用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五,小六成績表是否不可有名次?
樓主: joycechanwy
go

小五,小六成績表是否不可有名次?  

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 21-1-26 13:06

我在估算兩間自行既勝算,我報左一間1a, 一間1b. 好想四 ...

知唔知先前級頭自行邊2間?可能要小心避開

醒目開學勳章

bobbob 發表於 21-1-26 14:31
知唔知先前級頭自行邊2間?可能要小心避開

知呀! 我避左一間,另一間我揀左做自1,我自2果間就前面未有人填。

回覆樓主:

我哋有級名次

piglet0529 發表於 21-1-26 14:27
係呀,所以我就一進取一保守。但因為學校從無公佈過升中數據,我都唔知自己小朋友定位。
...
呢類學校真係奇怪,如果有直屬中學、聯繫又或一條龍,就會唔想前列流失而唔公布數據或去向做參考,但要呈分升中既學校,點會唔係盡力幫自己學生,利校利生,做靚條升中數,收優質學生都易啲。

醒目開學勳章

老師全部係口頭講
一齊靠估

PTL_L    發表於 21-1-26 17:45

我們學校由一年班至六年班,成績表上也有全班和全級名次

我們學校1-60名有級名次/學科名次,1-3名先有班名次

醒目開學勳章

回覆樓主:

名次我地全級都比足,每科都有級名次。又有整體全班及全級名次。

回覆 PTL_L 的帖子

我都覺得好女校的選擇比男校多,女仔好似相對著數D,不過也要人地肯付出努力先有學生收既。囝囝今日都同我講,雖然心儀中學連面試都無機會,咁可能代表自己程度可能不適合那些學校,與其入到名校跟唔上(因為都認識朋友仔入到張祝珊同英華要留級),倒不如入一間自己讀得舒服的學校。佢反而比我豁達。

joycechanwy 發表於 21-1-26 21:56
回覆 PTL_L 的帖子

我都覺得好女校的選擇比男校多,女仔好似相對著數D,不過也要人地肯付出努力先有學生收 ...
係㗎,其實經歷升中時有俾小朋友高度參與,係可以見到佢哋愈來愈成熟,因而作為家長會愈來愈放心又放手。中學生真係跟唔到喇,亦要俾機會佢哋學識獨立處理、分析、面對事情。

PTL_L 發表於 21-1-26 16:15
呢類學校真係奇怪,如果有直屬中學、聯繫又或一條龍,就會唔想前列流失而唔公布數據或去向做參考,但要呈分 ...

我小朋友學校舊年升中到大抽獎選校都比唔到banding
只是自己估
問老師話1/3
自行解決

醒目開學勳章

回覆樓主:

學校只比到話band1,因為係弱區又唔係一線小學,都擔心去到其他區跌band, 不過試報左幾間直資後,發現仔校程度都可以。唔明點解唔公佈升中數據。

全港小六生來計,是否也可以當1/3 band 1, 1/3 band 2, 1/3 band 3?謝謝

joycechanwy 發表於 21-1-27 08:30
全港小六生來計,是否也可以當1/3 band 1, 1/3 band 2, 1/3 band 3?謝謝
全港有考呈分試的小六生來計,一定係咁唔考呈分試的,全部當編外人員,排最尾

PTL_L 發表於 21-1-26 16:15
呢類學校真係奇怪,如果有直屬中學、聯繫又或一條龍,就會唔想前列流失而唔公布數據或去向做參考,但要呈分 ...

好同意,到時7月貼張皇榜公告學生去向,學校面上都有光啦。

tabomini 發表於 21-1-27 07:52
我小朋友學校舊年升中到大抽獎選校都比唔到banding
只是自己估
問老師話1/3
唔係有直屬嗎?

PTL_L 發表於 21-1-27 09:11
唔係有直屬嗎?

有直屬但唔係一定上
2間小學分

tabomini 發表於 21-1-27 09:14
有直屬但唔係一定上
2間小學分

明白。我估係修女學校,佢哋真係好old school,唔會幫家長咁多。我都明中學部想前列生上返去,但又唔係收足自己小學部學生既情況下,點解唔幫家長手,令到家長冇咁徬徨,但我估已是多年文化,家長惟有靠自己搵資料。

PTL_L 發表於 21-1-27 09:26
明白。我估係修女學校,佢哋真係好old school,唔會幫家長咁多。我都明中學部想前列生上返去,但又唔係收足 ...

Yes
唔好話公開資料
連比學內生知道都唔願意

joycechanwy 發表於 21-1-26 08:39
回覆 xiazaimami 的帖子

我那間沒有直資中學,只是地區二線小學。我也覺得學校如果想學生考到合適的學校, ...
佢地唔會列明名次,但會私下告訴你約級十幾或廾幾或卅幾。另外會用紙仔或口頭估band結果。唔公開係教署指引來,以免爭拗投訴。