用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科
樓主: Rich5
go

選科  

nicolemummy 發表於 21-2-9 11:58
數學變2個version, 5**版和4版,真的有利嗎?

如果個學生只能承受4版,佢可以兼修更深既M1/M2嗎?
原來如此,我對DSE數學唔係太瞭解,我只諗到削減課時,同學可以揀多科M1或者M2,將來大學揀科多些選擇。
如果文科人,唔擅長理科,數學自然越簡單越好。
理科人,應該唔介意讀M1/M2 ?

YmOra 發表於 21-2-9 12:08
至於從"消化"角度看,我就係擔心未必間間中學可以明白和消化得嚟,這會對"今年"升高中的學生有DD不利, ...
對,如果學校機制方面好難快速調整,今年升中四的同學的確有危機。

YmOra    發表於 21-2-9 13:11

YmOra 發表於 21-2-9 12:47
這報道响電視新聞亦有聽聞,但純粹個人睇法,若然真係多咗中學生揀第3個x,學生會選擇"中史科"的機會未 ...

係,但,我覺得,成個改革是引入新科,大家都明。而為了這目的,卻又不能令LS老師失業的情況下,只有迫學生讀多科。

這樣,全體高中都要讀3X。成績唔好既,就被讀多科唔鐘意囉。妳drop妳將來既事。

nicolemummy 發表於 21-2-9 12:41
通識教育要求要咩都知,好難“專科”。亦因好多關係社會科學,所以多教呢D。但通識其實科技知識也有需要。 ...

認同

回覆樓主:

新科因涉及好多中國既事情,新科極可能只用中文,不能用英文。

而中史同新科有互補關係,所以修中史人數應該會增加。

YmOra    發表於 21-2-9 13:12

b3410 發表於 21-2-9 12:49
原來如此,我對DSE數學唔係太瞭解,我只諗到削減課時,同學可以揀多科M1或者M2,將來大學揀科多些選擇。
如 ...

妳知不知其實英文都有5**版同4版?有幾多人會考4版?如果自己英文弱,都會試下5**版,反正最差成績一樣,最好成績可能會突圍。點會局限自己最多拿4?

同樣道理,有人會考數學4版嗎?

話就話釋放幾多幾多小時,那只是為開新科和轉LS老師教其他科的借口吧

nicolemummy 發表於 21-2-9 12:54
係,但,我覺得,成個改革是引入新科,大家都明。而為了這目的,卻又不能令LS老師失業的情況下,只有迫學 ...

純粹個人睇法,我對"迫"嘅睇法與你的不同,我比較認為係多出的時間可以讓學生們提升其他主科或選修科的成績,因為學生們仍然可以選擇只修讀2x,唔想讀無人迫到他們,但多出的時間可以更加鞏固其他學科及有機會提升其成績。

YmOra 發表於 21-2-9 13:10
純粹個人睇法,我對"迫"嘅睇法與你的不同,我比較認為係多出的時間可以讓學生們提升其他主科或選修科的成 ...

明白。學生迫唔到讀多科。

都係要求學校多D吧。學校會要今年9月升中四學生3X。今年9月一定會。因為新科得1半時數,多餘既LS老師一定要同時轉教其他科,否則會被炒吧。所以不用擔心學校“消化”唔切。

至於學生升中5 drop唔drop,當然迫唔到。

nicolemummy 發表於 21-2-9 13:06
妳知不知其實英文都有5**版同4版?有幾多人會考4版?如果自己英文弱,都會試下5**版,反正最差成績一樣, ...

個人認為唔會少人選擇數學嘅4版課程,因為每年嘅DSE數學科取3或2的學生大約佔"四成",若然學生好努力的情況之下都係攞得3級或2級成績,倒不如一開始就選擇4版,仲更能集中火力多DD機會提升數學成績,亦可以留番多DD時間响自己較"強"的學科身上,對整體會是有利多DD。

參考資料:數學科取3或以下成績
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat20_5.pdf#page=4
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_5.pdf#page=4
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat18_5.pdf#page=4

YmOra 發表於 21-2-9 13:25
個人認為唔會少人選擇數學嘅4版課程,因為每年嘅DSE數學科取3或以下的學生大約佔"兩成",若然學生好 ...

我就估唔到有幾多係會㨂4版。不過,如果我係考生,我就唔㨂。但一定有人同我不同的。

hkeaa有無英文5**版同4版既成績資料?有就可以作比較。

nicolemummy 發表於 21-2-9 13:06
妳知不知其實英文都有5**版同4版?有幾多人會考4版?如果自己英文弱,都會試下5**版,反正最差成績一樣, ...
真係唔知。我諗大家能力唔同,目標唔同,如果數學拎4分已經足夠,何必辛苦自己?

不過好多時候中四揀科未必有清晰目標,可能情願揀彈性大的科目,好過自己束手束腳

nicolemummy 發表於 21-2-9 13:19
明白。學生迫唔到讀多科。

都係要求學校多D吧。學校會要今年9月升中四學生3X。今年9月一定會。因為新科得 ...

認同講法。我亦曾經咁諗過,"未來"嘅新通識科有可能有中學會把其課程集中多DD响初中就教完70%的內容,留番多DD時間响第3個選修科身上,因為國民教育內容未必需要上到高中才開始涉獵,早教早著數,學生可以更能騰空更多的時間讀第3個選修科或2x的成績提升。

YmOra 發表於 21-2-9 13:36
認同講法。我亦曾經咁諗過,"未來"嘅新通識科有可能有中學會把其課程集中多DD响初中就教完70%的內容 ...

妳呢個構想好。like.

YmOra    發表於 21-2-9 13:40

nicolemummy 發表於 21-2-9 13:30
我就估唔到有幾多係會㨂4版。不過,如果我係考生,我就唔㨂。但一定有人同我不同的。

hkeaa有無英文5**版 ...

我無資料,但個人認為讀數與讀語文科的考量會有所不同。

b3410 發表於 21-2-9 13:35
真係唔知。我諗大家能力唔同,目標唔同,如果數學拎4分已經足夠,何必辛苦自己?

不過好多時候中四揀科未 ...

不知妳知不知美加英澳點睇DSE math。佢地知道DSE math無calculus就只當半科。

math 4版要知點cut.

如果所有topic都等於5**版,只係出淺D,咁外國都會承認。但如果咁,同讀5**版有咩時數分別呢?

如果其實係cut左D topic,例如trigonometry唔教, 咁外國直情會話呢D math唔夠班,當完全無讀過數。但張cert又無講考4版定5**版,咁外國將來只會要求DSE math要起碼有4。

YmOra 發表於 21-2-9 13:39
我無資料,但個人認為讀數與讀語文科的考量會有所不同。

對,

英文5**版同4版是同樣的東西而深淺不同。

但數學5**版同4版,如果係cut topic, 而不是深淺不同,outcome不一樣。可看我上面個回覆

nicolemummy 發表於 21-2-9 13:45
不知妳知不知美加英澳點睇DSE math。佢地知道DSE math無calculus就只當半科。

math 4版要知點cut.
咁可唔可以考4版加M1/2 ?

b3410 發表於 21-2-9 13:57

要知4版係點cut.

如果cut topic,就要睇有無M1/M2既prerequisite topic.

不過,即使可以畀妳咁考,實際都係難做既。如果連core都讀唔好,點去駕馭calculus呢。calculus包trigonometry, algebra 等等。結果要追讀返D topic, 又或者要操深入些才夠能力。。。

咁不如讀5**版。

b3410 發表於 21-2-9 13:57

依家要讀M1/M2,多要求math係全級頭50%個班才有得讀,無論咩banding 既學校都係。咁個學生連5**版core都讀唔掂,㨂M1/M2是否有點....

nicolemummy 發表於 21-2-9 13:47
對,

英文5**版同4版是同樣的東西而深淺不同。

雖然4版數學的仔細內容未出台,但個人認為以字面看「基礎課題」和「非基礎課題」的劃分,我比較傾向以cut課題為分別方式,因為字面有寫"課題"係以基礎和非基礎來分辨,不過,還是讓問卷調查後再作定論吧!