用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二要陪子女温書嗎?
樓主: siufa
go

中二要陪子女温書嗎?   [複製鏈接]

msming 發表於 21-2-2 14:34
係,24小時一天,所以一定要做好時間管理,首先上堂一定要留心,上堂留心已經可以吸收唔少,其次係用心做功課, ...

認同時間管理好重要,我覺得我教極都吾識,可能拖拖拉拉性格。你女現在多大呢?聖誕期間已經告訴快些完成功課就立即温書,滿以為會拖到農曆年後才考,怎知考完放農曆年徦。我話經驗告訴我考完才放,讀了無壞,咁所有發生結果自己承担,怎料開課参加4個校外比賽,1個中大校外課程(學校比錢),個個上Zoom,又長時間又人乏味,沾上温習時間,明知有活動又有特發改動,時能說下次再安排好些,看看是否領悟到了。

msming 發表於 21-2-2 14:34
係,24小時一天,所以一定要做好時間管理,首先上堂一定要留心,上堂留心已經可以吸收唔少,其次係用心做功課, ...
小學時我地預早開始溫,考試期間有時間去公園玩,有年仲去左一個fd bday prty.  e加冇呢支歌唱了,連想一起在家看套戲都話要advance notice 。不過我同意問題是在時間管理上,但既然孩子都肯自己溫,我都無謂太involve.

JJDBB 發表於 21-2-2 14:47

唉,上summer 叫孩子自己set schedule 完成中文和maths 補充,最後都糸冇影要micro manage .
不過e加不停zoom, 所以買了部新notebook , 又自覺番少少

msming 發表於 21-2-2 15:20
我大女刚十八歲已經係Year 1,細女四月先足十七,係今年考DSE,我由幼稚園要求自己做功課,今天功課今天做,星 ...

真是要從小陪養。其實好細件事訂一個餐已經收到好大效果。大細差不多年紀,興趣又一致可以一Take過,讚!我當初都要玩一樣運動,不求成績,只為堅持的態度,強化身體的目的。

msming 發表於 21-2-2 15:24
我女小學時老師喜歡玩突擊測驗/默書,所以習慣了平日留心上堂/做功課,我只會有需要時解答疑難,否則都唔点in ...
羨慕死人

MrBeast 發表於 21-2-2 13:49
絕對是因人而異,golden rule 是set achieveable target, 循步漸進咁放手,時機亦重要,eg, 小二三、中一二 ...

絕對認同呀!講得好好,慢慢地找時機放手。真係要讓孩子知道父母就是他們的"後盾",無時無刻都會支持幫助佢哋長大成人,未夠成熟獨立嗎?!父母一定會俾機會,與你同走艱難的路,直至你有能力飛離鳥巢。

msming 發表於 21-2-2 09:27
我相信就算係計分的功課都可能有請槍呢  不過亦唔關我事,因為學哈到野果個又唔係我女,理得佢咁多咩 ...

好多由幼稚園開始,已經親子合作無間 ,雖然見到啲勞作係好靚,自己仔嘅係唔靚,但真係全部佢自己落手落腳做,所以我以仔自豪㗎。 記得有一次,老師攞咗一份我仔做嘅勞作比我睇,佢讚我仔creative,因為老師示範件勞力點做時,同學仔全部作照跟,只有我仔獨自創作,亦有解釋比老師聽佢嘅勞作係咩嚟。 我諗呢啲就係同平時仔自己落手落腳做有關。

MrBeast 發表於 21-2-2 15:02
小學時我地預早開始溫,考試期間有時間去公園玩,有年仲去左一個fd bday prty.  e加冇呢支歌唱了,連想一起 ...

係囉,依家我想同阿仔睇套戲,真係要預早同佢講,唉,都唔知呢個咩世界。

YmOra 發表於 21-2-2 18:18
絕對認同呀!講得好好,慢慢地找時機放手。真係要讓孩子知道父母就是他們的"後盾",無時無刻都會支持幫助 ...

最怕就係佢哋高估自己,覺得自己已經可以遠早高飛,有時我仔覺得我係管,做父母有時好難拿掐。

S-Kwok 發表於 21-2-2 20:42
最怕就係佢哋高估自己,覺得自己已經可以遠早高飛,有時我仔覺得我係管,做父母有時好難拿掐。  ...

明白有時會係幾難拿捏,純粹個人做法,我會用自己成長嘅過去作定位,因為過去嘅自己經歷過嘛!自己以前去到某個能力的時候就好自然感覺已經可以自己管自己,亦會因應女兒的不同而有所微調,例如女兒的數學成長路就與我的十分不同,故都要經過幾次的"微調"才有今天的她,亦算係有佢自己個性的"思路方法",見到這一天就好清楚明白可以放心放手讓她高飛。

msming 發表於 21-2-2 20:08
其實每個家長都可以做到,唔需要羨慕
做是可以,但result 未必一樣

S-Kwok 發表於 21-2-2 20:33
係囉,依家我想同阿仔睇套戲,真係要預早同佢講,唉,都唔知呢個咩世界。
...
同孩子分享左原來其他人都係咁, 大家笑了一笑

‹ 上一主題|下一主題