用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網選校
go

11網選校 [複製鏈接]

求意見:
男仔 有細佬,以下咁排可以嗎?

乙一:聖彼德
乙二:呂明才
乙三:簿扶林聖安多尼
乙四:李陞
乙五:聖嘉祿
乙六:聖馬太

另外,新會、潮商邊間較好?

2    0    0    0

回覆 blbaby 的帖子

你的乙二乙三都係唔少人既心水如果乙一唔到, 可能會派到好後喎

回覆樓主:

潮商有詳細升中派位結果
新會只有部分升中學校名

潮商 升中派位結果
https://www.csshk.edu.hk/zh/secondary-school-places-allocation/

2020年
B1 12 (17.14%)
B2A-1C 1 (1.43%)
B2 11 (15.71%)
----------------------------------
英中 24/70 (34.29%)

新會 19-20周年報告書
https://www.swcss.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//year_plan/1920_annualreport_1604045546.pdf

zaba 發表於 21-1-27 09:42
回覆 blbaby 的帖子

你的乙二乙三都係唔少人既心水如果乙一唔到, 可能會派到好後喎

我都擔心 乙三揀咩穩陣

Poyau 發表於 21-1-27 11:57
潮商有詳細升中派位結果
新會只有部分升中學校名

潮商 升中band 2A以上 唔夠20%

blbaby 發表於 21-1-27 15:25
我都擔心 乙三揀咩穩陣

李陞/聖嘉祿

blbaby 發表於 21-1-27 15:29
潮商 升中band 2A以上 唔夠20%

潮商2020年升B2A或以上約33%

B1 12
英皇 2 SJC 1 |
SSGC 3 SCGS 2 MSS 1 MCS 1 |
聖鄧 1 筲官 1

B2A-1C 1
直資: 中基 1

B2A 10
SLS 9 | 聖呂 1

B2A或以上: 23/70 (32.86%)

blbaby 發表於 21-1-27 09:10
求意見:
男仔 有細佬,以下咁排可以嗎?
你呢個排序,乙一聖彼得唔中,就唔知去左邊度,好彩就乙五:聖嘉祿停。

以我幾年前既認知(仲未使借位既年代,已經唔update,但情況應該無大改變),
乙二擺呂明才或者李陞以前都有少少少少少少可能性,可能有單數學額博下,今時今日應該唔得。

聖安多尼,乙一都唔夠派。英一、英二、中尼同基恩都係。

5星猩 發表於 21-1-27 20:42
你呢個排序,乙一聖彼得唔中,就唔知去左邊度,好彩就乙五:聖嘉祿停。

以我幾年前既認知(仲未使借位既年 ...

請教,乙二放邊間較好

blbaby 發表於 21-1-28 11:38
請教,乙二放邊間較好
其實建議最好請教返幼稚園老師,
上版問, 好唔好, LE個好主觀~~

blbaby 發表於 21-1-28 11:38
請教,乙二放邊間較好
我已經outdated。或者,用統一派位學額+受家長追捧程度去推估一下,睇下對你有無幫助。

如果,下列呢批學校乙一派滿的話,
學校名稱                             暫定統一派位學額
聖公會聖彼得小學                      84
中西區聖安多尼學校                  45
聖公會基恩小學                          42
聖安多尼學校                              41
英皇書院同學會小學第二校      28
英皇書院同學會小學                  25
般咸道官立小學                          15

咁餘下學校裡面比較多家長諗既應該係呢兩間學校,估計佢地介乎乙一派滿或乙二剩單數位學額之間(可能係一隻手數哂嗰種)。
學校名稱                             暫定統一派位學額
聖公會呂明才紀念小學              46
李陞小學                                      30

再餘下學校裡面,要睇佢你對邊間感覺良好(
我個人會考慮天總/聖嘉祿)
香港潮商學校                              50
天主教總堂區學校                      34
聖嘉祿學校                                  31
聖公會聖馬太小學                      25
新會商會學校                              25

註:
- 排序按統一派位學額,先多後少。
- 沒有女校。
- 純粹個人推估,一定唔準。

‹ 上一主題|下一主題