用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線私小VS地區一線,你地會點揀?
樓主: kikibebe
go

一線私小VS地區一線,你地會點揀?   [複製鏈接]

回覆 kcyleung 的帖子

看到你第一段和最尾的那段,我也很有同感

好耐無入科林特登找回帳號都想同你講千萬不要入後者的地區一線
因為曾經幫屋企人跟過功課
太多無意義的抄寫背誦功課
老師傳統欠靈活,選擇教材眼光亦十分差
2樣加埋真係得人驚
如果前面有人話宣小係跟小朋友嘅課外活動同學術進度要花心機
咁小朋友起碼一定有得益,亦搵到興趣或樂趣
但呢間肯定都要付出,但係同小朋友有關功課嘅拉鋸
建議你搵吓在讀嘅家長或畢業生了解吓

Azzurro    發表於 21-2-1 12:07

PTL_L 發表於 21-1-26 20:24
我都會揀宣小,個人意見,只有數間津校會令我放棄英私小。

但宣小係中小,唔係英小

回覆樓主:

如果沙呂vs宣小,又會點揀?

fake4bbk 發表於 21-1-28 02:19
好耐無入科林特登找回帳號都想同你講千萬不要入後者的地區一線
因為曾經幫屋企人跟過功課
太多無意義的抄寫 ...
多謝你資訊,我會再了解下

pokipoki 發表於 21-1-28 09:37
但宣小係中小,唔係英小
Thx 資訊!但我都是會揀宣小,如地區一線比較的話,經歷過升中的家長(站於升中立場選擇)就會明白到如果可以,必定首選有直龍津校,次選直龍私,三選學術程度又升band 1率高既直私津(呢度既直私津都有排序㗎)。升小好大部分只是運氣遊戲,除扣門或考直私要考少少實力外,升中玩法唔同,雖則有運氣成份,但先自己小朋友要有實力打入到band 1 pool先,再加運氣,先或者可以入到心儀中學。

kikibebe 發表於 21-1-25 14:04
一線小學如宣小,地區一線如錦泰
你地會點揀?

我贊同之前有家長講,xx官津vs三私一直的選校準則,就係睇吓三私一直學生會轉去插班嘅官津,就應該揀,否則可能就唔係咁值得因而放棄三私一直學位,但當然也要衡量錢和時間精力嘅付出。
我喺APS, 聽過的有LS, DBS, SPCC, St Mary, GH, HY等等,但轉去錦泰,沙呂就冇乜聽過。
在我自己來講,APS最難得嘅嘢就係樂團同音樂嘅培養,另外運動校隊都好出色。讀書嘅嘢,學習方面,深過官津就一定㗎喇,但d top schools間間都係咁深,APS要維持龍頭地位,程度都唔會差得遠。

回覆 DD仔 的帖子

我好認同你嘅睇法!香港有很多小學可以超越宣小的學校真係好少!

回覆 adako728 的帖子

理性分析,大家太一面倒看升中成績,當中好多勁人插班無人知,有好津我會放棄私校,同意留錢送小朋友出國

pizza121 發表於 21-1-28 14:26
回覆 adako728 的帖子

理性分析,大家太一面倒看升中成績,當中好多勁人插班無人知,有好津我會放棄私校,同意 ...

呢方面,根據我這些年來的觀察,反而有疑問,點解APS收嘅插班生唔係咁叻.... 好些成績好的又會轉走,但p6升中又能維持喺高水平,可能係拔尖補底做得好,同埋唔夠料升p6嘅學生要喺p5留班啩

我完全無考慮地區一線。抽到再算。

醒目開學勳章 貢獻勳章

pokipoki 發表於 21-1-28 09:40
如果沙呂vs宣小,又會點揀?
我相信兩間都有人揀,睇你有乜concern
e.g. 有無弟妹,住邊,資源,對校舍有無要求,
男生 target 男拔定LS
定係女仔? (女仔APS啦)
恐龍家

小曳人 發表於 21-2-2 07:38
我相信兩間都有人揀,睇你有乜concern
e.g. 有無弟妹,住邊,資源,對校舍有無要求,
男生 target 男拔定LS ...

大女細仔,其實本身只係target b1小學,無特別指名要入讀哪間,因為係超細b,今次aps係意料之外
唔知細仔資質如何,怕跟唔上,又唔想大女為左弟弟而放棄aps,我應該都會揀aps

宣小

小朋友有無限可能, 既然考到宣小, 我又覺得好值試下. 真係讀唔上, 要轉番去津校唔難.
宣小有九成人入到band 1 , 一分耕耘一分收穫

回覆 pollywcw 的帖子

我都咁諗,考到已經說明個能力了!

pokipoki 發表於 21-2-2 08:56
大女細仔,其實本身只係target b1小學,無特別指名要入讀哪間,因為係超細b,今次aps係意料之外
唔知細仔 ...
認同,兩個小朋友雖然是同一家庭同一父母出產,但仍然是不同個體,可以的話就分開考慮兩個既讀書路。

我自己係錦泰舊生,但放左自行位去考直私

錦泰聯繫保一,但保一有三間小學分25%位,其實升中想入 B1 要係學校top個班先有機,可以講錦泰成績係唔錯,但同宣小一定無可比性

既然小朋友有實力入到宣小,證明功夫不負有心人,你地幼稚園都花唔少心機啦,真係想跳船,係宣小出來都易過係錦泰再搵

chicken9 發表於 21-2-4 20:40
我自己係錦泰舊生,但放左自行位去考直私

錦泰聯繫保一,但保一有三間小學分25%位,其實升中想入 B1 要係 ...

保一聯繫位26個
九龍城10 何壽南獨享
黃大仙16 錦泰要同陳南昌齊齊抽
‹ 上一主題|下一主題