕底 ...

佢學校讀Econ要求英文好

YmOra 發表於 21-1-29 11:37
如果強數,Phy都應該應付得嚟!ICT都應該有能力的呢!為何不選擇?孩子不喜歡嗎?
...

有ICT, 但我地無特別留意這科

16tea 發表於 21-1-29 21:54

ICT即以前電腦,適合妳仔

16tea 發表於 21-1-29 21:51
佢學校讀Econ要求英文好

是英中嗎?如果英中基本上高中課程科科對英文都會有要求,英文真係好難避,不如襯初中仲有時間努力啲追,睇多啲課外書打好底子吧!

16tea 發表於 21-1-29 21:54

個人認為,不用太過深入留意住,先問問孩子的"直接"感覺,對電腦範疇之學科有無興趣,若有才睇相關資料都未遲。

16tea 發表於 21-1-29 21:49
係英中,
佢英文弱,唔想再花時間串字死背,
現在有d科,佢已經要全份功課google translate 中文去睇

若然不想或沒興趣記D英文生字,也不要放棄睇英文課外讀物,不需要求字字記得,只要大約認得D字對文章內容睇得明白就可以,因為這學習可以幫助到孩子响閱讀理解方面的取分,閒時咪找些感興趣的英文節目睇,既可以當作娛樂又可以提升聽英文的能力,而且,這兩方面有所提升,孩子的"自信心"慢慢就會增加就不會怕記生字。想問,孩子現在中幾呀?

nicolemummy 發表於 21-1-29 21:56
ICT即以前電腦,有用過中史,適合妳仔

請問ICT 難度怎樣?

Rich5 發表於 21-2-1 17:08
請問ICT 難度怎樣?

我未讀過,唔知呀。對不起。

只係ICT係電腦,比較近數學同物理。

我講有用係指ICT多D課程有加分: 1205, 7225, 4228,4462,4468,5200,5211,5282,5901,3507,3868,3715,3703,3519,3741,3351,3064,3076,3117,sh01,02,04,05,06

至於中史有加分,只有:1103,2410,2690,7101,7709,8416.

Smart , thanks

Rich5 發表於 21-2-1 17:08
請問ICT 難度怎樣?

個人認為難度與喜歡度成正比,本身對電腦不感興趣嘅要攞4也可能十分困難。

問過阿女,話有興趣

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-29 09:35
其實 econ 都冇咩字要串,不過當然要識寫,講真英文弱一定要攪攪佢,大學都會用英文, 唔襯而家追返好蝕底 ...
同意,數學邏輯好,經濟會容易理解。