用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想預備定入year 7
go

[澳紐] 想預備定入year 7 [複製鏈接]

仔仔現時小四,我想佢升中去新西蘭,有無小朋友一升中就去紐西蘭?見好多中三先去。。。有無著重音樂的校?或間間差不多?
我預早2年預備定資料是否過早?
面試入學易收嗎?
希望大家幫忙解答

3    0    0    0

呢個問題有點覆雜. 我小女在香港讀到 6 年級上學期轉去 nz 讀 year 7. 又有同學仔係五年級轉去讀 year 7. 視乎年紀而定. 盡早準備總比趕住出發好. 我之前就帶埋細路實地考察和去了一些升學講坐. 等佢聽多 d 唔駛咁驚慌. 我覺 Year 7 和 year 9 入學較佳良機. 各路同學一齊入學總比插班好. 始終人生路不熟. 而家我女升year 10. 十分喜愛那邊生活.

至於那裡音樂好我就唔知. 那邊較注重平衡發展. 好少注重某些科目. 開心和健康為首要. 我女有學音樂, 沒有那些年年升一級嗰 d. 佢哋話要享受音樂. 係每一級享受每一級的快樂. 想操佢哋都唔比.

留意吓將來條路, 例如我想個女讀 IB. 將來大學去其他國家接軌或回港讀大學都得. 到時佢哋接受唔同文化嘅生活. 心胸都廣 d.

sunlong2011    發表於 21-1-25 10:25

sunlong2011 發表於 21-1-24 08:10
仔仔現時小四,我想佢升中去新西蘭,有無小朋友一升中就去紐西蘭?見好多中三先去。。。有無著重音樂的校? ...

可以的話year 7去好D,因為高中NCEA評核方法同香港好唔同,科目內容都深過香港,好著重寫嘢,就算話數學淺,但都只係題目內計算嗰部份淺,後面都要寫一堆嘢解釋。同埋NCEA好多科目評核內容都圍繞住或關係到紐西蘭社會及歷史,如果初中去,可以早D適應當地學習模式及社會環境。如果中三先去,你仲要考慮埋同當地人融合問題,話哂你半途插入去,仲要係外國人。

至於邊D學校音樂或活動表演比較好,其實你可以去學校fb或IG睇吓,亦可以用學校名上網搵吓新聞,有機會見到校際比賽成績,亦可以八吓學校以前有冇咩負面嘢。

sunlong2011    發表於 21-1-25 10:26
8-)

謝謝你們回覆那麼我放心 早點要預備,另外你們是否找   Agent代辦一切?網上有幾間Agent都不知去那間好呢

sunlong2011 發表於 21-1-25 10:31
謝謝你們回覆那麼我放心 早點要預備,另外你們是否找   Agent代辦一切?網上有幾間Agent都不知去那間好呢:q ...

我哋有找agent,亦有人自己一腳搞掂,agent邊個好邊個唔好就唔講啦,不過你可以搵返舊post參考咗先。

搵NZ學校可以好快,有D睇完成績表即日通知取錄。其實你仲有好多時間,自己慢慢睇咗學校先,時候到了再決定用唔用agent,好過到時agent俾兩間你二選一。
8-)

anitawong21 發表於 21-1-25 15:56
我哋有找agent,亦有人自己一腳搞掂,agent邊個好邊個唔好就唔講啦,不過你可以搵返舊post參考咗先。

搵N ...
好的唔該哂

醒目開學勳章

sunlong2011 發表於 21-1-24 08:10
仔仔現時小四,我想佢升中去新西蘭,有無小朋友一升中就去紐西蘭?見好多中三先去。。。有無著重音樂的校? ...

我囡係香港讀左幾個月中一,今年係新西蘭讀year 8

回覆 fre124124 的帖子

你好我想問你多少少資料你囡囡係住寄宿家庭還是宿舍?可否透露你囡囡讀那一間學校作為參考
‹ 上一主題|下一主題