用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Macy
go

SPB   [複製鏈接]

回覆樓主:

好奇一問,其實升中比升小難同複雜好多。男仔來說除非大家將來target QC,LSC或SPCC 等,DSE成績比SPC好的已不多,又一條龍,真心唔明點解唔take。

為食仔 發表於 21-2-10 13:23
好奇一問,其實升中比升小難同複雜好多。男仔來說除非大家將來target QC,LSC或SPCC 等,DSE成績比SPC好的 ...

其實SPB係唔係真一條龍,無人知

shootingstars 發表於 21-2-10 13:30
其實SPB係唔係真一條龍,無人知

每年差不多大部分也上中學部

好奇一問,其實升中比升小難同複雜好多。男仔來說除非大家將來target QC,LSC或SPCC 等,DSE成績比SPC好的 ...

同意
Dse比佢好得兩三間

其實Target QC / LSC / SPCC 等中學, 都可以先入SPC 小學的, 相信成功轉到呢幾間中學機會仲唔細添

目前已經出左result 既學校, 其實按DSE 成績黎講, 無一間夠力令人放棄SPC 位的

當然, 揀小學並唔係剩係考慮DSE, 所以會有好多有DB offer 既放位, 同埋想搏大抽奬既放位都好正常

為食仔 發表於 21-2-10 13:32
每年差不多大部分也上中學部

小學部多左1班,可能會影響

shootingstars 發表於 21-2-10 14:06
小學部多左1班,可能會影響

小學部5年前開始多了一班(三加至四),但由原先每班33人減至28人一班,全級99人變112,以往除了操行差,級頭幾名更上一層樓外,其餘也升上書院。我覺得雖然加了一班,除了尾10多名需要擔心,其餘也很穩陣

阿豬媽

回覆樓主:

其實入邊間小學好講緣份,入咗亦要睇遠d,點樣提升自我學習能力,情緒智商,面對將來更大嘅競爭更為重要。

回覆 為食仔 的帖子

有其他Offer,所以放咗SPB la

lilycngai 發表於 21-2-10 15:43
小學部5年前開始多了一班(三加至四),但由原先每班33人減至28人一班,全級99人變112,以往除了操行差, ...

謝謝你嘅詳細資料,放心好多

唔知大慨Call 左幾多waiting?

SPB 基本上係100%上書院,除非操行差

回覆 kiki_120 的帖子

你仔仔好叻!
你註了冊未?

回覆 Macy 的帖子

我哋已經放返個位啦,冇去到註冊

chicken9 發表於 21-2-10 13:56
其實Target QC / LSC / SPCC 等中學, 都可以先入SPC 小學的, 相信成功轉到呢幾間中學機會仲唔細添

目前已 ...

其實好多人也有一個錯誤的想法,認為SPC只有成績。其實SPC 是全港歷史最長的英文中學,170年也在香港。校友網絡龐大深厚,任志剛、許樹昌,曾鈺成等也是校友。也有著國際院校之間的網絡,包括國際男校聯盟和姊妹學校交流。在英國十分出名。運動和音樂等很多也在D1組別!國際視野和各方面發展也很平均。只是SpC比較低調唔識賣廣告。

DBS係好,但始終得60個人可以入IB國際課程(即精英班),其他同學就得讀DSE,咁就要接受L4 低於60的現實,成績以外的bonus 是否跟SPC有這麼大差距而要冒險呢?當然人氣冇得比

回覆樓主:

DSE
只有QC比SPC好0.3% L5+average ,其他都比SPC低

為食仔 發表於 21-2-10 23:49
DBS係好,但始終得60個人可以入IB國際課程(即精英班),其他同學就得讀DSE,咁就要接受L4 低於60的現實, ...

可能你忘記了DBS有為學校爭獎的那班同學嗎?體育、音樂等等位位都係精英,但當然唔可以要求佢地學術都頂級,咁就要靠其他同學幫手DSE拉高個curve,DBS 前列果班無論IB 或DSE質素也無可置疑。
當然每年考DSE的學生成績也會令學校個Banding 有變動,近年SPB的確追返上嚟,但係呢度開咗咁多個post都係SPB,好似比較奇怪,熱門神校都冇咁誇張,似乎EK真係好多SPB捧場客。

happyty 發表於 21-2-11 00:44
可能你忘記了DBS有為學校爭獎的那班同學嗎?體育、音樂等等位位都係精英,但當然唔可以要求佢地學術都頂級 ...

無可置疑DBS係頂尖學校,我一直也十分欣賞,絕無眨低之意。只不過是想給大家多一些角度去看12年學習生涯,要平衡和兼顧學業、體、藝並不容易,而事實也不容易,希望大家會明白,入了神校不等於萬事可成,那怕是spcc,,DBS,SPC⋯⋯也好也是一樣。當大家想好,平衡過,也了解了小孩的性格特質,選那一間小學也心安理得,唔洗後悔。
至於多唔多人講就真係視乎是否學校有新資料更新,包括面試、result 公佈和call waiting 等,其實間間名小也差不多,而當中升小家長居多,我只係路過多口,得閒出嚟講兩句!

為食仔 發表於 21-2-11 10:35
無可置疑DBS係頂尖學校,我一直也十分欣賞,絕無眨低之意。只不過是想給大家多一些角度去看12年學習生涯, ...

你好,請問你是否SPB小學部家長?想請教現在SPB功課量,停課期間網課、ECA、測考安排。謝謝
‹ 上一主題|下一主題