用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科
樓主: Rich5
go

選科   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-2-9 14:08
雖然4版數學的仔細內容未出台,但個人認為以字面看「基礎課題」和「非基礎課題」的劃分,我比較傾向以c ...

如果分課題(topic),而不是基礎非基礎(深淺),影響很不同。

好快,結果會出來。

其他中,英,新科和新elective我無意見。

b3410 發表於 21-2-9 13:57
咁可唔可以考4版加M1/2 ?

這點應該可以俾修讀4版的學生同時修讀M1,响問卷中教育局有問及如果多出的時數會否讓M1的學習時段安排番响"常規時段"學習,即是話無限制學生最終會以咩版去應考數學科,加上,哪個版本的數學科應考都應該只出現响DSE份卷裏的兩個部份,揀4版嘅就少答第二部份嘅數題,即是話無需要一開始就"定形"為4版數學"群",學校亦不會因為你選行4版而不讓你讀M1M2,個人認為M1M2仍然會以級數學排名作選讀優次。

參考資料:高中數學改革問卷第4.4有問及到
https://applications.edb.gov.hk/circular/upload/EDBCM/EDBCM21020C.pdf#page=21

nicolemummy 發表於 21-2-9 14:15
如果分課題(topic),而不是基礎非基礎(深淺),影響很不同。

好快,結果會出來。

真係要拭目以待,亦十分期盼數學科的改革。

nicolemummy 發表於 21-2-9 14:07
依家要讀M1/M2,多要求math係全級頭50%個班才有得讀,無論咩banding 既學校都係。咁個學生連5**版core都讀 ...
謝謝解答。真係要睇如何改,學校如何應對

b3410 發表於 21-2-9 14:32
謝謝解答。真係要睇如何改,學校如何應對

其實份野基本上講哂要D學校做咩:

1. 開學年新科, 通識最後2年半
2. 新學年中四要起碼3X
2. 多餘既LS/中/英/數老師去教第3個electives

唔洗理學校“消化”唔“消化”。唔消化都要2021年9月做。

妳地明白點解D校長咁頭痛啦。

b3410    發表於 21-2-9 15:11

YmOra 發表於 21-2-9 14:27
這點應該可以俾修讀4版的學生同時修讀M1,响問卷中教育局有問及如果多出的時數會否讓M1的學習時段安 ...

其實現在DSE英文既arrangement一樣,不用在試前分5**版定4版,是考生自己在考試時㨂。

所以,我覺得呢個math 改革對cut 時數無真正意義。純粹一個借口要求學校為中四開3X.

nicolemummy 發表於 21-2-9 14:55
其實現在DSE英文既arrangement一樣,不用在試前分5**版定4版,是考生自己在考試時㨂。

所以,我覺得呢個m ...

不過,純粹個人睇法,把"通識"大減為合格與不合格之評分已經有足夠理由叫D學生多修一科達至3x,無需向數學科埋首,個人認為教局係想鼓勵多DD中學把M1撥入"常規教學時數"裏,讓M1學生成績更有提升。

咁重要既野竟然得兩三個人討論.

YmOra 發表於 21-2-9 15:05
不過,純粹個人睇法,把"通識"大減為合格與不合格之評分已經有足夠理由叫D學生多修一科達至3x,無需向 ...

妳真係教局既fans.

妳咁睇都ok,雖然我比較“陰謀論”

不過,我個人想calculus放返入常規教學時數裡。我係想它入返core. 外國包大陸所有高中都有calculus,係香港無。

cafeva 發表於 21-2-9 15:08
咁重要既野竟然得兩三個人討論.

因為成50頁既野,唔係咁多家長睇得明。更遑論睇得透。

nicolemummy 發表於 21-2-9 15:10
妳真係教局既fans.

可否有三種math
一個簡單版只係俾文科人讀, 可以叫M0,一個core and M1簡稱M1, 一個core and M2,簡稱M2

YmOra 發表於 21-2-9 15:05
不過,純粹個人睇法,把"通識"大減為合格與不合格之評分已經有足夠理由叫D學生多修一科達至3x,無需向 ...

其實,好多大學都改用5best同6best, 再唔係4C+xE(cityu比較保守)。

即係點?在新科要讀要合格但無分既情況下,D學生要讀起碼6科去考大學,所以讀3X是勢在必行.

所以,學生只能由現在讀6科變讀7科。

希望真係有時數釋放出來

nicolemummy 發表於 21-2-9 15:10
妳真係教局既fans.

唉!buy唔buy教育局嘅政策都好,小市民的我們也要為"小孩子"的將來著想,不自強作最好的應對政府政策嘅話,損失嘅就只有自己的孩子嘛!

b3410 發表於 21-2-9 15:14
可否有三種math
一個簡單版只係俾文科人讀, 可以叫M0,一個core and M1簡稱M1, 一個core and M2,簡稱M2
...

以現在DSE英文參考,其實math依舊只有core和M1/M2。

有幾多家長知道英文有5**版同4版??

YmOra 發表於 21-2-9 15:21
唉!buy唔buy教育局嘅政策都好,小市民的我們也要為"小孩子"的將來著想,不自強作最好的應對 ...

我明呀。上面既政策,下面只能跟。

做家長的我們,只能看真D睇路。

我一直都係comment math, 其他個幾科我無咩意見。

新科,其實幾好。只要肯背,合格就一定。

新elective,其實係應該。外國係要求3個electives.

YmOra 發表於 21-2-9 15:21
唉!buy唔buy教育局嘅政策都好,小市民的我們也要為"小孩子"的將來著想,不自強作最好的應對 ...

讀高中,都係為左考大學啫(大家都無講即時出黎做野吧)。

我只希望:

1. 得到香港的大學認同-其實唔係好多學系要中文、通識的,呢兩科少左內容是好事。

2. 得到外國的大學認同- 3科係比較跟大隊。呢點做到。
calculus, Algebra應該要入左math core.呢點未做到。

nicolemummy 發表於 21-2-9 15:18
其實,好多大學都改用5best同6best, 再唔係4C+xE(cityu比較保守)。

即係點?在新科要讀要合格但無分既情 ...

純粹個人認為,e+嘅4c+3x,將來極其量只可當作為3c+0.5c+3x=6.5科,加上通識只要求合格與不合格,每年合格率有成90%左右,可能完成份"校本評核"已經差不多攞到合格,故未必需要多付出時數學習通識科,咁釋出的時間又真係可以多出來去應付第3個x。

回覆樓主:

我女就對中文科改革有少少意見~ 佢認為好多學生,中文科往往都係衰喺閱讀卷及作文卷上,故取消聆聽卷及說話卷,某程度上會少咗可拉分嘅機會

YmOra 發表於 21-2-9 15:31
純粹個人認為,e+嘅4c+3x,將來極其量只可當作為3c+0.5c+3x=6.5科,加上通識只要求合 ...

0.5c應該唔會出現。3C+3X 和 3C+2X應該是Best 6同Best 5的counterpart

我覺得妳講得好----不如新科直情唔好考,100%SBA當考核。大家都明白呢科objective係咩。SBA一樣可以達到目標,仲可以唔合格都補到合格。無需真考核。

saetang 發表於 21-2-9 15:31
我女就對中文科改革有少少意見~ 佢認為好多學生,中文科往往都係衰喺閱讀卷及作文卷上,故取消聆聽卷及說話 ...
唔係唔計, 只係入左SBA內, 一樣都係要計

‹ 上一主題|下一主題