用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五,小六成績表是否不可有名次?
樓主: joycechanwy
go

小五,小六成績表是否不可有名次?   [複製鏈接]

joycechanwy 發表於 21-1-27 08:30
全港小六生來計,是否也可以當1/3 band 1, 1/3 band 2, 1/3 band 3?謝謝
唔一定,我覺得B1無1/3咁多,應該唔夠三成。

PTL_L 發表於 21-1-26 11:20
完全明白你感受,以你仔仔名次,我都會人望高處,冇機會面試時,會開始懷疑自己小朋友能力,但想講,最終結 ...

升中後真是另一大挑戰,因為好多中小升B1英中,又突然科目多左,教學速度快好多,更需自己揾資料。好多以前好成績學生用舊方式讀書唔適應,成績大退步,差不多重新洗牌啊!

JojoDad 發表於 21-1-28 06:40
升中後真是另一大挑戰,因為好多中小升B1英中,又突然科目多左,教學速度快好多,更需自己揾資料。好多以 ...

所以,我會揀"適合"嘅中學,老師關愛學生,緊張中一新生的適應和英文語境下學習模式大不同是否影響著學習等等的照顧,幫助小孩子順利"過渡"。不過,有些孩子比較叻嘅,一嚟就可以應對大挑戰,就算中一課程教快也是無問題,這類孩子會是十分適合那類中學。故,找"適合的土壤"可以讓孩子"茁壯成長",相反地,便是越戰越縮,信心大失。

JojoDad 發表於 21-1-28 06:40
升中後真是另一大挑戰,因為好多中小升B1英中,又突然科目多左,教學速度快好多,更需自己揾資料。好多以 ...
認同。雖然大部分都會聽到升中後好多小朋友要適應,追唔上,有少少吃力,但確實有小部份適應得好好,最緊要揀啱程度、教學模式俾小朋友,咁就會如魚得水,勉強入讀唔係自己level既學校會好吃力,可能一開始還可以,但慢慢壓力就會顯現,但話分兩頭,亦有少數誇banding既小朋友會愈讀愈好,不過要付出好多時間、努力囉。
另一方面,我都鼓勵樓主,唔需要介意考直私時有冇機會面試又或自行唔中,要自行後補中又或搞珠入到,只要小朋友有能力,係會起任何地方都會發熱發亮。小學階段考到前列唔係簡單的,要小朋友、家長既互相配合(可能包埋補習老師,哈哈)考級1到級10,差異可能會大少少,呢個差異可能係小唔小心?放咗幾多時間溫習?等等,所以樓主,唔需要太失望,升中只係中學起點,升中後先起跑道。

joycechanwy 發表於 21-1-25 22:02
大家的學校咁好既,有名次。我都吾明點解我小朋友那間小1-小4年級有名次,小五,小六就話吾可以公佈。分數 ...
你都話小一到小四有名次啦,我們是全程都沒有啊。所以,好多家長都不知道應該怎樣為小朋友選學校呀。

joycechanwy 發表於 21-1-25 22:02
大家的學校咁好既,有名次。我都吾明點解我小朋友那間小1-小4年級有名次,小五,小六就話吾可以公佈。分數 ...

我學校都係咁,我好明白你感受。
好有同感。
‹ 上一主題|下一主題