用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科
樓主: Rich5
go

選科   [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 21-2-11 08:41
非常同意

考4版,係揾自己笨。拿最高分的機更難

有人以為讀 Econ /歴史呢啲唔點駛附加數知識,昨晚我先同兩個仔討論,我仔話咪儍啦,知唔知讀經濟,要你計下股票走勢已經全部係 statistics 嘢,計都計死你

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-11 08:51
有人以為讀 Econ /歴史呢啲唔點駛附加數知識,昨晚我先同兩個仔討論,我仔話咪儍啦,知唔知讀經濟,要你計 ...

econ 101條supply and demand curve已經係calculus啦

有人以為讀 Econ /歴史呢啲唔點駛附加數知識,昨晚我先同兩個仔討論,我仔話咪儍啦,知唔知讀經濟,要你計 ...

尋日同讀大學既孩子試下計佢 investment 既功課,我諗著自己好叻實識計,到今日我都仲未計掂。就係講呢D 基礎數...乘 除  幾次方 無限

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-11 09:01

nicolemummy 發表於 21-2-11 08:41
非常同意

考4版,係揾自己笨。拿最高分的機更難
咁睇埋英國a. math 就夠定係要有埋a level math?

cafeva 發表於 21-2-11 09:33
咁睇埋英國a. math 就夠定係要有埋a level math?

我無研究過IGCSE裡 math同further math既syllabus.

但如參加以前HKCEE math 同add math, calculus同advanced algebra在add math裡。

當年讀理科通常都會修埋add math.

nicolemummy 發表於 21-2-11 09:41
我無研究過IGCSE裡 math同further math既syllabus.

但如參加以前HKCEE math 同add math, calculus同adva ...

係呀,當年有修,之後CFA果D數無難度。

至於GCE Math, 我了解過syllabus.

中6程度math已涵蓋基礎calculus同algebra,已夠用。所以唔洗讀到中7程度,中6張AS math cert已夠用。

讀到中7程度math當然好。中7已包DSE既core+M1+M2。所以大學professor見到AL math cert心心眼。

至於AL further math, 一樣係math既多半科。一睇就知火星文。必入火星(數學)系 。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-11 10:57
cafeva    發表於 21-2-11 10:21

答返呢題,總括而言,覺得IGCSE math + a. math已足夠。

cafeva    發表於 21-2-11 10:21

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-11 08:22
數學最終會改成點仍未知道,现在討論言之尚早,不過有點都幾肯定,就是4版取4難度會比5**版取4為大。現在 ...

一心想去外國讀書嘅學生估計都會以數學5**版為選擇,這可以理解,但是否4版嘅4難過5**版嘅4就要等政策出台才知曉,不過,個人認為"數學4級"成績個CutOff線"分數範圍"都幾大,教育局未必需要學生達到4級CutOff線上最高位置才給予4版4級評分,或許取4級CutOff範圍嘅"下四分線"以下就給序4級成績都未定呢!不過,亦有可能需要達到上四分線以上成績才給予4級成績也未定,若是,才真係有搵自己苯的機會。真係拭目以待了。

nicolemummy 發表於 21-2-11 06:49
數學的徵結問題,並不是多唔多人修M1/M2,而是core覆蓋不到世界高中最基本的數學知識。

如果畀我改革DSE ...

主科數就係不包括"微積分"才有M1M2的存在需要,就如以前有AMath存在一樣才有得讀微積分,不是人人皆喜歡讀微積分嘛!

YmOra 發表於 21-2-11 10:45
一心想去外國讀書嘅學生估計都會以數學5**版為選擇,這可以理解,但是否4版嘅4難過5**版嘅4就要等政 ...

教局點樣改數學4版同5**版,基本上參考現在英文科就得喇。英文呢套已經行左10年。

以英文為範本,考生所面對的數學版選擇是一致的。

YmOra 發表於 21-2-11 10:50
主科數就係不包括"微積分"才有M1M2的存在需要,就如以前有AMath存在一樣才有得讀微積分,不是人 ...

但要世界與時並進嘛。英美澳加當DSE 數只得佢地基本數學一半,一定有佢地理由。

人地calculus係基本野,我地讀到中6都無。輸,只有我地孩子既競爭力,同大學既競爭力(大學教授要教中學野)

nicolemummy 發表於 21-2-11 11:10
教局點樣改數學4版同5**版,基本上參考現在英文科就得喇。英文呢套已經行左10年。

以英文為範本,考生所 ...

政策未出台,這點我有DD保留,個人認為與英文嘅4版和5**版未必相同,因為暫時為止教育局話會數學科的改動就只有「基礎課題」和「非基礎課題」部份,而又可以聯想到"釋出時數"的做法,就似乎只有响課程的課題上的多寡埋首,個人認為與英文科嘅選取4版考核和選取5**版考核會有所不同,起碼當年一開始就有分英文4版和英文5**版的時候未見有"時間的釋出",故兩者的出發點係有DD唔同。

其實呢,我数学唔好,econ 普通計国舆国之間貿易逆差我都成日計錯

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-11 13:14

小時了了 發表於 21-2-11 13:13
其實呢,我数学唔好,econ 普通計国舆国之間貿易逆差我都成日計錯

money 0 (M0)
money 1 (M1)
money 2 (M2)
都有得計

當年我寫左篇論文,講八達通。

當時八達通只是交通工具的contactless 儲值車票。當時人人帶coin (M0) 出街坐巴士。自從八達通推廣到巴士上,香港M0年年跌,而M1M2當然上升。這有助社會經濟發展。

velocity of money

當年我econ 拿了A。仲去左八達通度工作添。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-11 15:28

‹ 上一主題|下一主題