用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 家中點樣由全英語境加返中文?
樓主: yankiyan
go

[其他] 家中點樣由全英語境加返中文? [複製鏈接]

964000 發表於 21-2-13 22:05

其實我見女的同學,例如日本人,國內人,蘇聯人,都一樣分別 ...

多謝你分享。我明白有少數小朋友可以做到雙語native, 但應該要有啲語文天分先得。而且我哋見到佢嘅所謂流利日語,係日本人眼中又係咪真係流利如native呢?我始終覺得大部份小朋友都會有第一和第二語言嘅分別,一個讀國際學校嘅小朋友如果第一語言係英文,中文係極難好似一個由細到大讀中文學校嘅小朋友一樣咁流利,用詞咁豐富。所以我覺得家長始終要做個取捨,要接受小朋友英文同廣東話會有一樣比較不流利(唔係唔識講,但去唔到土生土長嘅程度)

964000 發表於 21-2-13 22:05

其實我見女的同學,例如日本人,國內人,蘇聯人,都一樣分別 ...

係呀!我仔d同學,就算香港人(我哋媽媽之間傾計都係廣東話,都係用中文同仔溝通),有次我見個同學塊面損咗,我用中文問佢同學發生咩事,佢都寧願用英文答我,因為佢哋諗嘅係英文,有時都懶得翻譯,索性講英文算!

mandy_ng207 發表於 21-2-14 00:04

多謝你分享。我明白有少數小朋友可以做到雙語native,  ...

咁一定有強弱的分別,始終英文唔洗出力,佢哋發夢都係英文,亦好睇語言天份,男仔同女仔都巳經有分別。

JuliaCKL 發表於 21-2-14 01:34
係呀!我仔d同學,就算香港人(我哋媽媽之間傾計都係廣東話,都係用中文同仔溝通),有次我見個同學塊面損 ...

功多藝熟,佢講得多中文就慢慢不用翻譯,另外要訓練佢哋到「人地同你講中文就要答番中文」,這個很重要。
‹ 上一主題|下一主題