用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴班
go

[音樂] 小提琴班 [複製鏈接]

幫朋友問的:

小朋友小二,有幸入了學校樂團小提琴。但一直以來只靠丈夫教他,但丈夫其實只略懂皮毛。

請問如果正式跟老師,目標是留在學校的樂團,不是比賽拿獎,請問應該聘請什麼價錢的老師?$200/hr的老師合理嗎? 還是需要$400/hr的師資的才較可保證留在樂團?

謝謝!
   0    0    0    0

有幸入了學校樂團小提琴,不是有樂團老師教小提琴了嗎?還需要額外學嗎?我女都系入學校樂團長笛,學校老師會教,外面不用自費學,自費外面學的就學鋼琴而已~

樂團老師有教,但想成效顯著些~

除非學校老師教得唔好, 否則冇必要。
外面搵到的不一定好, 學校收取的費用亦不一定是老師個人的收費

你朋友應該考慮 - 如果小朋友跟學校老師上堂, 會係小班教學還是單對單? 單對單會好好多, 但即係等如跟個老師出面學

200/hr聽落去太平, 即使有多數都係d初出茅廬或者唔叻的老師...老實講, 你要好的老師400/hr都算平啦, 一般琴行都可能唔止呢個價

回覆樓主:

樂團通常只會教表演的幾首歌,其他野如 scale 唔會教,所以建議外面再找老師學。

好難 comment $200 定 $400 先夠好,建議找幾個試堂,睇下邊個夾。

若一直冇根老師,姿勢都有排執
初級Grade 1,2 最平都要2百幾蚊/半小時

謝謝你們的建議!

因為而家疫情關係,擔心小朋友的小提琴水準退步了。學校提供的小提琴老師是一對幾個學生,而我純粹自己估計,其實有些小朋友出面也有聘請私人老師的,所以擔心明年不能留低樂團。

其實都有人同我講,就算小提琴六百蚊一個鐘都係好common的。只怪我們只是普通家庭..... 四五百蚊一個鐘, expect 每年按級遞增,那對有兩個小朋友的家庭都不算是一個小數目~

應該會找幾個老師一對一試堂先

教我女兒小提琴那位老師收$850/45分鐘...
‹ 上一主題|下一主題