用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA 英文
go

SFA 英文 [複製鏈接]

我想問下要Cambridge level 幾多先追到SFA 英文小一課程?
   4    0    0    0

平時大量閱讀,文法跟學校進度(學校有教)
考測前可做下練習,已應付到,錯都係唔小心
無話要咩level.

hoada 發表於 21-1-26 23:16
我想問下要Cambridge level 幾多先追到SFA 英文小一課程?
SFA不是要求好深的, 上堂專心更好.

曾經有位朋友話佢小朋友已識past tense 所以冇join summer 個orientation course.  你可問下sfa 用家幾年級教past tense, should give u some idea.

唔好忽略中文,更難

MrBeast 發表於 21-1-28 08:47
曾經有位朋友話佢小朋友已識past tense 所以冇join summer 個orientation course.  你可問下sfa 用家幾年級 ...
我小朋友上左小一先正式學文法,幼稚園無學(教)過.
小一時,每個學期教(考)一種(3個學期).

回覆樓主:

多謝大家意見,想睇下仔仔level 同學校要求相差多少。平時都有閱讀,但礙於工作,平日未能有太多時間大量閱讀。

mimi222shi 發表於 21-1-28 09:04
我小朋友上左小一先正式學文法,幼稚園無學(教)過.
小一時,每個學期教(考)一種(3個學期).
...
sorry, 我寫得唔好,我不是說入學前要識past tense, 只是我身邊一個例子是這樣。咁即係小一課程教present, continuous, past tense?

hoada 發表於 21-1-28 09:12
多謝大家意見,想睇下仔仔level 同學校要求相差多少。平時都有閱讀,但礙於工作,平日未能有太多時間大量閱 ...
入學前有orientation course, i guess should bring everyone to the same level.
ps 利申不是用家,身邊有幾位朋友是

MrBeast 發表於 21-1-28 09:42
sorry, 我寫得唔好,我不是說入學前要識past tense, 只是我身邊一個例子是這樣。咁即係小一課程教present,  ...
係呢3種,次序唔同.小一入學前既暑期班,主要係適應小一生活.
教堂搞,唔係SFA老師負責,愛德既學生也可報名參加.

mimi222shi 發表於 21-1-28 11:37
係呢3種,次序唔同.小一入學前既暑期班,主要係適應小一生活.
教堂搞,唔係SFA老師負責,愛德既學生也可報名參 ...
以前是有抄寫功課,不過我d料都7-8年前,可能近年改了

mimi222shi 發表於 21-1-28 11:37
教堂搞,唔係SFA老師負責,愛德既學生也可報名參 ...

聖方濟各堂搞,係人都報得
:-D :-?

hoada 發表於 21-1-26 23:16

佢出年入學?

回覆樓主:

今年讀小一

你預入學時用下學期書本,只要上課留心其實小朋友應可應付,我囝當年入讀時程度約starter

英文唔難,GS最大鑊

yuenkw 發表於 21-2-2 09:27
英文唔難,GS最大鑊

日常要如何準備GS 考試?看英文報紙和新聞?

hoada 發表於 21-2-2 09:38

上堂留心,做卷小心,想高分要留意英文新聞!
GS要用中文考唔難,用英文考生字多過英文科!

hoada 發表於 21-2-2 09:38

初小一階段,温gs同wk書可以應付,慢慢最好温埋上堂note. 高小如果要求高些就要温埋gs handout。
‹ 上一主題|下一主題