用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呀仔升中後成績差咗好多...
樓主: 天線
go

呀仔升中後成績差咗好多...   [複製鏈接]

gigayan 發表於 21-1-28 17:07
呢段時間, 真係好睇小朋友自己自律性和對自己要求高唔高。 如果仲係初中生, 見佢hea hea地上zoom, 家長真係 ...

從開始就要同年青人傾,我仔都會上堂同同學WhatsApp、偷上網,我會每次提佢,亦會同佢講其實要好似上實體課咁,上堂前準備好上堂課本、筆記,上課前5分鐘入定課室,即使老師未入課堂,都唔可以上網,我仔成日覺得唔洗早5分鐘入定zoom, 往往早1、2分鐘先入,上兩星期,終於衰咗,學校發enotice比我,通知我仔冇上堂,但其實事源係阿仔入zoom時,咁啱WiFi lag咗,仔要重新等WiFi, 點知自己又唔覺意restart咗部機,就係咁, miss咗老師點名,雖然,仔開課後5分鐘已經入到課堂,但已錯過點名時間,所以老師都照count佢無上堂,經此一役,就唔洗再由我多提,早5分鐘入zoom 。 另外,一旦上堂,手機就要放離身邊,直到放學,如同面授課程一樣。

呢段時間, 真係好睇小朋友自己自律性和對自己要求高唔高。 如果仲係初中生, 見佢hea hea地上zoom, 家長真係 ...

係呀! 我仔中一昨日聽到班主任鬧D人,欠功課,上zoom例遲,唔開cam, 話要逐個打電話同佢地D家長傾吓計。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唉!Zoom世代,真係無辦法中的辦法,如果真係想有成熟到一個地步比美於實體學習的七八成果效,一定唔會响這個年代。但,老師jm分享,知道有些中學有意欲想响無疫情下仍然keep住一定程度的Zoom學習,減少放學留校補課,讓學生容易DD按排外面嘅補課不用堆晒响星期六去補,而原本的學校補課會以指定的一兩科作試學彈性地响平日晚上做補課工作,這種時代性的改革相信不會由我囡囡這年代開始,我估計,e+的初中生就有可能迎接那份改變呢!真係要拭目以待了。

jm個女高中生,她的學弟係初中學生,以前實體課堂已經成日上堂偷偷打機,學習態度未駛去到Zoom時代已經不得了,响家學習就更是兩台電腦,一台Zoom做樣,另一台則打OnlineGame,唔駛1日就已經當正係提早放暑假了,jm好傷心,希望疫情快DD過,回覆返實體學習。

YmOra 發表於 21-1-28 13:41
純粹個人睇法,响Zoom時代要反映學生素質,我會以高中生作觀察,初中生還是十分幼嫩,中一生就更加了 ...
呢段時間, 真係好睇小朋友自己自律性和對自己要求高唔高。 如果仲係初中生, 見佢hea hea地上zoom, 家長真係要同佢傾傾佢嘅態度。聽阿女講, 都開始有D同學經常唔交功課了

Cliokohonda 發表於 21-1-28 11:41
我反而覺得呢段時期先反映學生素質。

純粹個人睇法,响Zoom時代要反映學生素質,我會以高中生作觀察,初中生還是十分幼嫩,中一生就更加了。

Cliokohonda 發表於 21-1-26 14:05
以今考試為例:
官由一月頭考到二月頭,一星期考一兩科,期間完全冇功課冇教書。
津十日內考哂,星期六都要 ...

好多人以為open book test 好好,好著數,甚或唔洗温書,實際係啱啱相反。

YmOra    發表於 21-1-28 13:44

gigayan 發表於 21-1-25 23:46
今年阿女maths接觸咗statistics後,話唔會揀M1...... ,宜家佢積極和代數 make friends 中,如果 ...

我仔都唔鍾意背嘢,所以我都係同佢講,唔想讀中西史背書,就搞好啲數同IS,打好嗰底。

YmOra 發表於 21-1-28 07:55
十分認同。過去一年成績真係不能作為中一新生們的"實力"評估,明明中一就是小學生的適應期,甚至係蜜月期 ...

我反而覺得呢段時期先反映學生素質。

JojoDad 發表於 21-1-27 18:26
我個女B1C英津,中英數差唔多,其他科8x,排班1,級16,算0K啦。以前佢在區2線小排級2x咋。小學上英中又多 ...

十分認同。過去一年成績真係不能作為中一新生們的"實力"評估,明明中一就是小學生的適應期,甚至係蜜月期,無得响學校好好享受校園生活不特只,仲要以Zoom視像型式學習,對學習既大打折扣又沒氣氛,成績差咗都好正常,不過,始終都只是中一而矣,比起中三、中五和中六已經好好多了。

天線 發表於 21-1-24 15:46
最近呀仔考試卷喺google classroom派返, 成績差咗好多數學72, 中史88, 作文仲慘, 中作71.5, 英作60
但係見 ...

我個女B1C英津,中英數差唔多,其他科8x,排班1,級16,算0K啦。以前佢在區2線小排級2x咋。小學上英中又多科又英教,好多小學生跟唔上,再加zoom class 好難專心,打殘好多以前叻學生。

天線 發表於 21-1-24 15:46
最近呀仔考試卷喺google classroom派返, 成績差咗好多數學72, 中史88, 作文仲慘, 中作71.5, 英作60
但係見 ...

呢D成績係級排名應該都幾前下啦

Cliokohonda 發表於 21-1-26 20:55
學校及家長似乎知道入黎目標只為讀書成績,只可講好乎合典型填鴨式教育,四平八穩。
...
大家目標一致,老師盡心盡力

b3410 發表於 21-1-26 17:25
之前驚佢好似毛坦廠,太谷成績,其實如何?

學校及家長似乎知道入黎目標只為讀書成績,只可講好乎合典型填鴨式教育,四平八穩。

Cliokohonda 發表於 21-1-26 13:54
不是呀,SKHTST 係好學校,老師盡責,會留堂補課,功課跟得足。
之前驚佢好似毛坦廠,太谷成績,其實如何?

Cliokohonda 發表於 21-1-26 14:49
我已warn 讀官果個好多次,老師之後會急口令飛書,final exam預左好難頂。
直果間不得不承認師生流失率高 ...
佐敦校從小學就開始吸星直資校syllabus 唔錯,的確應該有更好的成績。

b3410 發表於 21-1-26 14:27
官果間簡直
難怪之前有朋友夫妻兩個都係中學教書,囡囡升中都唔揀果間,問點解,笑而不語。

我已warn 讀官果個好多次,老師之後會急口令飛書,final exam預左好難頂。
直果間不得不承認師生流失率高,级頭轉校,富豪放洋,中產密謀BNO 5+1 , 學校值得有更亮麗dse ,可惜年年比佐敦吸左啲星星女。

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-1-26 14:39
入左真係喊

識人舊年入咗,唔知有冇喊,淨係知入嗰刻勁興奮

bobbob 發表於 21-1-26 14:28
呢度你最有資格評論官津直

但睇dse 3間都咁top, 睇嚟官校收生好好,分分鐘係3間之冠
入左真係喊

Cliokohonda 發表於 21-1-26 12:31
表面上給空間學生自由,實情上係老師失德懶散學校。
我見佢成績唔錯都有考慮過,好彩無揀!
‹ 上一主題|下一主題