用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呀仔升中後成績差咗好多...
樓主: 天線
go

呀仔升中後成績差咗好多...  

回覆樓主:

中史88 已經代表有出力,仲想點,數學見7字唔收貨?如果讀緊B1A 學校,要劏雞還神了。

YmOra 發表於 21-1-25 08:32
剛剛中一嗎?
若是,DD擔心都OK嘅,因為中一多數都係俾小孩子適應學校生活和課程之大不同,所以考試內 ...

Yes 中一
多謝你呀,我都等緊派成績表,可以睇下其他同學係咪都差唔多分數,希望只係我過份擔心啦
睇嚟真係要重新適應過

天線 發表於 21-1-25 11:02
佢唔肯畀我睇份作文

唔緊要,先 form 1,睇埋成績表同老師意見再諗都未遲。

天線    發表於 21-1-25 11:15

1998Ruby1998 發表於 21-1-25 08:32
中作有 7 字,呢個係非常高水平嘅作文喎!7 字 DSE 黎講係 5** 喇!曬命得好緊要吖!
作文嘅話,你有冇諗過 ...

佢唔肯畀我睇份作文

1998Ruby1998 發表於 21-1-25 08:32
中作有 7 字,呢個係非常高水平嘅作文喎!7 字 DSE 黎講係 5** 喇!曬命得好緊要吖!
作文嘅話,你有冇諗過 ...

個仔數學的確係弱,其他同學都有8字頭

回覆樓主:

作文嘅話,你有冇諗過學校係有 cap?即係無論小朋友作得幾好,都只能夠畀某一個分,例如 30 分滿分,最多只能畀 22 分,60 分嘅話,最多只能畀 40 分。你有冇望過仔仔篇文?多唔多錯?一日未望到「本尊」你一日都唔知是好是壞。至於點解作文有 cap,通常都係唔想學生自我感覺良好,有很多進步空間。

數學就可能弱左啲啲,不過都唔係差。都係嗰句,你要知學校份卷出成點。同做數學卷一樣,只係望住個數字,唔望埋符號同文字,你唔會知係咪容易。

天線 發表於 21-1-24 15:46
最近呀仔考試卷喺google classroom派返, 成績差咗好多數學72, 中史88, 作文仲慘, 中作71.5, 英作60
但係見 ...

剛剛中一嗎?
若是,DD擔心都OK嘅,因為中一多數都係俾小孩子適應學校生活和課程之大不同,所以考試內容未必會一嚟就去到咁深,有D同學有D科目仍然可以保守到9字頭,科數學就更加可以保持,這個9字會隨著日子變得難得到,因為多數中一下學期起就會開始"進難關"要與9字頭講拜拜了,每科課程會越嚟越深了亦正常,因為孩子應該適應了可以應付得來呢!鼓勵你問多DD孩子其他同學的成績情況和整體分佈大約如何再作估算孩子是否有成績退步,最後,鼓勵jm你要與小孩子一樣,囝囝升中了要把舊有學習的一套掉到腦後,以往9字頭的一套亦需掉到腦後,就連jm你舊有對囝囝成績評估的一套也需要掉進腦後,大家重新學習新的一套學習和評估。努力加油呀!

天線 發表於 21-1-24 18:13
唔係呀,因為見升中後數學同作文成績(尤其英文)差咗咁多,都想知係咪正常
...

真係曬命喎,中學唔同小學,唔會科科9字頭,有7x已經叫高分,除非全級大部分同學9x~8x,不過應該好少出現。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Jane1983 發表於 21-1-24 17:17
知唔知班裏最高分和平均分是多少?有d學校可能個分係低,7、80分亦唔一定係低。

鼓勵下佢,繼續努力,而家 ...

暫時未知
多謝你嘅鼓勵!我都會叫佢繼續努力

nicolemummy 發表於 21-1-24 18:05
妳似曬命多D喎。

唔係呀,因為見升中後數學同作文成績(尤其英文)差咗咁多,都想知係咪正常

最近呀仔考試卷喺google classroom派返, 成績差咗好多數學72, 中史88, 作文仲慘, 中作71.5, 英作60
但係見 ...

妳似曬命多D喎。

知唔知班裏最高分和平均分是多少?有d學校可能個分係低,7、80分亦唔一定係低。

鼓勵下佢,繼續努力,而家先初中,漫漫長路,仲有好多個考試呢。

但係見 ...

嘩!好曬呀

你仔好好呀,我個仔叫都唔郁,曬氣

LS 未派, 不過估計凶多吉少