用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科
樓主: Rich5
go

選科  

saetang 發表於 21-2-9 15:31
我女就對中文科改革有少少意見~ 佢認為好多學生,中文科往往都係衰喺閱讀卷及作文卷上,故取消聆聽卷及說話 ...

有呢兩part對有D人講好事,對有D人講壞事。所以我不予置評。

但報章有老師話這是倒退到以前HKCEE年代。Well, so...  

nicolemummy 發表於 21-2-9 13:45
不知妳知不知美加英澳點睇DSE math。佢地知道DSE math無calculus就只當半科。

math 4版要知點cut.

非常認同你所講,數學如果改4版只係出淺啲,咁同現時英文情況相约,時數冇少到只係考淺啲,文科或數學成績較差同學可能都會選擇。但如果4版是減 topic,咁影響就會大得多,出國升學更加有難度,不過香港大學 DSE Maths 只係要求有2,4版影響應該尚算輕微。

YmOra 發表於 21-2-9 13:25
個人認為唔會少人選擇數學嘅4版課程,因為每年嘅DSE數學科取3或以下的學生大約佔"兩成",若然學生好 ...

我會認為預自己 DSE Maths 成績可取3-4嘅學生,正路都會揀5**版唔會揀4版,除非對數冇乜信心或者估計自己最多取2-3,才會揀4版去考。

我仔當年考 DSE 英文卷,佢睇都唔睇就㨂5**版,原因好簡單,佢話4版看似容易啲,但份卷要求就會高,只要你錯幾題分數就已經得返3甚至更低,最高取4其實係要求份卷幾乎要全對,難度高,相反5**版就算比你錯十题,成绩可能仍然有4,所以有信心取3-4嘅學生正常唔會冇能力做5**版,諗深啲就唔會咁蠢揀4版去做,我覺得佢又分析得好合理。

不過話説回頭,香港大學DSE 數學成績只要求有2算係非常低,對數弱或文科學生揀4版或者真的容易啲取2,但想讀數理系或出國升學嘅學生揀4版以為容易取4,其實係好不利。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-10 22:17
我會認為預自己 DSE Maths 成績可取3-4嘅學生,正路都會揀5**版唔會揀4版,除非對數冇乜信心或者估計自己 ...

妳仔講得係好岩。其實個個考生大致上都咁諗。我真係好難想像有考生限制自己最高只能拿4.

家長們可能會聽教局D好聽既包裝說話。但真係問下D真正用家就知幾“廢話”(咁可能無禮貎

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-10 22:17
我會認為預自己 DSE Maths 成績可取3-4嘅學生,正路都會揀5**版唔會揀4版,除非對數冇乜信心或者估計自己 ...

先抱歉之前計錯咗,但我已修正番係取3或2的人數為太約40%左右,比之前計錯嘅兩成人還要多成倍,故個人認為數弱嘅學生未必有信心攞到4級成績嘅會有機會考慮報考4版,我曾接觸過的學生中數弱嘅真係唔想面對數學的學習和提升,就如中文極弱的學生但求取得3就算數一樣,那類學生只求數學取2就算數,而取3和2嘅學生總數為40%左右,佔比十分大,所以個人認為只考4版嘅未必少人。但,認同你講嘅有能力取4嘅未必願意考4版數學,點都會揀5**版嚟考,因為取4級成績嘅都幾多佔25%左右,這百分比也值得搏更高成績。

回覆樓主:

DSE 10年歷史,現在攪改革,其實也是需要的。

1. 中文:從以前HKCEE年代無聆聽無口試,變成考聽講,再變呢2瓣變SBA。我覺得都fair既。始終呢兩瓣同理科實驗一樣,SBA比較方便。

2.英文,一直分5**版同4版。不過無咩家長知。大家都應該明,英文5以上,基本D大學搶著收,因為5+只得9%。所以好難要考生選4 版。英文從HKCEE年代到現在無咩變,無咩comments.

回覆樓主:

3. 數學:一直是改革最差的一科。以前中4、5有附加數,有微積分。大約一半理科生會讀。現在M1/M2只得9%左右的考生讀。外國唔認DSE math. 本地大學既professor在我面前呻苦要教大學生中學數學

回覆樓主:

4. 通識:英國大學多數唔睇呢一科。現在改少時數,不再是奇怪marking scheme, 我覺得是好既改變,in terms of考大學。

回覆樓主:

5. 3 科electives: 一直electives不受重視,只重視cores 中英數通,結果electives既syllabus斬頭斬手腳,不倫不類。今次改革無關electives, 無改善。

nicolemummy 發表於 21-2-10 22:28
妳仔講得係好岩。其實個個考生大致上都咁諗。我真係好難想像有考生限制自己最高只能拿4.

家長們可能會聽 ...

所以同學千其唔好比簡易兩個字誤導,以為真係簡易版易取4,可能會死得唔甘心

YmOra 發表於 21-2-10 22:39
先抱歉之前計錯咗,但我已修正番係取3或2的人數為太約40%左右,比之前計錯嘅兩成人還要多成倍,故個 ...

某程度上我都認同,所以我上面都有提及,如果數弱冇信心可以取3-4,只求合格有2,咁揀4版都可以接受嘅,不過想讀理科/出國升學嘅同學,都係揀返 5**版著數啲。

nicolemummy 發表於 21-2-10 23:01
3. 數學:一直是改革最差的一科。以前中4、5有附加數,有微積分。大約一半理科生會讀。現在M1/M2只得9%左右 ...

大學越來越重視M1/M2,去年報考M科同學已增至15%,相信報考M科同學都會不斷增加。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-10 23:37
某程度上我都認同,所以我上面都有提及,如果數弱冇信心可以取3-4,只求合格有2,咁揀4版都可以接受嘅,不 ...

純粹個人意見,數學分4版和5**版,只是讓學生响自我評估之下的一個考試"取向",而成績的"高低"才是對應有多大機會被外國大學取錄,想要更大的機會讓外國大學取錄就必需要有更高的成績,即是話,學生有計劃有能力响數學科樹獲高成績就可以取向於考核5**版而非4版,若然學生能力有限數學成績表現差差哋,要獲得外國大學取錄的機會就自然變得細,咁無論學生係以5**版考卷而獲得3級成績,與學生以4版考卷而獲得3級成績都會是有著相同取錄之"機會率",所以,個人認為考生"取向"於考4版定係5**版與考外國大學無直接關係,考生只是以自身的能力而作出的"考卷取向"而矣!仲有,我一直都以為想去外國讀書最緊要提提學生要修讀M1或M2而非主科數。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-10 23:42
大學越來越重視M1/M2,去年報考M科同學已增至15%,相信報考M科同學都會不斷增加。
...

其實,自DSE2012開始M1M2的考生人數已經係15%左右,最高時期有成20%以上。

YmOra 發表於 21-2-11 00:06
其實,自DSE2012開始M1M2的考生人數已經係15%左右,最高時期有成20%以上。
...

數學的徵結問題,並不是多唔多人修M1/M2,而是core覆蓋不到世界高中最基本的數學知識。

如果畀我改革DSE,3個cores中英數其實不應均等時數。既然3科都compulsory要讀,為何限定均等時數?應該以知識既supply and demand去決定。

1. 中文:洗唔洗讀咁深?想弄文字請讀中國文學。母語的孩子們,修到夠日常用已足夠。-時數

2. 英文:香港英文考制一直只是2nd Language,不是1st Language,個人覺得不需變=時數

3. 數學:請把calculus同advanced algebra加回core吧。+時數

4. “國安”:請在初中教左國安。高中SBA考核,兼大減時數。或者高中只用作回中國交流。-時數

5. 3個electives: 加返D時數,充實返個syllabus.+時數

回覆樓主:

點解科科要均等時數?

還不是想教席晉升的要求和機會均等吧。

結果是考慮教師多過考慮學生。

回覆樓主:

有人問,時數唔同,Best 5 Best 6咪唔公平囉。

當年由HKALE轉DSE,係抄IB。IB以1st language, 2nd language, math, TOK, 就係DSE 4 Core藍本。

當年HKALE,還不是中英+3E嗎?

一直都係講4C+1E或2E。係個制度唔掂,要扭出Best 5/6出黎啫

YmOra 發表於 21-2-11 00:00
純粹個人意見,數學分4版和5**版,只是讓學生响自我評估之下的一個考試"取向",而成績的"高低"才是對應 ...

數學最終會改成點仍未知道,现在討論言之尚早,不過有點都幾肯定,就是4版取4難度會比5**版取4為大。現在其實唔少國家排名較前嘅大學,都會要求香港 DSE 數學成绩要有4或以上,所以若想出國升學我還是建議揀5**版較優。查實同學揀邊版去考 DSE,將來證書都冇分別,我一路討論嘅亦只是針對取分有利等問題吧!
數學係一樣好有趣嘅嘢,只要理解到就能融會貫通,基礎數只是一個根基但十分重要,如果底層都攪唔掂就無可能再學得好高階數。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-11 08:22
數學最終會改成點仍未知道,现在討論言之尚早,不過有點都幾肯定,就是4版取4難度會比5**版取4為大。現在 ...

非常同意

考4版,係揾自己笨。拿最高分的機更難

沒有*基礎*數學,讀上去好難。讀政治歷史都要識statistics, 讀econ都要識calculus。唔讀出黎做野買樓都要識FVPV limit to infinity吧。

唔洗基礎數,加國大學都話得文學院讀語文吧。

nicolemummy 發表於 21-2-11 06:49
數學的徵結問題,並不是多唔多人修M1/M2,而是core覆蓋不到世界高中最基本的數學知識。

如果畀我改革DSE ...

香港基礎數覆蓋不到世界高中最基本的數學知識,呢點我係非常認同,因為唔少只有 core maths 上咗大學嘅理科生,都會發現數學知識完全唔夠用,追得好辛苦,要學返晒人地基本有嘅數學知識。