用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統計:成功升聖保羅男女中學附屬小學
樓主: ilovethai
go

統計:成功升聖保羅男女中學附屬小學  

Sheep06 發表於 21-1-25 11:01
SPCC 唔一定要最 top 先可以入 IB, interview 後學校覺得你適合讀就 ok ,如果只係 top 先可入 IB,何來 D ...

我都係推測嘅啫。中學共有238個位,而當中IB 有60個位。咁喺多過六十人選IB嘅情況下,應該用成績去選邊個可以讀IB? 定係你意思係有其他辦法去揀人? 當然,IB未必個個啱讀。都有啲top嘅人會prefer DSE嘅。但係依家多咗人選IB去留學,競爭呢60個位嘅情況應該更激烈。

DengCK 發表於 21-1-25 12:52
N無入,又唔係呢兩間大戶幼稚園,應難過中六合彩二獎

又可以咁睇喎:呢兩間幼稚園非關係人士命中率其實冇比其他幼稚園有太大優勢。

1998Ruby1998 發表於 21-1-25 10:57

我講緊係外校生考維記小學,應該非常少,入得維記都係 ...
明白。咁你啱嘅,龍校/半龍校收外校生嘅位一定唔多。
樓主個小朋友未入幼稚園嘛,所以想講佢知如果目標VSA咁入佢幼稚園機會唔細。

yiqiyihui 發表於 21-1-25 14:31
又可以咁睇喎:呢兩間幼稚園非關係人士命中率其實冇比其他幼稚園有太大優勢。 ...

嗰兩間唔入 SPCC 都唔愁冇其他大熱直私收,DG DB 赤提 SPB CKY 呢度是旦一間都開香檳

未聽過兩間幼稚園有人冇 offer,要去到大抽獎。

ilovethai 發表於 21-1-25 07:28
因為想讀d又可以local 又可以IB既
始終聖保羅男女有接龍
加上公開試成績又唔錯

除SPCC同DB, 真道/優才/啟思都有IB, 但要留意這些local 學校的IB全都不是人人參予,只有少於一半人可以考,其他都係考番DSE.
如果CKY都貴IS應該唔洗稔,咁都係考慮以上幾間。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

識人SKH要大抽獎

iba 發表於 21-1-25 15:55

識人SKH要大抽獎

我係講緊寶山同 CCKG  

你識嗰位 SKH 係一個 offer 都冇就去抽獎?想抽到名校嗰啲例如 LS MCS 一定有,但一個 offer 都冇就咁抽就應該都唔係咁多。

yiqiyihui 發表於 21-1-25 14:23
我都係推測嘅啫。中學共有238個位,而當中IB 有60個位。咁喺多過六十人選IB嘅情況下,應該用成績去選邊個 ...

請問你是否 SPCC 家長,你有數據?

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,家長覺得孩子公開試成績好,係乜野最重要?會係學校咩?我覺得家教、天份、個人性格比較重要喎

抱歉,我個人認為,呢間學校屬於教"好學生",所以你想入讀,又N無,先決條件係:孩子係好學生
如果係好學生,一定要讀佢咩?

當然,我認同可以揀IB係優點,但家長又可有研究過IB/DSE/AL/AP/SAT 呢堆考試有咩特別?到我研究完,孩子上到高小,我發現AL最適合佢
所以,建議隨住孩子成長,了解高幾級就夠,無必收計劃得太長遠 (除非你一定要讀某一個課程啦)

cxyu841216    發表於 21-1-25 18:17
恐龍家

小曳人 發表於 21-1-25 17:45
首先,家長覺得孩子公開試成績好,係乜野最重要?會係學校咩?我覺得家教、天份、個人性格比較重要喎

抱歉 ...

邊類型的孩子適合讀IB,可以分享一下嗎?

pharaoh 發表於 21-1-25 20:36

識兩三位教IB嘅朋友,他們不約而同地指出,讀IB成績好個班學生,都有幾個共通點:自律性強、自學能力佳;而且語文能力,尤以寫作,出色。同時,這批學生多樣性強,每科成績發展都很平均。同意樓上版友所指,除非已肯定自己想讀某一學制,否則,小朋友去到高小時,性格能力會更清晰,到時再考慮會更有彈性。當然,如果一心想考IB, 入讀國際學校或CKY這些便不用在初中時開始憂慮「入唔到IB班點算呢」呢個問題。我自己睇法時,到小朋友高小初中時會再檢視自己的計劃,如果有需要,便另作安排也未嘗不可。

Sheep06 發表於 21-1-25 17:04
請問你是否 SPCC 家長,你有數據?以我知有學生平均分 below median 都可入 IB
...
我只係based on IB 位唔多同大勢會多人揀IB留學去推測。你係insider,有確切資料會比較凖。

小曳人 發表於 21-1-25 17:45

抱歉 ...
你講冇必要睇咁遠講得啱呀。我都聽一個DG媽媽硏究完之後話囡囡中文比較弱所以唔想DSE ,IB又唔啱佢,所以過咗英國讀A-levels

SKH and BHN are the feeder kindergartens for SPCC, while CCKG students have no advantage at all.
CCKG still has advantage for DB, but not so much for DG now.  

醒目開學勳章 貢獻勳章

yiqiyihui 發表於 21-1-25 22:59
你講冇必要睇咁遠講得啱呀。我都聽一個DG媽媽硏究完之後話囡囡中文比較弱所以唔想DSE ,IB又唔啱佢,所以過 ...
所以,研究學制考試係好事,但同"未知孩子係點嘅家長",唔應該咁快設限
一般情況,孩子中文弱,初小仲有得救,高小的話,仲可能有少數機遇可能改變,但上到中學就無
所以,到升中先決定都未遲

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

pharaoh 發表於 21-1-25 20:36

以下係我跟據大仔情況,收集資料後嘅睇法,其他人睇到嘅野、角度,可能同我唔一樣

DSE 設計其實有dd似 IB,都係除咗你有興趣嘅選修科,再要加一d必修科,當中有文有理,對語言嘅要求相對高,修讀嘅科目亦多,亦可以話較全面

主要分別,可能係教學方式,要求,學校評分部份比重等,但其實係除英式教育以外,全球性教育方向,以廣行先,而唔係精

英國所行嘅,就係我地細個嗰類,選科越選越窄,入大學成績比成長經歷重要

我仔情況係:中英文無問題,超強自學能力,反而討厭無興趣嘅閒科,所以佢適合英式教育,只要自修3科,就可以報大學 (另外考英文試),而AL嘅A* %比DSE 5**高,即易攞,亦可以選擇自修 (IB / DSE 無自修,就算俾你考到,亦唔可以無中六畢業,得DSE成績報本地大學)
其實美國AP都可以自修同經non jupas 報本地大學,唔少神校學生中5就報IAL,除咗有機會早一年入大學之外,亦可以當DSE失手,仲有IAL 成績頂上,而因為係可以分開考,亦可以個別unit 重考,所以彈性亦大d

但至於咩細路適合 IB over DSE,我覺得首要條件係佢同佢家人同意IB 個approach,無咁多死背嘅野,重視理解、分析,同語言能力,IB要作嘅文會比DSE多,所以要睇係平時用功型,定係臨急抱佛腳型喇~

恐龍家

小曳人 發表於 21-1-26 09:42
以下係我跟據大仔情況,收集資料後嘅睇法,其他人睇到嘅野、角度,可能同我唔一樣

DSE 設計其實有dd似 IB ...

謝謝分享啊!我也在另外的版見有高中的家長說幫孩子報 IAL , 但我想問使唔使take 一啲course 先可考? 還是自行操卷?

醒目開學勳章 貢獻勳章

pharaoh 發表於 21-1-29 16:59
謝謝分享啊!我也在另外的版見有高中的家長說幫孩子報 IAL , 但我想問使唔使take 一啲course 先可考? 還 ...

要睇孩子自學能力,同家庭資源,因為一定會預到問題,有無人可以答到佢呢?小朋友能力自發性?定係要人跟?
如果比較細,又或者自發性唔夠,都係揾人私補跟一跟好d
操卷就一定架喇,IAL 好處係好容易揾到標準答案,方便溫習

另外,如果用IAL考英國大學,熱門大學/科目會要求一take 過,所以... 認真地想考好,都係揾人跟一跟好
恐龍家

回覆 pharaoh 的帖子

我同學 Form 5 冇繼續讀,請私人老師搞 IAL,一年後一齊入 U 仲係神科。

lambeanmama 發表於 21-1-25 22:29
識兩三位教IB嘅朋友,他們不約而同地指出,讀IB成績好個班學生,都有幾個共通點:自律性強、自學能力佳; ...

你所講的出色IB生, 實在說得中肯。這些學生其實讀任何學制也應該有很好的表現。