用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 公司調派去新加坡
go

[其他] 公司調派去新加坡 [複製鏈接]

有機會調去新加坡工作,十分苦惱2個小朋友讀書

大仔,今年9月香港升小一
女女, 今年9月k1

得我同2個細路過,老公未必同行。

公司咩plan 都未知,我係咪要有新加坡住址先可以抽學校?
   4    0    0    0

Nanacats 發表於 21-1-22 20:35

新加坡幾好呀。 你公司外派你出去有無俾個package details你? 小朋友讀書包國際學校學費定本地學校, 我知道政府學校要考AEIS.

我都係外派出去工作, 不過唔係新加坡。 一去就十幾年。

Nanacats 發表於 21-1-22 20:35

要注意的是新加坡大部份學校是一月新學期年開始。 也就是說你小孩可能要跳半年或者延半年。

hiddenhero 發表於 21-1-23 16:42
要注意的是新加坡大部份學校是一月新學期年開始。 也就是說你小孩可能要跳半年或者延半年。
...

多謝你回覆
公司未知有冇scholarship 可以提供,如果冇,就應該讀私校或者Public school ,不過怕程度難追

Nanacats 發表於 21-1-23 20:02
多謝你回覆
公司未知有冇scholarship 可以提供,如果冇,就應該讀私校或者Public school ,不過怕程度難追
...

問下公司先。 我有同事派去新加坡 。 佢帶兩個女去。 本來係香港讀國際學校。 過去新加坡想考AEIS, 數學都係唔夠國內過去既好。 結果考唔到好既政府學校。 依家大既係st Joseph intl, 细既我唔知。 不過佢話公司cover 唔曬。

如果係香港讀傳統學校應該數學可以競爭。

新加坡高中數學程度高過香港嘅

hiddenhero 發表於 21-1-23 20:20
問下公司先。 我有同事派去新加坡 。 佢帶兩個女去。 本來係香港讀國際學校。 過去新加坡想考AEIS, 數學 ...

SJI Int'l 成績唔錯

https://whichschooladvisor.com/singapore/school-news/2019-ib-results-singapore-students-celebrate-above-global-average-points

Poyau 發表於 21-2-6 15:58
SJI Int'l 成績唔錯

https://whichschooladvisor.com/singapore/school-news/2019-ib-results-singapore- ...

唔錯架, 本來我想我仔去新加坡, 所以我睇過下。 一係st joseph 一係ACS。 如果佢去, 我可以申請過去返工兼陪讀。 不過阿仔唔想去新加坡。 無辦法。

hiddenhero 發表於 21-2-6 18:47
唔錯架, 本來我想我仔去新加坡, 所以我睇過下。 一係st joseph 一係ACS。 如果佢去 ...

一年三萬波子,一個可以,仲有妹妹唔掂

有冇人知三育得唔得

Nanacats 發表於 21-2-7 16:58

有冇人知三育得唔得

我問左, 我同事小女兒就係係三育, 佢話好多家長都當三育係搭腳石, 因為三育係貼近政府學校個syllabus既私校。 佢地都希望小朋友考到AEIS 就轉返政府學校, 銜接上就比較順利。 但亦因為咁出出入入既學生比例比較高。

佢都話佢小女兒考坐兩次都未能成功進政府學校。 佢已經都頭痛係咪小女兒後年中學轉去同姐姐一樣。 其中一個考慮就係錢

仲有三育好似係seventh day adventist 學校。 呢個宗教唔知你有無考慮。

Nanacats 發表於 21-2-7 16:58

有冇人知三育得唔得

ACS(英華) SJI(聖若瑟) 成績佳
三育(San Yu) 參考SEAB公布

https://www.straitstimes.com/singapore/education/2014-psle-results-match-last-years

But at San Yu Adventist School, a pupil who took the PSLE this year did not score better than the bottom third of mainstream school pupils. As the school has failed to meet this benchmark twice, it can no longer recruit Primary 1 pupils from 2016 to 2018.

Release of the 2017 PSLE Results - JOINT PRESS RELEASE
https://www.seab.gov.sg/docs/default-source/public-comminications/press-releases/2017/release_of_2017_psle_results_24112017.pdf

Based on this candidate's results, San Yu Adventist School did not meet the PSLE benchmark this year. However, as San Yu Adventist had met the PSLE benchmark twice in the current 3-year assessment period (from 2015 to 2017), it can resume enrolling P1 students in 2019.

hiddenhero 發表於 21-2-7 18:30
我問左, 我同事小女兒就係係三育, 佢話好多家長都當三育係搭腳石, 因為三育係貼近政府學校個syllabus既 ...

新加坡升中要考PSLE定Stream
見三育PSLE情況(#11)
不妨考慮早啲轉去姐姐嗰間

Poyau 發表於 21-2-7 20:55
新加坡升中要考PSLE定Stream
見三育PSLE情況(#11)
不妨考慮早啲轉去姐姐嗰間

錢應該係佢地一個好大考慮。 同埋我唸佢地計畫時無念過細妹考唔到AEIS。 所以外派人員一定要考慮清楚公司比既package。 佢地已經兩頭唔到岸。 留係過邊細妹麻煩, 好可能要轉埋國際學校, 錢錢錢。

如果申請調返香港, 家姐都係要讀國際學校(已經Y9), 但係返香港連讀書補貼都無埋。 都係負擔。

hiddenhero 發表於 21-2-7 22:09
錢應該係佢地一個好大考慮。 同埋我唸佢地計畫時無念過細妹考唔到AEIS。 所以外派人員一定要考慮清楚公司 ...

Aeis 聽講真係好難考,我心底都係想入public ,怕同樣問題

Nanacats 發表於 21-2-8 20:55
Aeis 聽講真係好難考,我心底都係想入public ,怕同樣問題

佢話政府學校本身比外國人既位就唔多, 而國內過去既數學都考得好高分(佢用100 分來形容)

佢大女本身係香港都係國際學校, 所以過去時都接返國際學校。

但係你兩個小朋友都仲細, 由細開始參加個學習氣氛同範圍可能好好多。 你有無去bk 新加坡個媽媽會所問下過邊已經係新加坡既香港人?

hiddenhero 發表於 21-2-8 21:56
佢話政府學校本身比外國人既位就唔多, 而國內過去既數學都考得好高分(佢用100 分來形容)

佢大女本身 ...

我唔知有你咁嘅媽媽會,揾下先

回覆 Nanacats 的帖子

如果你大仔嚟緊九月升小一,可以參考新加坡MOE(即係香港嘅教育局)的網頁.裏面有講為國際學生報考政府學校小一的方法. https://www.moe.gov.sg/primary/p1-registration/international-students
星加坡的小一是用大抽獎來分配學位. 如果唔係星加坡公民或者PR,國際學生要去到第三階段才有資格抽. 到時要看看你所選學校的所剩學位和有沒有幸運之神眷顧可以抽到. 扒文見過今年有人抽到.

由於我女唔係升小一,所以你要自己入去上面條link睇吓如何申請. 如冇記錯應該係六月頭申請.

希望幫到你!

ILOVEBEAN 發表於 21-2-8 23:36

如果你大仔嚟緊九月升小一,可以參考新加坡MOE(即係香港嘅教育局)的網頁.裏面有講 ...

謝! 已經set 咗日曆到時記得apply
不過問題係怕冇位,如果冇back up, 個仔可能冇書讀

如果抽唔到,就只可以暫時讀國際學校或三育小學。另外一邊安排考AEIS(每年大約二月和九月考)來進入政府學校. 很多國際學生也用此方法. 三育小學的學費和國際學生在政府學校讀的學費好像相差不是太遠.

ILOVEBEAN 發表於 21-2-9 09:44

如果抽唔到,就只可以暫時讀國際學校或三育小學。另外一邊安排考AEIS(每年大約二月 ...

我可能會讀國際先再考,但怕國際太淺,永遠都追唔到呢個試
‹ 上一主題|下一主題