用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Macy
go

SPB   [複製鏈接]

回覆 為食仔 的帖子

謝謝您的睇法同資料好有用

happyty 發表於 21-2-11 00:44
可能你忘記了DBS有為學校爭獎的那班同學嗎?體育、音樂等等位位都係精英,但當然唔可以要求佢地學術都頂級 ...

DBS 確實係傳統名校, 係唔同項目都出精英, 讀書 / 爭奬 / 體育音樂 都非常之出色。當然, 時間有限, 學生都唔可能做到十項全能, 所以變左每項都係精英制, 今日升小班小朋友相信大部份都係以面試+學術取錄吧, 幼稚園應該比較低可能性會係體育/音樂既港隊? 但上到中學既話, DBS 會廣收各項目既港隊代表人才, 所以如果諗住小朋友入左呢間學校之後就可以變能十項全能既話就要諗清楚。因爲可能幻想同現實會有啲距離, 無錯學校係攞晒D1奬項, 但小朋友可能只係坐係看台做啦啦隊就叫做參與左吧?

如果認清情況, 立心要係DBS 做學術top 既當然亦係非常好既選擇, 事關IB + DSE前列個班確實係非常優秀的。不過相信最吸引既就係學校名氣呢個光環, 基本上係無咩家長可以拒絕的。

為食仔 發表於 21-2-10 23:37
其實好多人也有一個錯誤的想法,認為SPC只有成績。其實SPC 是全港歷史最長的英文中學,170年也在香港。校 ...

SPC 近年確實最優秀既都係成績, 尤其是DSE方面, 2020 已經入左top 5, 前面有 SPCC / DGS / 協恩 / 皇仁, 而係小學階段唔洗經大抽奬叩門, 可以直接投考既直私就係得SPCC 比佢好, 皇仁都仲要靠小學大抽奬叩門軒官再考呈分叩門+抽奬先入到。

所以揀得SPC基本上都係被佢12年教育+中學成績吸引的, 睇升中派位討論區, 升中時要考入SPC 非常困難, 見到有呈分級5 都入唔到最後 600人面見名單 (最後再係600人揀出100人/遟下小學部升中人數變爲超過100人時, 中學收外校生有機再調低至收80人)

睇到SPC DSE 成績不論 4+ / 5+ 都好優秀, 證明高分不是只存在於小部份學生上, 而係平均每個學生都有唔錯既成績。 同時, 見師兄都分享左其實 SPC 有運動/音樂都係D1組別, 即是話呢間注重成績既學校學生係課餘既活動都表現唔錯, 起碼唔會係參加比賽時都係班讀書人睇住港隊同學表演吧? 當然普通學生參賽自然没有辦法同其他名校既港隊比較啦, 奬項無咁多都要接受, 咁樣就睇家庭+小朋友係注重學術定奬項喇

【新提醒】2020文憑試成績及入大學率 (1122 HFCC, 1131 STTTSS, 13/1/2021, 22:05) - 升中派位 - 教育王國 (edu-kingdom.com)

chicken9 發表於 21-2-11 12:06
SPC 近年確實最優秀既都係成績, 尤其是DSE方面, 2020 已經入左top 5, 前面有 SPCC / DGS / 協恩 / 皇仁,  ...

好多謝分享甘詳細嘅資料,借位一問,請問又點睇英華呢,謝謝

shootingstars 發表於 21-2-11 12:56
好多謝分享甘詳細嘅資料,借位一問,請問又點睇英華呢,謝謝

英華小學都好優秀, Top 30 更有力去唔同既B1A 學校添, 可見英華小學的實力都好強, 而且學校出名適合男孩子, 有好多活動比小朋友參與, 基本上小學生活都係非常開心, 英華中學2020年DSE 成績都好唔錯, 男校中都係top 10 啦, 考慮到佢小學學生外流, 中學既成績算係唔錯, 但留意一下其實佢同DBS 類似, 都係補底唔係咁強, 可能佢都有部份學生係以特異功能入學, 所以計返以學術爲主既同學成績算不錯, 但投考人數都係非常多, 主要因爲學校一直行平民路線, 低學費。

chicken9 發表於 21-2-11 14:22
英華小學都好優秀, Top 30 更有力去唔同既B1A 學校添, 可見英華小學的實力都好強, 而且學校出名適合男孩子 ...

好多謝你甘快又詳細嘅資料
品德方面,教出黎嘅仔個性,兩間學校又點睇呢

keep-calm 發表於 21-2-11 10:57
你好,請問你是否SPB小學部家長?想請教現在SPB功課量,停課期間網課、ECA、測考安排。謝謝
...

不好意思,我是中學部的家長。

shootingstars 發表於 21-2-11 16:37

好多謝你甘快又詳細嘅資料

品德方面兩間學校各有千秋吧,英華/ SPC 都非常注重品德教育,男校底又著力培養同學間 brotherhood 互相扶持鼓勵,睇啲活動連舊生都一呼百應就可見一斑,而且直資學校揀小朋友都注重品德相關情況,英華會面見家長, SPC 如操行唔得就無得升中,咁既環境品德應該有保證

同學仔既個性我諗因人而異吧,但印象既話睇英華校長咁注重男仔要玩得,可見班學生都好活躍好動, SPC 比人感覺收生時揀斯文型小朋友,但問返家長原來面見時都斯文,平時都好玩得,同學仔係識得適當時做適合既事

chicken9 發表於 21-2-11 11:48
DBS 確實係傳統名校, 係唔同項目都出精英, 讀書 / 爭奬 / 體育音樂 都非常之出色。當然, 時間有限, 學生都 ...

每間傳統名校都有學術上游,中游和下游的學生。其實學術上游嗰班學生間間名校都差唔多(dse 數據唔作得準,有啲去外國或者考IB),反而我覺得友校可以比到一個環境同校園比冇咁專注學術嘅學生去發揮其他所長(當然有啲學術好勁嘅學生音樂或者體育都可以好勁),而係其他學校如果你係中下游就好似乜都唔得咁。其實畢咗業喺社會度,當然我哋需要學術好勁嘅人,但其實有其他專長嘅人都一樣好需要,可以貢獻好多比社會。

更何況學術呢樣野, 就算SPC (now referred as SPB) 隨着時間都可以大起大跌。而家入medic/law 的學生其實唔係特別多,我20年前入到 medic 直情係稀客 (大戶係 spcc dg db lsc sjc qc)。希望家長繼續以謙虛的心欣賞學校而唔係去踩低其他學校來抬高自己。

timchan13245 發表於 21-2-12 20:56
每間傳統名校都有學術上游,中游和下游的學生。其實學術上游嗰班學生間間名校都差唔多(dse 數據唔作得準, ...

非常之認同,其實入大學都唔係得 DSE 一條路,體育/音樂頂尖一樣可以入大學修讀相關學科,社會就係需要不同既人材,所以最緊要諗清楚小朋友適合咩學校,發揮佢地所長

chicken9 發表於 21-2-11 19:21
品德方面兩間學校各有千秋吧,英華/ SPC 都非常注重品德教育,男校底又著力培養同學間 brotherhood 互相扶 ...

謝謝你嘅見解
因為聽好多都話英華班仔好曳,無禮貌,對德育方面有啲擔心

shootingstars 發表於 21-2-16 11:48
謝謝你嘅見解
...

相信係個別事件吧? 小朋友有時係比較活潑好動, 尤其男孩子玩起上黎可能無留意到其他人事

其實一間學校能夠有二百年歷史而到今日都仲咁有地位, 百年樹人真係唔係講笑既, 德育方面應該可以唔太擔心, 最好方法係家長多同學校既老師溝通互動, 了解小朋友校內情況, 家校合作下更能保證小朋友既發展

chicken9 發表於 21-2-11 19:21
品德方面兩間學校各有千秋吧,英華/ SPC 都非常注重品德教育,男校底又著力培養同學間 brotherhood 互相扶 ...

你所講嘅‘同學仔係識得適當時做適合既事‘正是SPB嘅校規。

chicken9    發表於 21-2-16 14:10

shootingstars 發表於 21-2-16 11:48
謝謝你嘅見解
...
Every school has a spectrum, one can find very malbehaved students in SPB/SPC too. Please stop generalising and discriminating others in order to boast SPB. We are taught to be humble and treasure in what we have, and we dont prefer the parents of the students to behave like this.

timchan13245 發表於 21-2-16 20:05
Every school has a spectrum, one can find very malbehaved students in SPB/SPC too. Please stop gener ...

唔使太擔心嘅,討論區之所以叫討論區就係可以互相交流嘛,佢都係提出考慮啫,如有我地有所了解既部份,咪開心見誠講下囉,何況佢呢個 post 都無話比較,有啲野亦係公開可以討論既,睇下英華個校友名單,其實都唔使擔心品德問題啦

chicken9 發表於 21-2-16 22:40
唔使太擔心嘅,討論區之所以叫討論區就係可以互相交流嘛,佢都係提出考慮啫,如有我地有所了解既部份,咪 ...
And I just want to inform the parents here that going into SPB/SPC will not ensure your kids to have a good attitude. Every school's students have a spectrum and please stop generalising schools. Choose  a school which is suitable to your kid (and accepted your kid of course). The DSE data now may not be representable to be honest as you will not know where your kid will be in the spectrum (esp in the secondary school years which is far far away).

I have a feeling that parents here put a lot of fantasy on the school and this may give a lot of pressure to the current students/school. This might not be a good thing and shall not be encouraged. Please learn from your kids and stay humble.

b3410    發表於 21-2-17 11:23

timchan13245 發表於 21-2-16 23:11
And I just want to inform the parents here that going into SPB/SPC will not ensure your kids to have ...

當然啦,學習之路漫長,小學+中學12年,仲有大學呢?

但呢個平台正正就係比有興趣了解既朋友家長學生上黎互相討論呀嘛,其實你覺得唔啱睇都可以唔睇,事關個帖都寫明講緊邊間學校,你無興趣討論,總不能唔比其他人討論掛?

說實話,考小以來,其實都係要去面試,再收到 offer, 去聽校長講話,逐步先了解到每一間學校, 尤其係對幼稚園家長都比較唔了解既小學,一係就聽都未聽過,一係就道聽途說一知半解,咁咪上黎傾下計囉

正如你講個個關於英華德育既問題,人地就係只係耳聞,所以咪黎問下囉,無提問,咁點正視聽呢?

至於呢度既評論會唔會比到有關學校學生校方壓力,相信呢度既管理員會處理啦,一啲故意抺黑既發言相信好快被禁言吧?

chicken9 發表於 21-2-17 00:17
當然啦,學習之路漫長,小學+中學12年,仲有大學呢?

但呢個平台正正就係比有興趣了解既朋友家長學生上黎 ...

謝謝各位嘅資料
希望大家唔好誤會,我確係耳聞,絕無踩扁任何學校而抬高其他之意
而呢個耳聞已經不只一位家長同我講,所以先想求證下
大家喺 forum 都係想多方面了解學校選擇更適合小朋友嘅學校
同意,應該有唔同方面意見家長嘅討論

其實每間學校都有其獨特性,也有其長短,大家提出過的小學也都十分優秀,大家參詳之後,按小朋友的性格和特質去判定是否合適吧,這樣選定後就不會後悔。作為中學部的家長,對中學情況比較清楚,還是苦口婆心再講,升中比升小複雜,可以的話真係要升中升小一并考慮,那間學校也一樣要研究。

‹ 上一主題|下一主題