用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科
樓主: Rich5
go

選科  

Rich5 發表於 21-1-29 16:07
但M是extra一科,怕少了很多時間

純粹用效率看,如果孩子數學好,選M好過第三科Econ或Bio (但有些科目要Bio),4科有共通點,可以互相補益。如果考慮出國,冇M就會少咗好多科揀添,Engg,Pure Science,Econ,Business等等唔駛諗。

Rich5 發表於 21-1-29 14:43
明白的,唉她只有科數好

科數好已經好好,個人認為強數嘅响e+可以好著數,因為主科數+M1.or.M2+PHY合計三科都可以慳好多時間溫習。

gracelam 發表於 21-1-29 16:21
我2個分別唔同中學都係咁,M1/M2放入x當一科,不過阿女間中五先開始讀。
...

我仔學校應該算行得快,佢哋學校去年已經係咁安排, 大趨勢應該都係變成讀2X或3X。

Rich5 發表於 21-1-28 21:42
小女強於數學,差中西史,現會選phy, chem,另一科唔知點選。Bio 都ok, 但唔知會唔會好難取高分。
...

每個人都唔同,其實好難答你Bio難唔難攞高分。不如諗吓,亞女升大學時,有無必要修Bio,將來選擇嘅學科點計分。正如其他會員建議,M可能是更好的選擇。

Bio需要做SBA,workload 較大。M沒有SBA,所需的loading也比正常一個X少,可分配多一些時間在其他科目上。

YmOra 發表於 21-1-29 17:10
科數好已經好好,個人認為強數嘅响e+可以好著數,因為主科數+M1.or.M2+PHY合計三科都可以慳好 ...

嘩,淨係計數,諗起都爽

YmOra    發表於 21-1-30 06:57

YmOra 發表於 21-1-29 17:10
科數好已經好好,個人認為強數嘅响e+可以好著數,因為主科數+M1.or.M2+PHY合計三科都可以慳好 ...

非常認同,數強基本上讀呢三科都可以好輕鬆。
好似我仔咁,Core Maths. Physical. M2 花嘅時間真係唔算太多,亦能兼顧到,反而 Chem 先用得佢最多時間。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-29 21:10
非常認同,數強基本上讀呢三科都可以好輕鬆。
好似我仔咁,Core Maths. Physical. M2 花嘅時間真係唔算太 ...

我女都係Chem花時最多,反而Bio無Chem多,囡囡話讀Phy好似讀緊數咁,e+在家學習多咗時間操數操Phy啲題目,佢D學姊話當係提早過臨考DSE前嘅操題日子,玩學姊D操題題目幾好,比較深可以啟發思考提升唔少實力。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-30 09:01

YmOra 發表於 21-1-30 07:06
我女都係Chem花時最多,反而Bio無Chem多,囡囡話讀Phy好似讀緊數咁,e+在家學習多咗時間 ...

我女都係花時間最多响Chem, 其次M2, 因為M2中五先讀,又頻頻咁quiz, 成日見佢計D我完全睇唔明嘅數

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-30 09:01
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-29 17:50
我仔學校應該算行得快,佢哋學校去年已經係咁安排, 大趨勢應該都係變成讀2X或3X。
...
我諗依家讀中四最好都要至少揀3科elective.

今日聽大學入學講座,CU MED 講到如果通識唔計分,可能只睇pass/fail, 其他科目計分, 有三科elective已經好足夠。

我的理解係,如果只讀兩科,將來升大學可能會有限制。

gracelam 發表於 21-1-30 08:46
我女都係花時間最多响Chem, 其次M2, 因為M2中五先讀,又頻頻咁quiz, 成日見佢計D我完全睇唔明嘅數 :wahaha ...

唔知點解佢哋啲人會覺得微積分容易,linear algebra 有趣
呢啲嘢完全脫離現實

b3410 發表於 21-1-30 10:55
我諗依家讀中四最好都要至少揀3科elective.

今日聽大學入學講座,CU MED 講到如果通識唔計分,可能只睇pas ...
將來嘅收生方法我相信都會微調,不過改成點就要睇大學各系要求。M計入一個X,意味著修3X跟而家修2X+M情況相同,唔算話太辛苦,應付得到嘅修3X當然係最理想啦!

gracelam 發表於 21-1-30 08:46
我女都係花時間最多响Chem, 其次M2, 因為M2中五先讀,又頻頻咁quiz, 成日見佢計D我完全睇唔明嘅數 :wahaha ...

我仔有時比啲數叫我睇, 見全部都係符號我都唔知係乜

如阿女對牙醫有興趣,是否一定要take bio?

Rich5 發表於 21-1-30 12:37
如阿女對牙醫有興趣,是否一定要take bio?

唔使,計Best 6,要有以下科目是但一科:

化學生物物理組合科學綜合科學

Thanks so much

家長們你們真的太好太專業了

Rich5 發表於 21-1-29 16:07
但M是extra一科,怕少了很多時間

M2得十幾個 CH, 不過要操卷

剛剛又同女討論,提醒她chem 和bio 也很demanding ,她說2科也喜歡,不喜歡econ , bafs

回覆樓主:

請問如果中四理科選中英數Phy.Chem,然後選Econ讀,請問理科讀Econ.能否入大學讀理學科,是否很蝕底?

muimuimandy 發表於 21-1-30 21:32
請問如果中四理科選中英數Phy.Chem,然後選Econ讀,請問理科讀Econ.能否入大學讀理學科,是否很蝕底?
...

所有理學院都ok, 除了hku