用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF TY vs Anfield Kowloon Tong
go

[其他] ESF TY vs Anfield Kowloon Tong [複製鏈接]

第一次post 請大家多多指教
想小朋友係一個開心既環境學習 所以都幾想佢讀IS 雖然都留左LS (York) 但越諗越想佢行IS
有anfield Kowloon tong (pm) offer 要下星期五決定ESF 等緊TY offer n無人士 本身買左debentures 問左佢地話下星期有消息
想問定大家意見

本身住係青衣附近 (自己既屋)
如果揀anfield 要搬屋 租樓
如果咁好彩有esf offer 就要俾埋debentures尾數
大家會點揀?

覺得anfield 好有愛 playvisit 係校長親身見 但anfield primary 個campus  好似好細
本身上開esf playgroup  但又聽聞esf TY 麻麻 不過鍾意esf through train  RC 個campus 又似好大好靚 sjs 又好international

一個行British curriculum 一個行IB
有諗過遲d大個送佢去英國讀書 不過將來既野話唔定

2    0    0    0

等ESF TY,好大機會得, 催下佢話星期五要比另一邊訂。
又唔洗搬又一條龍會揀ESF, 那五十萬你都一早預咗比當冇咗?
始終一條龍好D,Anfield 冇中學KGV Y7外來生好難入,始終走唔走話唔埋, ESF又唔係差。

TY Esf 如果買咗debenture好似星期一已經出晒offer

嫌錢腥50萬雖然話多唔多話少唔少,你比得就梗係收就讀啦

回覆 Dickchu 的帖子

我都知有人已經收到offer 所以都擔心冇 但有朋友同我一樣都係等緊 我打去問 佢地話仲未出result 叫我地等埋下個星期 不過呀仔係細b 講唔到full sentences

bobo1219 發表於 21-1-23 10:05

我都知有人已經收到offer 所以都擔心冇 但有朋友同我一樣都係等緊 我打去問 佢地話仲 ...

洗唔洗交2nd video

冇呀 希望唔會直接reject ?

bobo1219 發表於 21-1-23 10:14

冇呀 希望唔會直接reject ?

咁我覺得應該冇問題嘅 一般嚟講 如果有debenture 就算第一次interview 表現不佳都會再比多次機會 咁如果佢無問你要2nd video 我覺得遲啲係會有offer

回覆 imada 的帖子

50萬 雖然拎得到 但都係自己同老公賺嘅錢 都有d爭扎

我都唔知咩玩法 可能佢哋仲考慮緊 最worst 係如果下星期先叫我補拍片 到時anfield 已經deadline 所以都好忐忑不安

Anfield pm應該唔會oversubscribed....你等唔到ESF再問返anfield 應該都得

Anfield幼稚園教育的確係出色,小班夠caring,又會教吓discipline。佢哋有唔少學生由幼稚園轉去ESF,但都有試過轉返去,覺得都係Anfield好啲。
Hearsay ESF幼稚園比較free,日日淨係返去玩,但係點都係一條龍,中學track record仲要咁靚仔,所以真係要問下自己,幼稚園嗰三年VS中學成績,邊樣重要啲?

利申,自己係Anfield幼稚園家長,對學校所有嘢都好滿意,但係佢哋嘅小學似乎精於take care有special needs既小朋友。我都諗緊佢哋小學係咪適合我既小朋友

bobo1219 發表於 21-1-23 10:19

50萬 雖然拎得到 但都係自己同老公賺嘅錢 都有d爭扎

所以你收就唔洗唸啦

回覆 lavender_mum 的帖子

Thank you for sharing 請問Anfield 轉去esf 小學易唔易? 你會唔會買NR?

今朝問左 要補交video 又要拍片

bobo1219 發表於 21-1-25 12:06

我哋TC都等緊 你小朋友係幾月嘅細b?

bobo1219 發表於 21-1-25 12:03
回覆 lavender_mum 的帖子

Thank you for sharing 請問Anfield 轉去esf 小學易唔易? 你會唔會買NR?

非ESF幼稚園,冇sibling priority 等等(簡稱n無)入ESF 小學簡直係機會微乎其微,除非買50萬INR。一兩年前我有幾個n無朋友報咗,interview 機會都冇,application fee 白俾

應該呢個禮拜有結果我仔仔係12月 佢同我講話會留番啲位比第二次交片既人  

bobo1219 發表於 21-1-25 12:06

我都收到email要補交片

回覆 Cyber29 的帖子

補交片是幾時deadline呀?Thanks!
學校願意比家長補交video, 應該Video無問題就會比Offer?
‹ 上一主題|下一主題