用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢定王錦輝好?
樓主: kids2014
go

禮賢定王錦輝好?

TingTing0001 發表於 21-1-25 09:58
聽聞佢地好傳統?
應該都比較偏好文靜乖巧既學生?

都算
不過唔使驚,就算唔太文靜其實都會讀得開心(個仔上年喺禮賢畢業

天線 發表於 21-1-24 21:48
禮賢(九龍禮賢小學)相比其他小學唔算谷(起碼功課量比較正常, 老師亦都有愛心), 升band 1中學嘅都多.      ...

請問禮賢係中文小學,學生的英語水平可以嗎?

chantelle321 發表於 21-1-25 11:17
請問禮賢係中文小學,學生的英語水平可以嗎?

都可以
英文課程相對淺少少,但係有本叫”word bank”嘅小冊子增潤,平時默書都會考入面啲字

回覆 天線 的帖子

請問你個仔入左邊間中學?

kids2014 發表於 21-1-25 18:15
回覆 天線 的帖子

請問你個仔入左邊間中學?

沙田培英中學
Band 1A-B(應該比較接近Band 1B)

回覆 天線 的帖子

可否分享一下學校對學生升中多唔多支援
例如選校上老師會唔會比意見同學
學校有冇面試班之類
另外想知道實際升中情況
例如多唔多學生考到直資或者自行階段已經有學校收

天線 發表於 21-1-25 11:22
都可以
英文課程相對淺少少,但係有本叫”word bank”嘅小冊子增潤,平時默書都會考入面啲字
...
你好,我暫時未了解升中方法,請問你仔仔係靠校內成績考入沙田培英中學,還是自己考入?另外,想問除校內課程,你有沒有安排外補 ,還是校內課程也需補習。 Many thanks

Ckm0425 發表於 21-1-25 22:44
回覆 天線 的帖子

可否分享一下學校對學生升中多唔多支援

學校有一日模擬面試日畀小六學生,平時上堂會間中練下
仲整咗本冊子,收錄最近幾年唔同學校出過嘅問題+面試流程畀家長參考
至於同學多數係邊個階段有學校收就冇乜留意,不過見多數都入到band 1

sjoey 發表於 21-1-26 16:35
你好,我暫時未了解升中方法,請問你仔仔係靠校內成績考入沙田培英中學,還是自己考入?另外,想問除校內課 ...

仔仔係喺自行分配學位嗰度考入,因為疫情嚴重,而取消咗面試,所以主要睇校內成績
小學嘅時候冇補習。學校有安排「彩虹計劃」(好似係畀成績差啲嘅學生)同資優課程,會邀請適合嘅學生參加。至於使唔使錢就唔肯定,仔仔冇畀人邀請過

天線 發表於 21-1-26 16:52
仔仔係喺自行分配學位嗰度考入,因為疫情嚴重,而取消咗面試,所以主要睇校內成績
小學嘅時候冇補習。學校 ...
謝謝你回覆。另外,想問你仔仔大概全級排第幾,因為見你仔仔用返住址區都入到band 1中,想知大概咩成績先入到。 因為聽說跨區入返住址區中學會跌banding。Many thanks

天線 發表於 21-1-26 16:47
學校有一日模擬面試日畀小六學生,平時上堂會間中練下
仲整咗本冊子,收錄最近幾年唔同學校出過嘅問題+面 ...
謝謝分享,讓我對學校了解又多咗!^^

sjoey 發表於 21-1-26 17:10
謝謝你回覆。另外,想問你仔仔大概全級排第幾,因為見你仔仔用返住址區都入到band 1中,想知大概咩成績先入 ...

唔使客氣
佢小五至小六全班第三至四,全級唔清楚,因為淨係第一先會公佈(全班其實成績差距唔大,考全班十幾廿名都入band 1)
當時聽老師講,跌banding其實同轉返住址區冇直接關係。不過如果你嘅住址區競爭比你小學區更加激烈,就可能會跌banding
舉個例,假設九龍城區比深水埗區競爭更加激烈。如果你住九龍城區,小學喺深水埗區,並且決定由深水埗區轉返九龍城區,就可能跌banding(例如可能由band 1c跌到band 2a)
Sorry 講到好複雜

回覆 Ckm0425 的帖子

唔使客氣

天線 發表於 21-1-26 18:20
唔使客氣
佢小五至小六全班第三至四,全級唔清楚,因為淨係第一先會公佈(全班其實成績差距唔 ...

請問下如果觀塘區呢?

天線 發表於 21-1-26 18:20
唔使客氣
佢小五至小六全班第三至四,全級唔清楚,因為淨係第一先會公佈(全班其實成績差距唔 ...
謝謝你,好仔細☺️請問有無分精英班,還是每班頭十幾廿十名都可以入到band 1中,thanks

heily123 發表於 21-1-26 18:28
請問下如果觀塘區呢?

應該唔會同深水埗區差太遠
不過我都唔肯定

sjoey 發表於 21-1-26 19:29
謝謝你,好仔細☺️請問有無分精英班,還是每班頭十幾廿十名都可以入到band 1中,thanks
...

無分精英班,而且小一到小六都唔會轉班

天線 發表於 21-1-26 20:21
應該唔會同深水埗區差太遠
不過我都唔肯定

你意思係觀塘區不會跌band對嗎?