用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中史, Econ有咩出路?
go

中史, Econ有咩出路?

何以冇咩出路?

Administrative Officer
https://www.ao-recruitment.gov.hk/english/ao_grade.html

Executive Officer
https://www.csb.gov.hk/english/grade/eo/431.html

FYI: https://www.csb.gov.hk/english/grade/eo/2184.html

出路嘅話主要都係睇你大學讀咩科
同中學讀咩冇太大關係

回覆 KKLmama 的帖子

我A level 讀中西史Econ,大學讀Archi

YmOra    發表於 21-2-4 10:28

Andrewpapa0513 發表於 21-2-3 21:33
回覆 KKLmama 的帖子

我A level 讀中西史Econ,大學讀Archi

你有讀"中西史"的經驗,想請教一下,兩科一齊讀係咪真係咁辛苦㗎?兩科之間有無"協同"效益嗎?thx.thx

YmOra 發表於 21-2-4 10:31
你有讀"中西史"的經驗,想請教一下,兩科一齊讀係咪真係咁辛苦㗎?兩科之間有無"協同"效益嗎?th ...
我吾知A level 同 DSE 有幾大分別,我當年中史係ASL, 西史係AL, 還可以。如果中西史都AL,的確堅辛苦。
協同效應可能有,吾係指內容,而係分析整合評論史料既能力。

Andrewpapa0513 發表於 21-2-9 21:43
我吾知A level 同 DSE 有幾大分別,我當年中史係ASL, 西史係AL, 還可以。如果中西史都AL,的確堅辛苦。
協 ...

icthx.thx

YmOra 發表於 21-2-4 10:31
你有讀"中西史"的經驗,想請教一下,兩科一齊讀係咪真係咁辛苦㗎?兩科之間有無"協同"效益嗎?th ...

AL西史都要讀中國嘅歷史,中史科要讀中國文化宗教等⋯⋯
有無「協同」?返而睇學生嘅強行,叻背讀史料,協同效益唔多。強論說,技巧和史例可互相借用。

piyohk 發表於 21-4-13 23:57
AL西史都要讀中國嘅歷史,中史科要讀中國文化宗教等⋯⋯
有無「協同」?返而睇學生嘅強行,叻背讀史料,協 ...

哦!明白晒!有道理,兩者對論說能力皆有相同的要求。

YmOra 發表於 21-4-14 08:02
哦!明白晒!有道理,兩者對論說能力皆有相同的要求。

過咗咁多年+現今社會,我反而覺得中西史應該一齊同,看歷史應該多角到:西方世界怎樣描述中國,中國怎樣與世方世界交往。

piyohk 發表於 21-4-14 08:12
過咗咁多年+現今社會,我反而覺得中西史應該一齊同,看歷史應該多角到:西方世界怎樣描述中國,中國怎樣與 ...

認同。不過,想問問,其實讀中史或西史嘅學生屬小數人,咁!應該個個都會因為喜歡而選擇的,對嗎?但,家長總說係無得揀才揀,這點,我係有DD懷疑,因為不喜歡讀真係無可能讀得嚟!其實,史科真係好難讀。

回覆樓主:

我都係舊舊制AL人,當年我校都係成績好才可以先選科,所以讀兩史嘅人唔存在冇選擇權(讀唔到嘅,他們只餘工、商和地理)。
正如你其他post 所講,要讀得好取星星,沒有一科可以唔使畀時間、付出努力

YmOra    發表於 21-4-14 11:34

YmOra 發表於 21-4-14 09:05
認同。不過,想問問,其實讀中史或西史嘅學生屬小數人,咁!應該個個都會因為喜歡而選擇的,對嗎?但,家 ...

唔一定㗎。
我女嗰級,中西史每組20+人,每組都有5、6個係連 Econ BAFs 都揀唔到被塞入去的。

YolandaTam 發表於 21-4-14 10:59
唔一定㗎。
我女嗰級,中西史每組20+人,每組都有5、6個係連 Econ BAFs 都揀唔到被塞入去的。
...

你講得啱!其實,這結果現像應該都係平常事,只是覺得係咪一定係時勢做成,還是揀得兩史嘅係會有人真喜歡呢!我校教西史嘅老師唔錯,學生知道都會因而選修。

簽名被屏蔽

KKLmama 發表於 21-1-28 15:52
讀中史, Econ, 有咩出路? 請指教
中學讀中史、Econ,如果讀得好,除咗醫療方面既科目外(視乎你第三科係嘜),其實對大學揀科影響唔大。