用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呀仔升中後成績差咗好多...
go

呀仔升中後成績差咗好多...  

最近呀仔考試卷喺google classroom派返, 成績差咗好多數學72, 中史88, 作文仲慘, 中作71.5, 英作60
但係見佢好似幾滿足, 仲話其他同學考得更加差
我都唔好意思鬧佢, 因為見佢都有努力溫書
有咩方法可以令佢攞高D分

天線 發表於 21-1-24 15:46
最近呀仔考試卷喺google classroom派返, 成績差咗好多數學72, 中史88, 作文仲慘, 中作71.5, 英作60
但係見 ...

中几?都好好格啦
:-D :-?

yangdadian 發表於 21-1-28 22:08
回覆 S-Kwok 的帖子

見大家討論的話題都幾有趣,於是八卦搭嘴幾句
即係小班zoom教學,right? 咁嗰位乜協葉生又出來扮爭取教學資源,爭取不了之後就用其功績來攪其他嘢。

PTL_L 發表於 21-1-30 19:16
我仔完全同你仔一樣,偷偷打機睇波。一上堂,兩間學校既老師明顯有好大分別,仔校老師不停call啲仔回魂,提 ...
網課對老師都係一大挑戰。我平時也間中會講下talk, 發覺對著screen, 隔空喊話,又睇唔到audience 的反應,真係好難做。
十人以下還好,如果幾十個人真係完全冇嗮互動。

如果老師上堂,可以做到好似睇戲一樣精彩就好了。

cafeva 發表於 21-1-29 11:09
我見真係分幾類人. 有D上堂好認真, 快快手搞掂功課又認真參與. 有D上堂打機(某一兩個). 老師要不停捉佢地返 ...
上網課唔專心的問題,我在zoom 家長會時feedback 咗老師,話小兒好容易分心,唔夠專注。我以為老師會鬧佢幾句,叫佢要專心d (常見做法)。結果老師好認真的望住佢,先係抱歉zoom堂做的唔夠attractive, 佢哋會儘量調節,希望可以吸引到同學興趣。之後問佢自己點睇?唔專注原因係?究竟乜野distract咗佢,有冇方法改善?結果我仔自己反省到原因和如何改善。雖然之後乖咗幾日咋,我都覺得學到野。
儘量幫佢搵到方法。

b3410 發表於 21-1-29 10:27
You are not alone
我幾個小朋友也開始fatigue.
我仔完全同你仔一樣,偷偷打機睇波。一上堂,兩間學校既老師明顯有好大分別,仔校老師不停call啲仔回魂,提交功課,每科都會花啲時間叫名。女校完全唔駛,只係上堂時點名,但啲女樣就好似好乖上緊堂,但咪又係每日來回太空同地球幾轉,再咁落去,真係寧可重讀,好過格硬升上。
話又分兩頭,雖則仔校老師每堂都會搵花時間捉人,但感覺仔校老師比女校老師緊張、投入及認真。

天線 發表於 21-1-24 15:46
但係見 ...

我仔都是中一。如果佢有你亞仔咁既成績我還神了,UT每科都只是啱啱合格,今次考試仲攞命,應有兩三科不合格了

b3410 發表於 21-1-29 10:27
我見真係分幾類人. 有D上堂好認真, 快快手搞掂功課又認真參與. 有D上堂打機(某一兩個). 老師要不停捉佢地返來.

我個多左時間, 唔駛搭車來回, 會好認真上網搵資料做project,  用好多時間又好比心機. 同埋VC同同學仔傾project, 夾presentation.
在家上課知多左學校點教, 真係唔差. 整體一定無實體課咁好. 不過無辦法, 儘量適應環境.
如果返學校只係半日我情願佢zoom啦, 一來成兩點先食到lunch, 又要早一個鐘起身, 返學又係趕課程進度無其他活動zoom 都OK. 如果返學校有得上PE, 其他活動就緊係返學好D.
當然小朋友係好想好想返學既.

Arabellahk    發表於 21-1-31 14:07
b3410    發表於 21-1-29 12:32

S-Kwok 發表於 21-1-28 19:33
其實zoom係有好處嘅,慳交通時間,舒舒服服喺屋企上堂,其實係唔錯,尤其是補習係一個唔錯嘅選擇,但都好 ...

大女算最乖,還可以認真上堂,不過有d堂實在太悶,也開始神遊。不過佢自己平時好努力keep住溫書,就是太宅,唔出街,唔落公園玩,我擔心佢身體。佢哋學校老師就最nice, 好少鬧人,整體學習氣氛好好。可能也因為進入高中,同學都比較生性。

仔就偷偷打機,夜晚準備睡覺先話有功課。佢哋小班,老師捉的緊,點名未出現系統自動出email 俾家長。老師也承認zoom上堂同學集中精神比較困難,唯有大家一起儘量克服。

細女同學竟然最曳,大班,有人整日欠交功課,老師一堂半堂時間用來追功課。難得返1/6學,assemble之後被留低,校長親自出馬訓話。不過細女自己就好專心,認真上堂,完成功課,測考前和幾個朋友一起zoom 溫習,可以溫全日到夜晚。家姐哥哥睇電視打機,佢都可以忍到繼續溫書。

所以網課真係睇個人,小朋友自己主動,生性,點都學到野。反之,學校再諗辦法facilitate, 小朋友自己也是亂來。
而且男仔自學性低過女仔。。。。

JojoDad 發表於 21-1-29 09:52
唔好意思,我真的不知道,請問毛坦廠是什麼意思?
有冇聽聞過內地中學?例如衡水中學?就是一味谷成績,不過成績的確好出色。

b3410 發表於 21-1-26 17:25
之前驚佢好似毛坦廠,太谷成績,其實如何?
唔好意思,我真的不知道,請問毛坦廠是什麼意思?

其實zoom係有好處嘅,慳交通時間,舒舒服服喺屋企上堂,其實係唔錯,尤其是補習係一個唔錯嘅選擇,但都好 ...

補習如果為求keep住水準,zoom是非常不錯,可以慳了不少時間來回,但如果係想力求進步或清concept,面授會理想達到一些。

認同你話長期zoom會動力降低,磨滅意志,降低認真度......

yangdadian 發表於 21-1-28 21:41
回覆 天線 的帖子

你仔成績差有以下原因:1,小六升上中學,各科難度是三級跳,不會像小四升小五,小五升 ...

多謝你嘅分析~
應該好快派成績表,到時就會知排名

gracelam 發表於 21-1-28 17:46
係呀! 我仔中一昨日聽到班主任鬧D人,欠功課,上zoom例遲,唔開cam, 話要逐個打電話同佢地D家長傾吓計。
...

今朝都聽到仔仔嘅老師鬧佢啲同學
好似話連聖誕假期功課都未交

回覆 S-Kwok 的帖子

見大家討論的話題都幾有趣,於是八卦搭嘴幾句
1,老師鬧人問題:其實,三四十人的大班教學,band2\3的學校,間間學校,個個老師都差不多。老師不鬧人,一半功課都不會收得到,一半聽書的人也不會有,這是平日在學校的情況,在網上上課情況會更差一點。在學校的情況,家長不會知道,現在上網課問題更加突出。在普通中學,鬧人,是老師的基本功,有的好差的學校,斯文的老師基本教一兩年就要走,留下的都是好惡,喝一聲全班即刻安靜的老師。

2,ZOOM上課,BAND1學校學生大班或者可以,普通學校應該改成十個八個的小班,否則,紀律問題根本無法處理,沒有紀律,老師講課根本無人聽/

b3410    發表於 21-1-29 10:12

回覆 天線 的帖子

你仔成績差有以下原因:1,小六升上中學,各科難度是三級跳,不會像小四升小五,小五升小六,一級級跳,大多數學生會不適應。
2,中學和小學測驗考試評分標準不同了,小學為了保護學生學習積極性,好多給80分或90分,中學不會刻意這樣,反而年級越高,就越跟全香港標準靠攏。以中文作文為例,通常50分合格,60分良好,70分優秀,80分最出色,全班可能只有兩三個。到高中還更加低分。

3因此,中學看成績不能單看分數,而要看孩子在全班、全級排名,再看學校在香港屬於第幾組別,這樣才能夠知道孩子水平。通常我問完孩子在全級排名和學校名稱,我就已經知道他的水平,不必問分數。

Arabellahk    發表於 21-1-31 14:10

唔係你仔問題,個人認為係Zoom未成氣候而矣!使用多一兩年啦!應該可以幫助到學生响學習上有進步的。

gracelam 發表於 21-1-28 17:46
係呀! 我仔中一昨日聽到班主任鬧D人,欠功課,上zoom例遲,唔開cam, 話要逐個打電話同佢地D家長傾吓計。
...

我仔隔離班同學jm同我呻,由day1鬧到上學期,聽仔zoom上堂, 老師每堂都要花10-15鬧人, 追功課,其實每堂都係得30分鐘左右上堂,每堂用一半時間鬧人追功課,真係好浪費時間,可能係咁,我見我仔下學期開始,即今次停面授開始,啲功課多數都係老師上堂比時間做,可能已經唔想再追功課。

YmOra 發表於 21-1-28 17:46
唉!Zoom世代,真係無辦法中的辦法,如果真係想有成熟到一個地步比美於實體學習的七八成果效, ...

其實zoom係有好處嘅,慳交通時間,舒舒服服喺屋企上堂,其實係唔錯,尤其是補習係一個唔錯嘅選擇,但都好視乎學生自律。
但如果長時間zoom, 好似依家咁,停面授、復課,來來回回數次,我仔都開始求其,上完堂都冇做筆記,只係睇,每科5-10分鐘就話温完。
我覺得短期嘅zoom係可以嘅,長期好似依家咁,就開始出現問題,鬥志少咗,動力少咗,當然,呢個只係我仔問題

Cliokohonda 發表於 21-1-26 12:27
例一:老師教員室內傾偈,唔記得上堂。
例二:老師經常請病假,但IG上更新手遊過關進度及行山自拍。
例三 ...

我都聽過一間地區1a校,同學等左15分鐘都唔見個老師上堂,出去搵佢,見到個老師仲係canteen食緊雞髀