用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線私小VS地區一線,你地會點揀?
樓主: kikibebe
go

一線私小VS地區一線,你地會點揀?   [複製鏈接]

kikibebe 發表於 21-1-25 20:25
“宣小B1率差唔多9成,就算入唔到神校亦都會入到一間不錯的學校"。。。我其中一個諗法就係咁,但如果我唔係 ...

哪些中學是你的target?

kikibebe 發表於 21-1-25 20:25
“宣小B1率差唔多9成,就算入唔到神校亦都會入到一間不錯的學校"。。。我其中一個諗法就係咁,但如果我唔係 ...
雖然升中,升邊間中學是要考慮的。不過,更加重要的是過程,小朋友學到什麼,小朋友自身裝備的好唔好。相信在宣小,小朋友可以有更多的exposure。雖然競爭激烈,不過,如果小朋友出色,可以去到更高的高度。

當然學費,地點,呢兩樣一直都需要考慮,家長自我評估。

WLFC 發表於 21-1-25 21:25
回覆 kikibebe 的帖子

St Clare vs 宣小,又如何?
st clare 冇諗過,我個係男仔

kikibebe 發表於 21-1-25 20:19
我唔係target神校,係考慮到
1. 校網
2.升band 1率

我很同意你的考慮點。讀書不應只藉眼於升學,神唔神校,真係要睇造化。現在才升小一,寶在言之過早。揀宣小,友儕間的影響,眼光眼界,有定有所裨益。但同時,我會問返學遠嗎?上落校車時間如何?如果學校多功課/多活動,太遠就真係要諗清楚。

creambun 發表於 21-1-25 21:48
哪些中學是你的target?

未諗邊間中學(其實我知係應該要諗埋),想去一些校風好嘅band 1中學。其實如果培僑收,佢中學我都ok

WLFC 發表於 21-1-25 21:25

St Clare vs 宣小,又如何?

睇你係邊類型家長
如果你自己可以長時間保持戰鬥格,就宣小
如果想自己輕鬆d既,就St Clare

三私一直就算升學率再好也是睇畢業果批,其實中間已經進進出出了好多人,當中的辛苦只有讀過/讀緊嘅人先直明白。因為不適合嘅人一早已經走左。每年插班走嘅人不僅僅是往高處插,也一樣有頂唔順的走出來。而家太多家長一見到升學率就自動幻想自己的小朋友一入到去就自動變成「那樣的」人,不去想想自己的小朋友是否頂得住那樣的壓力和辛苦,包括家長是否頂得住那樣的經濟負擔。當然如果兩樣東西您走考慮完覺得可接受就可以考慮。我自己就有朋友女兒今年宣小畢業而只不過是進了B2的將軍澳直資中學。而中間經歷缺真的是有血有可淚⋯我聽的太多。所以換做是我我會寧願俾小朋友相對快樂少少嘅童年,然後留返啲讀私小六年嘅錢到時去外國讀書都好

adako728 發表於 21-1-25 23:19
三私一直就算升學率再好也是睇畢業果批,其實中間已經進進出出了好多人,當中的辛苦只有讀過/讀緊嘅人先直 ...

做家長,真的應適時放過自己放過小朋友。唔啱讀真的不應勉強(emoji)(emoji)‍♀️

kikibebe 發表於 21-1-25 22:43
未諗邊間中學(其實我知係應該要諗埋),想去一些校風好嘅band 1中學。其實如果培僑收,佢中學我都ok ...

錦泰的話可以預計主要升上津中,宣小就比較多樣化,選擇較多。私小課程,師資較好,不過如果父母唔上心,都唔會有好結果。正如其他家長講,入讀私小唔會自自然然一定成為成功的一分子,謹記一分耕耘 一分收穫。

adako728 發表於 21-1-25 23:19
三私一直就算升學率再好也是睇畢業果批,其實中間已經進進出出了好多人,當中的辛苦只有讀過/讀緊嘅人先直 ...

說得很好,很多人以為入了宣小就一片光明,很可能到頭來也是一場空(即同讀津小升中結果差不遠)

DengCK 發表於 21-1-26 08:58
說得很好,很多人以為入了宣小就一片光明,很可能到頭來也是一場空(即同讀津小升中結果差不遠)
...

又可以兩睇,可能6年後成功入神校,又可能一場空。宣小每年20幾個學生入男女拔,SPCC 等中學確實又無乜其他小學可以做到呢個成績。當然能否成為成功的一群要睇小朋友同父母的造化。

其實我從來冇諗過亦唔想我小朋友讀神校(假設可以做到),可以讀到一些校風好的Band 1中學已ok。我對小朋友品行和學業會有要求,但我不喜追求名/神校,我覺得小朋友最重要是學習過程的得著。我最擔心的並不是學費、車程等問題,反而是怕津校學校沒選擇學生之下產生之問題,例如:家庭對孩子的教育方針(沒有貶低津校之意思)。私校方面,優點是家長們大致上都會着重培養孩子,大家的理念更接近,但當然競爭壓力亦大。
我很認同“No pain no gain ”這種概念,世上沒有免費的午餐,我明白這個道理。。看完你們的留言,我覺得雖則我有作戰的心態準備,但是最怕到時又跟唔上。。其實很想知道,宣小係咪真係每刻都要保持作戰狀態? 很辛苦嗎?

kikibebe 發表於 21-1-26 13:01
其實我從來冇諗過亦唔想我小朋友讀神校(假設可以做到),可以讀到一些校風好的Band 1中學已ok。我對小朋友 ...

當身邊9成9家長都谷到行,你能唔能夠keep住你追求學習興趣的心而不受影響先

其實我從來冇諗過亦唔想我小朋友讀神校(假設可以做到),可以讀到一些校風好的Band 1中學已ok。我對小朋友 ...

單從你這段說話,你心目中已有選擇。

如果我係你,而錢唔係問題嘅話,就一定會選宣道。

利申:小朋友讀緊一線津小,其實家長和學生大多是進取型。

一般來講,私小的課程較靈活,重思考,少抄寫功課,所以有多些時間發展運動,音樂或藝術等課外活動。以另一私小爲例,功課每天平均3樣左右,好少那些重抄一次的改正,謄文等無謂功課浪費時間。Group project, presentation 較多。學校有功課堂,如果快手的話可以完成大部份,放學後可以放心參加校內課外活動。私小的校園生活是比津校多姿多彩一點。家長培育的理念大致相近,啱咀形,易溝通一點。私小真是多文武雙全的叻仔叻女,小朋友可以有榜樣去學習。
作戰狀態是指長期保持閱讀及溫習習慣。私小課程快及深一點,題目要多花腦筋思考。如果只在考試前臨急抱拂腳溫習,後果可想言之。
其實去到高小要呈分時,不論私及津小都全民皆谷無乜分別。

同事仔女讀宣小,都講緊十年前,大女升DGS,細女SPCC,宜家讀緊本地及海外大學神科。

想當年,我見佢放工即走,爭取時間跟功課跟校隊,考試季節總會請吓病假大假,扮工時間出卷搵練習俾細路做。佢兩個女本身天資聰穎,有阿媽幫手谷讀宣小如魚得水。

上咗中學就無跟得咁貼,office time見佢開始真正辦公。物以類聚,佢話熟既宣小家長都係貼身跟仔女的,所以佢唔覺得自己特別谷。當然,我信實有非進取型家長。

津小一樣大部份家長和學生是進取型的
咪以為容易
除非你一D都唔CARE出來考到咩中學,你大可考最尾B3
B2的又想好D去B1.....

DengCK 發表於 21-1-26 13:33
當身邊9成9家長都谷到行,你能唔能夠keep住你追求學習興趣的心而不受影響先
其實谷都預左,即使讀一線津小,有要求的父母,我覺得都唔會唔谷。。問題係如果谷嘅意思係~每日放學都要補呢樣補果樣,呢種谷法我就唔想

升中目標為B1要考慮錦泰往績
保一聯繫位16個同陳南昌齊齊抽
其他本區他區B1每間可入多少人

2019-2020年度中學學位分配結果
https://www.grandmont.edu.hk/index.php/2013-12-17-04-18-16/2013-12-17-04-22-15/3888-31-8-20

https://www.grandmont.edu.hk/images/activities/19_20/19-20升中派位結果.jpg

咁其實你咩學校都得取決於家長姐
你唔幫佢報就己經得
‹ 上一主題|下一主題