用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統計:成功升聖保羅男女中學附屬小學
樓主: ilovethai
go

統計:成功升聖保羅男女中學附屬小學  

pharaoh 發表於 21-1-25 20:36
邊類型的孩子適合讀IB,可以分享一下嗎?

如果興趣廣泛+自學自律, IB得益更正面影響人嘅性格, 非一組“分數”, 42..45...43...41...etc。
IB/DSE呢款有project有service, 對長大入大學和別人合作也有莫大幫助的。

如果興趣窄一窄(只好數/某一方理科), 咁自然揀IAL/AP/SAT呢D。考得得心應手, 目標為本,揀分數最大化, 也無可口非。

但自修獨家村咁讀咁考, 少了有系統的語文溝通應用科目?又是一個考量。不如真正入讀提供(I)A-level的中學, 有互動學習就可以了。

回覆樓主:

回返樓主近以主題,朋友一女一仔,也是讀SKH再入附小, 再升中。細細個就有學音樂+父母美國Ivy league畢業(唔知計唔計)。考得附小的也知 spcc有DSE+IB dual streams, 咁先入讀附小再升上中學的同學,一定各有所長, 適合DSE或IB或兩者。咁出名由細培養閱讀嘅幼稚園可能is a cup of tea.
之前有人提過DSE和IB近似, 我也認同。文得理得嘅SPCC人,多的是呢!

Augesttime 發表於 21-2-1 14:31
回返樓主近以主題,朋友一女一仔,也是讀SKH再入附小, 再升中。細細個就有學音樂+父母美國Ivy league畢業(唔 ...
聽人講而家 spcc dse/ib 勁個D 通常係中學先入, 想求證下, thanks!

Gordonwong111 發表於 21-2-1 15:19
聽人講而家 spcc dse/ib 勁個D 通常係中學先入, 想求證下, thanks!

朋友個女,早一年, 中四去咗美國名私校讀中學了。傾計有講中學是有不少同學出國升高中的。連DBS都收IB插班, 仲要由IS轉過去。
你或者要問吓在校的家長, ek有不少spcc家長㗎!

Gordonwong111 發表於 21-2-1 15:19

Not for DBS

Augesttime 發表於 21-2-1 14:26
如果興趣廣泛+自學自律, IB得益更正面影響人嘅性格, 非一組“分數”, 42..45...43...41...etc。
IB/DSE呢 ...

我非常認同你的講法。我想小兒讀IB, 不是因為成績數字入學率,而是整個培訓和鍛鍊。我不知他適不適合(年紀尚小),但我覺得可以慢慢栽培,慢慢發展。

Augesttime 發表於 21-2-1 15:38
朋友個女,早一年, 中四去咗美國名私校讀中學了。傾計有講中學是有不少同學出國升高中的。連DBS都收IB插班, ...

Spcc db dg 當然有一批人去外國名校升學, 但若如有人講 spcc ib/dse top 個d學生並不是大部分由自己小學升上去, 我們用中學成績去看小學好似不太正確.......

所以想求證, 唔該!

Gordonwong111 發表於 21-2-1 18:22
Spcc db dg 當然有一批人去外國名校升學, 但若如有人講 spcc ib/dse top 個d學生並不是大部分由自己小學升 ...

對 主要是中一盡收兵器
收的外校生比本校生spccps強

Dg則相反,小學直上的比外校生強

我仔今年入到聖公會幼稚園,想問下到時博聖保羅男女中學附屬小學係咪機會大點?定係應該到時睇低一級間陳守仁,聖保羅男書院小學就算🤔

Vivian0517 發表於 21-2-1 21:05
我仔今年入到聖公會幼稚園,想問下到時博聖保羅男女中學附屬小學係咪機會大點?定係應該到時睇低一級間陳守 ...

三間都唔易入

你到時報曬三間,收到offer先再考慮都未遲

我仔今年入到聖公會幼稚園,想問下到時博聖保羅男女中學附屬小學係咪機會大點?定係應該到時睇低一級間陳守 ...

三間可以同時報,又唔係只可報一間。
入到其中一間到叻啦

回覆 Gordonwong111 的帖子

No surprise

報 SPCCPS 一定要報,但有關係或舊生會大機會d

回覆 Sheep06 的帖子

我覺得應該係話冇關係或唔係舊生就真係難過咩~~

1998Ruby1998 發表於 21-1-25 14:43
嗰兩間唔入 SPCC 都唔愁冇其他大熱直私收,DG DB 赤提 SPB CKY 呢度是旦一間都開香檳

未聽過兩間 ...

唔係呀我見都有唔少係大抽獎

tummypooh 發表於 21-2-2 11:47
回覆 Sheep06 的帖子

我覺得應該係話冇關係或唔係舊生就真係難過咩~~
其實佢中學先揾出面D勁人去推高成績........可能有小朋友遲入又而被器重啦...

SKH 唔知,但寶山要大抽獎真係歷史中只有一、兩個。

fwstides 發表於 21-2-1 18:33
對 主要是中一盡收兵器
收的外校生比本校生spccps強

請問呢個說法有咩根據?

karenaleung 發表於 21-2-5 22:22
請問呢個說法有咩根據?

可参考每年 scholarship list 入面由 spccps 升上的人數(只是小小的參考)