用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科
樓主: Rich5
go

選科   [複製鏈接]

muimuimandy 發表於 21-1-30 21:32
請問如果中四理科選中英數Phy.Chem,然後選Econ讀,請問理科讀Econ.能否入大學讀理學科,是否很蝕底?
...

Phy , Chem + Econ 係好正路嘅選擇,目標係理學科,如能再加M2會更為有利。

gracelam 發表於 21-1-30 08:46
我女都係花時間最多响Chem, 其次M2, 因為M2中五先讀,又頻頻咁quiz, 成日見佢計D我完全睇唔明嘅數 :wahaha ...

我都知有D中學係响中五先開始教數延,其實我就好覺得唔夠時間用。不過,始終學校好有經驗,應該無錯嘅!

YmOra 發表於 21-1-30 22:39
我都知有D中學係响中五先開始教數延,其實我就好覺得唔夠時間用。不過,始終學校好有經驗,應該無錯嘅!
...

呢個問題中三已經問咗,老師話一定夠時間學,咁多年都咁教,而且DSE成績都唔錯。

YmOra    發表於 21-1-30 22:52
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Rich5 發表於 21-1-30 20:45
剛剛又同女討論,提醒她chem 和bio 也很demanding ,她說2科也喜歡,不喜歡econ , bafs
...

既然bio也喜歡可接受嘅話就把她選為第3個x。

我女不是坐定定讀書的人,我擔心她攪不掂

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-30 22:34
Phy , Chem + Econ 係好正路嘅選擇,目標係理學科,如能再加M2會更為有利。

你好:但我見到大學理學科目,很少會連同Econ一起計算,所以選擇了Econ對升大學計分是否沒有用?

muimuimandy 發表於 21-1-31 06:51
你好:但我見到大學理學科目,很少會連同Econ一起計算,所以選擇了Econ對升大學計分是否沒有用?
...

hku, ust, cityu, buhk, cuhk:
不是必修科

...

你係想問响理學課程中Econ是否"不計"入總得分嗎?還是,想問Econ不是理學課程中"乘比"最高的科目呀?

...

Econ 你只可以當佢作為一個選修科,至於加權响入大學計分方面 Econ 暫時並沒有太大優勢,反而揀選M2加權比重更高。而數理強嘅學生,一般對 Econ 思維模式都好容易理解,選修 Econ 難度不大亦不需太花時間,可以當呢科為取分工具,所以揀3X嘅理科同學都喜歡揀2科理+ Econ 去讀。

個人意見,如貴子弟數強有能力修M2,極力建議你就算唔修 Econ 都要修 M2。

YmOra 發表於 21-1-31 08:39
你係想問响理學課程中Econ是否"不計"入總得分嗎?還是,想問Econ不是理學課程中"乘比"最高的科目 ...

是想問如果在大學看到些科目,都沒有計算Econ。但如果讀了的話到最後所入學科沒有計算Econ。是否浪費了時間?多謝指教。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-31 09:19
Econ 你只可以當佢作為一個選修科,至於加權响入大學計分方面 Econ 暫時並沒有太大優勢,反而揀選M2加權比 ...

明白。學校M2得一班,所以又要同一 爭位。所以香港讀書唔係你想話讀就讀。在香港讀書和做什麼都好,乜嘢都要同人爭。

muimuimandy 發表於 21-1-31 09:47
是想問如果在大學看到些科目,都沒有計算Econ。但如果讀了的話到最後所入學科沒有計算Econ。是否浪費了時 ...

首先,個人認為高中選修科要選自己喜歡的學科才有最大的機會取得好成績,若對將來大學課程有了方向性又清楚明白當中計分時"比重"的分佈,咁選擇3x時潮向比重重點當然係最好,就如我女兒一樣,她最喜歡科學,故選修晒全理科,加埋數延總數有4科可計算可乘大嘅選修科,對大多數大學的大比重課程都是"十分配合",算係食正最多的"比重分數",但每所大學的計分"公式"不盡相同,未經過換算好難直接比較修邊科最著數不浪費時間修讀,就算有修讀晒最多4理科嘅學生也未必可以食盡其所有"比重",例如科大一些理學課程,PhyChemBioM1M2的乘大比重係大嘅,但有些學系係計當中成績最好的兩科"理科"會被乘大,其他的選修科只可以乘1而矣,即是話以下的情況經過換算後總分結果也會是一樣的呢!

如果,有幾個學生的成績一樣,同報科大某學系,成績分別如下:

大家都取得:中英數通+3x=4444+555

修讀情況::
同學A:4c+PhyChem+Bio
同學B:4c+PhyChem+Econ
同學C:4c+PhyChem+VA
 .
 .

驟眼看,A同學會因為修讀全理科最有優勢,但响科大該學系的比重要求下就變得與B、C同學無異,結果有著相同的"換算總分數"。所以,個人認為每科選修科皆以孩子的喜歡而選擇已經係"整體"獲得最好成績的最好選擇了,其他因素如比重的要點則大約有個概念先,因為不知去到你的孩子升讀時會否有改變。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-31 13:12

YmOra 發表於 21-1-31 11:11
首先,個人認為高中選修科要選自己喜歡的學科才有最大的機會取得好成績,若對將來大學課程有了方向性又清 ...

多謝你的資料非常清楚。個仔準備升中四,現在是要選科。現在同二十幾年前上大學分別很大,可以說公平D。

muimuimandy 發表於 21-1-31 09:52
明白。學校M2得一班,所以又要同一 爭位。所以香港讀書唔係你想話讀就讀。在香港讀書和做什麼都好,乜嘢都 ...

現今世代係競爭型社會,競爭係無可避免只能接受,既然玩呢個遊戲就只能盡力做到最好。要灌輸小朋友別怕辛苦,反而應該積極裝備好自己,有籌碼自然就任你選擇

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-31 13:12
現今世代係競爭型社會,競爭係無可避免只能接受,既然玩呢個遊戲就只能盡力做到最好。要灌輸小朋友別怕辛 ...

多謝指教

muimuimandy 發表於 21-1-31 11:30
多謝你的資料非常清楚。個仔準備升中四,現在是要選科。現在同二十幾年前上大學分別很大,可以說公平D。
...

選修科的選擇多元化咗!可以揀自己喜歡的科目讀的機會多咗!只是大學計分的方式複雜得多而矣!

簽名被屏蔽

阿女校3月試選科模擬

M1/M2 選擇,如想讀architect,medicine,dental, 應選那科較適合?
‹ 上一主題|下一主題