用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選修課--投資
樓主: nicolemummy
go

大學選修課--投資 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-2-3 11:01
喺 Interactive Brokers 開個 Paper Trading Account,俾佢係simulated既環境下實戰操作,可能學得更多。:h ...

文科人, 從來唔掂股票, 半退休後, 中學學學聚會, 我讀女校, 都係女生, 席間有人講起股市, 同樣文科人既女同學們居然都搭到咀, 有两個仲即時現場手机示範如何手機追踪股市.  

返家後跟老公講起, 佢話我可以先開個Interactive Brokers試下.  於是我就開咗個, 上網睇到紅紅綠綠黑黑白白閃吓閃吓既數字符号, 老公又put又short咁教我, 但真係拉牛上樹.

2jkidsfather    發表於 21-2-6 10:29

ANChan59 發表於 21-2-4 19:31
我可能old school ,始終覺得投資係要落水,真金白銀,才會學到野!
同意,不過先試係喺模擬系統玩咗先,而Interactive Brokers個系統既資料係真既,所以同真既差異唔大。

ponnychan 發表於 21-2-5 05:08
文科人, 從來唔掂股票, 半退休後, 中學學學聚會, 我讀女校, 都係女生, 席間有人講起股市, 同樣文科人既女 ...
文科人買股票唔一定差過理科人,我哋呢啲理科人太理性,反而可能賺唔到幾多。

王家爸爸 發表於 21-2-5 08:54
同意,不過先試係喺模擬系統玩咗先,而Interactive Brokers個系統既資料係真既,所以同真既差異唔大。 ...

明白,只不過模擬冇咗成敗得失嘅壓力,可能嬴面會比真實情況高不少。

兒子在大學有模擬盤房,模擬股票交易,但到現實世界係有好大分別,入貨價,時間點,止賺,止蝕,對衝,好多考慮因素!

GME係好例子,20蚊入,40蚊入,120,320、400入完全不同玩法,40時止賺位係邊到,500,止賺止蝕位係邊呢。一個星期已經天翻地覆!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-2-3 11:01
喺 Interactive Brokers 開個 Paper Trading Account,俾佢係simulated既環境下實戰操作,可能學得更多。:h ...

最近開咗lB戶口!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-2-1 09:05
從另一個角度看,財富不一定是金錢,家庭幸福,全家人有好的未來規劃,都係可以的,只係退休時間推遲一些 ...
什麼時候開始考慮退休,我們有不同答案,他最後說大學畢業就應該立即開始,沒有用什麼investment income working income的詞彙,只是點醒我們。
現在才看到這個題目,我又想搭咀,
我無物大志,我係畢業後返工大約3年,
去歐洲旅行時,看到外國人點解可以唔便做,唔使返工。
那時開始積極儲錢,準備退休,
我出道那時,工作滿3-4年,人工大概可以翻一倍,所以很快就可以考慮退休了。

現在才知道,原來我那時,係積極準備緊被動收入。

焯媽媽 發表於 21-12-23 12:22
現在才看到這個題目,我又想搭咀,
我無物大志,我係畢業後返工大約3年,
去歐洲旅行時,看到外國人點解可 ...

聰明人

ANChan59 發表於 21-12-23 12:56
聰明人
你應該不是揶揄我的嗎?
又蠢又無大志,返工想收工,計數又差,加減數都可以計錯,點會係聰明人呢?

焯媽媽 發表於 21-12-23 13:56
你應該不是揶揄我的嗎?
又蠢又無大志,返工想收工,計數又差,加減數都可以計錯,點會係聰明人呢? ...

你懂得儲錢然後投資,為退休作準備,怎麼不是聰明人!

焯媽媽 發表於 21-12-23 13:56
你應該不是揶揄我的嗎?
又蠢又無大志,返工想收工,計數又差,加減數都可以計錯,點會係聰明人呢? ...

你有錢嘅人,計數嘅嘢交俾專業人士幫你打理就ok。

你只需要睇住投資回報及諗住去邊度旅行及嘆世界!不過暫時要等多一陣間啦!

ANChan59 發表於 21-12-23 16:22
你有錢嘅人,計數嘅嘢交俾專業人士幫你打理就ok。

你只需要睇住投資回報及諗住去邊度旅行及嘆世界!不過 ...

大學興幸有修商科,原來自己好有興趣和有些天份,對之後影響深遠!

自己就業無耐,已經投資股票,當時儲錢比較快,再投資,財務自由下,可以順心做FTM

呢2年無得旅行,因應市場波動,自己可以勤力哋打理投資組合,今年3月在家庭理財版開咗個post (唯一一個),呢隻開post所選股票由平均買入價9元到,今日創新高升到$27.65.

從來投資靠自己,實戰經驗好緊要,希望阿囡遺傳到我和C6的投資觸覺

bbc2018 發表於 21-12-24 00:05
大學興幸有修商科,原來自己好有興趣和有些天份,對之後影響深遠!

自己就業無耐,已經投資股票, ...

犀利!

nicolemummy 發表於 21-1-26 10:39
孩子在香港讀大學,這學期選了introduction to investment作選修課。這是教學生投資賺取被動收入。因為孩子 ...

在HKU的CC抓不到Introduction to investment, 可惜!

Horsebbj 發表於 21-12-24 19:14
在HKU的CC抓不到Introduction to investment, 可惜!

我諗佢呢個唔會係cc,樓主只講選修科,未必=cc。
我都有睇呢個post而係8月9月時看看cc有無類似,但所見的cc每個名都唔會叫Introduction to xx, 所以可能是其他學院的選收科。

見你講起cc,就諗起下個sem add-drop 立立亂的時刻

chickchick 發表於 21-12-24 20:01

我諗佢呢個唔會係cc,樓主只講選修科,未必=cc。

太耐無入嚟, 現在才看到你的回覆, cc沒有這科很可惜,不知道原本的主科是否跟經濟相關呢?

回覆 nicolemummy 的帖子

introduction to investment作選修課,我想問入到那個科目才有此選修課可以學習 ?
MIHO
‹ 上一主題|下一主題